Naim Süleymanoğlu'nun cenazesinde çarpıcı fotoğraf 

Naim Süleymanoğlu'nun cenazesinde çarpıcı fotoğraf 

28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50), bugün Edirnekapı Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak. Süleymanoğlu için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenleniyor. Yunanistan'dan gelip 'Cep herkülü'nün cenazesine katılan ezeli rakibi Leonidis Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ünlü halterciye veda etti.

28 Eylül’den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenleniyor.

Öğle namazını müteakip düzenlenecek tören öncesi Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu camiye getirildi.  Törene Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile çok sayıda kişi katılıyor.

AĞIRLIĞININ 3 KATI FAZLASINI KALDIRDI

Süleymanoğlu'nun birçok olimpiyat ve dünya şampiyonluğu ile 46 rekor kıran bir sporcu olduğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: 
"Öyle ki ağırlığının 3 katı fazlasını bir seferde kaldırarak erişilemeyecek bir rekoru da gerçekleştirmiştir. Defalarca ay yıldızlı bayrağımızı minderde göndere çekmeyi başarmış ve 80 milyon milletimizin göğsünü kabartmıştır. Genç yaşta kaybettiğimiz, milli haltercimiz, efsane sporcu Naim Süleymanoğlu'na bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Ailesine başsağlığı diliyorum, milletimizin başı sağ olsun."

LEONİDİS DE GELDİ, TABUTUNA ÖPEREK VEDA ETTİ

Süleymanoğlu'nun en önemli rakibi olan Yunan halterci Leonidis de cenazeye katıldı. 

Tabutun başında bir süre bekleyen Leonidis, ardından Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ona veda etti. Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

BAKAN OSMAN BAK: O BİR EFSANEYDİ

Naim Süleymanoğlu'nun cenaze törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, " O bir efsaneydi. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ise, "Spor dünyası için çok değerli bir insandı. Hepimizin başı sağolsun. Ailesine sabırlar diliyoruz. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.

"MANEVİ ABİSİYİM"

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal Naim Süleymanoğlu’nun babasının manevi oğlu olduğunu hatırlatarak, "Ben de onun manevi ağabeyi oluyorum. İlk günlerini hatırlıyorum. Pırıl pırıl bir insandı. Hiçbir zaman kimseyi üzmedi. Dünyada hala onun kırdığı rekor kırılamadı. Kimsenin de kırabileceğini sanmıyorum" dedi.

"HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ"

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de cenazeye katılan isimler arasında yer aldı. Naim Süleymanoğlu’nun göçmen kuşağının temsilcilerinden olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Şampiyonlukların başlangıcını ateşlemişti. Müthiş bir insandı. ’Cep Herkülü’ boşuna denmedi. Çok güzel harika bir insandı. Hiçbir zaman unutmayacağız" ifadesini kullandı.

YERLİKAYA ANLATTI

Cumhurbaşkanı Danışmanlarından Hamza Yerlikaya Süleymanoğlu’nu hastanede sık sık ziyaret ettiğini söyleyerek, "Her zaman söylediği, ’Ben milletimi çok seviyorum. ’Devletimi çok seviyorum’. ’Cumhurbaşkanımıza çok bağlıyım, çok seviyorum’. ’Hizmet etmek istiyorum’ diye söylemleri oluyordu" şeklinde konuştu.

BULGAR BASININDA DA YER ALDI

Dünya ve olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun vefatı, Bulgar basınında yer buldu. Bulgaristan Devlet Haber Ajansı (BTA) ve Bulgaristan Ulusal Radyosu'nun bültenlerine dayandırılan haberlerde, Süleymanoğlu'nun cenazesine siyaset, iş ve spor dünyasından birçok ismin katılacağı aktarıldı. Sega gazetesi, "Naim Süleymanoğlu bugün İstanbul'da toprağa verilecek." ifadesini kullanarak sporcunun kariyerindeki başarılardan söz etti.24 Saat gazetesi, "Süleymanoğlu, beklenen ikinci ameliyata dek dayanamadı." diyerek, vefatı dolayısıyla tüm dünyanın milli sporcunun rekorlarını bir kez daha anımsadığına vurgu yaptı. 

Hükümet yanlısı Standart gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Süleymanoğlu'nun sağlık durumuna büyük ilgi gösterdiğini yazdı.Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) ise internet sayfasından yayımladığı mesajda, partinin genel başkanı Lütvi Mestan'ın, "Onurlu bir şampiyon, altın halterci Naim'in vefatı kalplerimizi yasa boğdu." ifadelerine yer verdi. 
Türkiye'nin Bulgaristan'daki diplomatik temsilcilikleri de sosyal medya üzerinden taziye mesajları yayımladı

İLTİCA ETMİŞTİ

Bulgaristan’ın Mestanlı kentinde 23 Ocak 1967’de dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, güreşle başladığı spor hayatına halterle devam ederken, Naum Şalamanov adıyla Bulgaristan’a 2 dünya şampiyonluğu getirdi. Doğu blokunun boykot etmesi nedeniyle, altın madalya kazanmasına kesin gözüyle bakılan 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’na katılamayan Naim, 1986’da Melbourne’de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda Büyükelçiliğimize sığınarak Türkiye’ye iltica etti. Büyükelçilik ilk başta şampiyon sporcuyu kabul etmek istemese de devreye bizzat Başbakan Turgut Özal girdi ve işlemlerin tamamlanmasını sağladı.

SİYASETTE BAŞARISIZ

Başarısız olduğu 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları’nın ardından sporculuğa veda etti, siyasete atıldı. 1999 genel seçimlerinde Bursa’dan bağımsız milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 2004 yerel seçimlerinde bu kez MHP’nin İstanbul Kıraç Beldesi belediye başkan adayı oldu ancak yine başarı sağlayamadı. Son yıllarda inzivaya çekilen ve sağlığı bozulan ‘Cep Herkülü’ 23 Eylül’de aniden fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Siroza bağlı karaciğer yetmezliğinden dolayı tedavi gören Süleymanoğlu’na 6 Ekim 2017’de ameliyatla karaciğer nakli yapıldı. Nakil sonrası beyin kanamasına bağlı ödem nedeniyle beyin ameliyatına alınan milli sporcu, dün 14.50’de hayata gözlerini yumdu.

MÜTHİŞ KARİYERDE İLK 10

1-) Kırcaali doğumlu Naim Süleymanoğlu’nun boyu 1 metre 47 cm idi. Buna karşın kariyeri boyunca girdiği şampiyonalarda kendisinden çok daha iri, uzun kollu onlarca halterciyi yendi.

2-) İlk dünya rekorunu henüz 16 yaşında kırdı.

3-) Koparmada kendi ağırlığının 2.5 katını kaldıran ilk ve tek halterci.

4-) Silkmede kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran ilk ve tek halterci.

5-) Bulgaristan’daki Komünist rejimin politik uygulamaları nedeniyle 1980’lerde resmi kayıtlara “Naum Şalamanov” diye girdi.

6-) 1986’da Avustralya’daki Dünya Halter Şampiyonası sırasında Bulgar kampından kaçıp Türkiye’ye sığındı. Bulgar hükümeti Süleymanoğlu’nun Türkiye adına Seul Olimpiyatları’nda yarışmasına izin vermek için 1.2 milyon dolar istedi. Turgut Özal’ın çabalarıyla sorun çözüldü.

7-) Seul’de “tüy sıklet”te altın madalyayı kazanan Naim Süleymanoğlu’nun kaldırdığı ağırlık, üst sıkletteki sporculardan bile fazlaydı!

8-) 1989’daki Dünya Şampiyonası’nı da kazanıp henüz 22 yaşında emekli oldu.

9-) Ama halterden fazla uzak kalamadı. 1992’de emeklilikten dönüp Barselona’da ikinci Olimpik altınını kaptı.

10-) 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda üçüncü altını da kazandıktan sonra tekrar emekliye ayrıldı. Sunucu Lynn Jones, “Az önce tarihin en büyük halter müsabakasına tanıklık ettiniz” diyerek finale son noktayı koymuştu. Naim o finalde, Türk ve Yunan sporseverler önünde, Yunanistan’ın efsanevi haltercilerinden Valerios Leonidis’i, 187.5 kiloyu kaldırarak yenmişti. 190 kiloyu kaldıramayınca gözyaşlarına boğulan Leonidis’i teselli eden de yine Naim olmuştu.

'DOSTUMU KAYBETTİM... EŞİ YOKTU'

Naim Süleymanoğlu’nun sporculuk yıllarında “ezeli rakibi” Yunan Valerios Leonidis Hürriyet’e konuştu. Leonidis “Naim’in öldüğü haberini duyunca yıkıldım. Ben büyük bir dostumu, dünya da çok büyük bir sporcuyu kaybetti. Öldüğüne hâlâ inanamıyorum” dedi. Leonidis, halteri bıraktıktan sonra Naim ile pekçok kez görüştüklerini, iyi dost olduklarını, Türk ve Yunan halklarının dostluğu için de birlikte etkinliklerde bulunduklarını belirtti, “Dünyanın en iyi sporcusu idi. Dünyada bir eşi yok. Bundan sonra da gelir mi? Çok zor.”

Halterdeki başarısını Naim Süleymanoğlu ile rekabeti sayesinde sağladığını da söyleyen Leonidis, şöyle konuştu: “Naim, benim bir için Tanrı’nın bir hediyesi idi. Onunla olan rekabet yüzünden hep daha fazla çalıştım. Müthiş bir rakipti. O olmasaydı ben de bu kadarını başaramazdım. Biraz Tükçe biliyorum. Allah rahmet eylesin”.

Yunan haber siteleri Süleymanoğlu’nun ölümünü “Halter tarihinde adını altın haflerle yazdıran cep Herkül öldü” , “Feryat... Süleymanoğlu gitti...”, “Halterin efsanesi öldü” ve “Büyük bir yıldız söndü” başlıkları ile duyurdular.