'Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhu vardı bu yürüyüşte!'

'Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhu vardı bu yürüyüşte!'

Can Radyo'da Gökhan Kafalı ile Sesli Gazete'nin konuğu CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak 25 gün süren "Adalet Yürüyüşü'nü" anlattı.

Ebru Gökşen - YURT / İzmir’i temsilen 25 gün boyunca “Adalet Yürüyüşü”nü aralıksız sürdüren CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak konuşmasına 15 Temmuz Şehitlerine ve Türk Sinemasının duayen ismi Fikret Hakan’a Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Yürüyüşün neden daha önce olmadığı konusunda eleştirilere cevap vererek devam eden Başak, “Bu yürüyüşü iyi anlamak lazım, iyi idrak etmek lazım. Bardağı taşıran son damla misali, bıçağın kemiğe dayandığı misali, demokratik bütün yolların kapandığı noktada yapılması gereken yapıldı diye değerlendiriyorum. Zamanlama açısından bu kadar doğru bir zaman olamazdı. Daha önce olmuş olsaydı tükenmemiş yollar, kullanılacak argümanlar, siyaset noktasında şu da denenebilirdi noktasında yapılmayan, söylenmeyen, uyarıda bulunulmayan hiçbir şey kalmadı. Sonuç itibarıyla halkın demokratik hakkı olan eylem biçimini Sayın Genel Başkanımız bir yürüyüşle, dünya tarihine geçecek bir eylem biçimiyle tamamen “Hak, Hukuk, Adalet” dışında hiçbir söylem kullanılmadan tamamlandı” şeklinde ifade etti.

Kafalı’nın, ilk gün oraya giderken sonuna kadar gitme kararlılığıyla hareket edip etmediği sorusuna karşılık; "İlçe Başkanı olarak bir sorumluluğum var fakat onun ötesinde 3 evladım var bir baba olarak buradan çıkarken bu yürüyüşte sonuna kadar yer alacağım diye çıktım. Genel Başkanımdan güç almadım desem yalan olur, Genel Başkanın o azmini, o inanmışlığını gördükçe bundan sikayet edemezdim ve ondan güç aldım. Bu “Adalet Yürüyüşü”nü tamamladığım için gururluyum” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhu vardı bu yürüyüşte !

Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu “Adalet Yürüyüşü”nde gördüğünü ifade eden Başak; “Mustafa Kemal Atatürk halka inanmış bir insandı ve halkın içine girerek devrimi gerçekleştirdi.Dolayısıyla halktan uzaklaşmış, halkı görmeyen bir anlayışın siyasette ve devrimci anlayışta hayat bulması mümkün değil. Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir nevi ruhu vardı. Bence uzun yıllardır Mustafa Kemal bu kadar rahat uyumamıştır.”  dedi.

Yürüyüş boyunca her kesimden, her etnik kökenden, her mezhepten, her partiden insanların olduğunu ifade eden Mehmet Şakir Başak ortak paydada buluşanların çoğunlukta olduğunu belirtti.

 “Bu yol, kardeşlik yolu oldu”

Adalet Yürüyüşü”nü tamamlarken yolda karşılaştığı ve şahit olduğu olayları da anlatan Başak; ”Dar bakış açısıyla protesto eden arkadaşlarla da karşılaştık, hiç kullanılmayacak dili kullanan insanlarla da karşılaştık ama genel anlamda en kritik yerlerden bile geçerken farkında olmadan gözümden yaşlar aktığını gördüm. “Hak, Hukuk, Adalet” derken ortak paydada buluşup seni izleyen insanların çay pişirip getiren, bahçesinden erik toplayıp dağıtan insanlar, su dağıtanlar oldu. Para alışverişinin olmadığı bir yürüyüş oldu.”  dedi.

 Toplumun yıllardır ötekileştirildiğini ve ayrıştırıldığını ifade eden Başak, siyaset sanatının bütün partileri ortak bir paydada buluşturabilme özelliğine değindi. Kutsal olan şeyin “Hak, Hukuk ve Adalet” olduğunu belirtti. İktidarın içinde mahçup bir grubun olduğunu ve AKP içerisinde olumlu bir damarın varlığından söz etti.

Adalet Yürüyüşü'nün 13. gününde Düzce kent merkezinde Kılıçdaroğlu'nun kamp kurduğu yere hayvan gübresi dökülmesini hatırlatan Gökhan Kafalı’nın sorusu üzerine Başak, “Bu popülist bir yaklaşım olabilir ama biz bunu bütün Düzce ile, orada oturan herkesle karşılaştırırsak bu bize yakışmaz. O halk bir heyet olarak Genel Başkanımıza gelip özür diledi.” Dedi.  

“Herkes oturduğu koltuğu amaç olarak değil araç olarak kullanmalı”

“Bizim ne koltuk sevdamız var ne de bir beklentimiz var. Benim gibi düşünen ve duruş sergileyen insanlar çok biz bunları bir araya getireceğiz ve bir araya getirerek insanları umutlandıracağız.  Benim koltuk sevdam yok. Bir yurttaş olarak bu topluma, çocuklarıma, ülkeme borcum var. Bir ilçe başkanı olarak bu oturduğum koltuk benim için bir amaç değil, araç. Herkes oturduğu koltukları bu fikir ve düşünceleri yaymak için bir araç olarak görmeli.” Dedi.

“İstanbul Valiliğine Posta yoluyla numaralı bir gözlük göndereceğim”

Mitinge katılımı düşük sayıyla ifade eden havuz medyasına sitem eden Başak, İstanbul Valiliğini de katarak daha iyi görebilmeleri için “Posta yoluyla İstanbul Valiliğine numaralı gözlük göndereceğim bu sayıyı daha iyi görebilmeleri için. Ben hayatımda böyle kalabalık görmedim. 1977 Ecevit’in mitinginden bahsiyorlar ama orayı görmediğim için bir şey söyleyemiyorum fakat o meydanın haricinde bir o kadar da miting alanının dışında insan vardı.” dedi ve havuz medyasının yaptığı haberleri yalanladı.

Metin Fevzioğlu’nun ve Ümit Kocasakal’ın neden Adalet Yürüyüşüne katılmadığını soran Gökhan Kafalı’nın sorusunu yanıtlayan Mehmet Şakir Başak, “Saygı duyduğum insanlara saygı duyamaz oldum. Bu düşünce ortak paydanın anlayışı değil, vatanperverlik anlayışı değil, bireysel anlayıştır, bu ülkeyi bölme anlayışıdır bundan vazgeçin.” dedi.

Programın sonunda Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya, Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş’a, Tuncay Özkan’a, ve Hasan Sağlam’a katkılarından dolayı teşekkür eden Başak sözlerini “ Sözde Mustafa Kemalciler değil, özde Mustafa Kemalciler olacağız” diyerek tamamladı.