Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 320 gündür direnişteler, 200 gündür açlık grevinde

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 320 gündür direnişteler, 200 gündür açlık grevinde

“İşimi geri istiyorum” diyerek 320 gün önce direnişe başlayan akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın eylemlerini açlık grevine dönüştürmesinin üzerinden tam 200 gün geçti.

Açlık grevine başladıktan sonra tutuklanan Gülmen ile Özakça, Sincan Cezaevi Kampus Hastanesi’nde tutuluyor. Direnişçilerin tutuklanmasının ardından onlara destek olmak için açlık grevine başlayan ve 125 gündür grevine devam eden Semih’in eşi Esra Özakça, “Dört mevsimdir direniyoruz. Sadece bizden çalınan işimizi geri istiyoruz. Bir mahkeme kuruldu Sincan’da. Bu mahkemenin gerçek tanıklara, sizlere, halka ihtiyacı var” diyerek herkesi 28 Eylül’de görülecek mahkemeye davet etti.

'Ahmet Şık serbest bırakılsın'

Nuriye Gülmen’in sosyal paylaşım hesabı üzerinden Yüksel direnişi sırasında “Gerçekleri söylemek suç değildir. Ahmet Şık serbest bırakılsın” pankartı tutan Gülmen’in fotoğrafı paylaşıldı ve “Umut biziz! Gerçekleri söylemek suç değildir! Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın! 25 Eylül’de Çağlayan Adliyesine” diyerek Cumhuriyet davasına da çağrı yapıldı.

Avukatlara sürgün

Gülmen ile Özakça’yı savunan avukatlar, 14 Eylül’de Ankara Adliyesi’ndeki davadan önce gözaltına alınmış, Gülmen ile Özakça için tutukluluğun devamına karar veren davada yer alamamışlardı. Bu mahkemenin ardından hâkim karşısına çıkan avukatlar, tutuklanarak 28 Eylül’de görülecek davada da yer almaları engellendi. Son olarak Gülmen ile Özakça’yı savundukları için tutuklanan 14 avukatın 7 ayrı hapishaneye dağıtıldığı belirtildi. Avukatlardan Behiç Aşçı, Aytaç Ünsal; Burhaniye T Tipi, Şükriye Erden, Didem Ünsal; Karabük T Tipi, Naciye Demir, Barkın Timtik, Zehra Özdemir; Bolu T Tipi, Yağmur Evin, Ebru Timtik; Balıkesir T Tipi, Ayşegül Çağatay, Aycan Çiçek; Düzce T Tipi, Özgür Yılmaz; Edirne T Tipi, Süleyman Gökten; Tekirdağ 1 No’lu ve 30 günlük açlık grevinde olan Engin Gökoğlu Tekirdağ 2 No’lu cezaevlerine sürgün edildi. Ankara Barosu, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın 14 avukatının tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu hukuksuzluk derhal sona erdirilmelidir” dedi.

Yüksel hala tutuklu

320 gündür süren Yüksel Caddesi eylemlerinde müdahaleler bitmiyor. Dün “Açlık grevinin 199. günü. Nuriye ve Semih işe geri alınsın” ve “Halkın avukatları onurumuzdur. Nuriye ve Semih’in avukatları serbest bırakılsın” pankartı açan destekçiler, polis ekipleri tarafından sürüklenerek alandan uzaklaştırıldı. Yüksel Caddesi eyleminin ardından “Perihan teyze” olarak bilinen 75 yaşındaki kadın “Nuriye ve Semih için adalet” pankartıyla birlikte Ankara Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Polis ekiplerinin müdahalesi sonucu, 75 şayındaki kadın gözaltına alındı