Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yı zorla beslemek için tutuklamış olabilirler

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yı zorla beslemek için tutuklamış olabilirler

Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, tutuklamanın asıl gerekçesinin 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 82. maddesi olabileceğine dikkat çekti. Altıparmak bu maddenin zorla beslemeye imkan verdiğini belirtti.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında verilen tutuklama kararının somut hukuki bir dayanağının bulunmadığı belirtildi. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, tutuklamanın asıl gerekçesinin 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 82. maddesi olabileceğine dikkat çekti. Bu maddenin zorla beslemeye imkan verdiğini belirten Altıparmak, dışarıdaki açlık grevine bu tür bir müdahalenin yasal dayanağı olmadığına vurgu yaptı.

‘SADECE KAĞIT ÜZERİNDE GEÇERLİ’

Altıparmak şöyle dedi: “Böyle bir tutuklama sadece kağıt üzerinde geçerli olacaktır. Çünkü bu gerekçeyle tutuklama yapılamaz. Böyle bir nedenle tutuklama yapılmasına dair yasalarda bir hüküm yok. AİHS’in (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 18. maddesi uyarınca Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz. Bu nedenle, zorla besleme yapmak amacıyla tutuklama yapmak da mümkün değildir. Bu nedenle karara bu nedenle tutukluyoruz demeyecekler, başka bir gerekçe yazacaklar.”

ZORLA BESLEMENİN DAYANAKLARI NELER?

Gerçek amacın farklılığının daha sonrasında da saptanabileceğine dikkat çeken Altıparmak şunları söyledi: “Zorla besleme konusunda da sınırsız bir yetki yok. 82. madde de ‘hayatî tehlikeye girme veya bilinç bozukluğunun hekim tarafından belirlenmesi’ koşulu getiriyor. Ama nihayetinde böyle bir doktor raporunun kolayca temin edilebileceğini tahmin etmek güç değil. Ancak bu yapılırsa, bu da Sözleşmenin 3. maddesinin ihlaline neden olabilir. AİHM, zorla beslemeyi kategorik olarak reddetmiyor. Ama bunun koşulları var. Tabii bugüne kadarki vakalarda hep hapiste olan kişinin açlık grevi tartışılıyordu, ilk defa açlık grevini sonlandırmak için bir tutuklama vakasıyla karşı karşıyayız, bu temel ilkeleri etkiler mi onu kestirmek güç.”(Duvar)