OHAL sonbaharda kalkıyor mu?

OHAL sonbaharda kalkıyor mu?

Erdoğan'ın 'terör bitince kalkar' dediği OHAL için Binali Yıldırım'dan Alman şirketlere vaat

Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların Alman şirketleriyle yaptığı toplantıya katılan Türkoğlu Hukuk Danışmanlık Başkanı Refik Türkoğlu, “Hükümetimiz de işin ciddiyetini görmüş. Bakanımız detay vermedi ama OHAL’le ilgili sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabileceği müjdesini verdi” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 'Terörle mücadele ne zaman sona ererse OHAL o zaman kalkar' demişti.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle bir araya geldi. Yıldırım toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye- Almanya ilişkilerinin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Siyaseten geçici olduğunu düşündüğümüz ilişiklerdeki bu gerginliğin en az yarım asırdan beri Türkiye'de olan artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada eleştiriye tabi tutulması bu ilişkilerden bedel ödemesi asla düşüneceğimiz bir şey değil.

 Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir. Hem Almanya hem Türkiye açısından. Ülkelerimize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Bunu görmemiz lazım. Bu yüzden tabi bugün Alman menşeli, Alman sermayeli Türkiye'deki şirketlerin tamamı burada yok. Ama belli başlı önemli 20'ye yakın şirket burada. Bütün şirketleri temsilen sizlerle bira araya geldik. Amacımız ilk ağızdan Türkiye'de istihdam oluşturan Türk ekonomisinin gücüne güç katan şirketlerimizin beklentileri ne? İki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklanan olumsuzluğa nasıl bakıyorlar sizlerden bunu anlamaya çalışacağız. 

'RESMİ KURUMLARIMIZ NEZDİNDE BÖYLE BİR SORUŞTURMA YOK' 

İkincisi de birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı yönünde. Kesenlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya'dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. Onlar bu ülkenin düşmanları bu ülkenin hayrına bir faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz. Ülkeler arasında dostluk da husumet de gelip geçicidir. Bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğundadır. Bu konuda biz, ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz.

YILDIRIM'DAN 'SONBAHARDA OHAL KALKABİLİR' MESAJI

Toplantıya katılan şirketlerden Türkoğlu Hukuk Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Refik Türkoğlu, yaşanan son gerginlikten dolayı Türkiye'de yatırımların azaltılması ya da geri çekilmesi konusunda Alman hükümetinden bir telkin olup olmadığı sorusuna, şu yanıtı verdi:"O kadar ciddi bir şey yok ama olmayacak değil. Yatırımlar zaten son 1-2 yıldır gevşemişti. Son zamanlarda daha kötüye gitmeye başladı. Şimdi gördüğümüz kadarıyla hükümetimiz de bu işin ciddiyetini görmüş ve bu gidişatın her iki ülke için zararlı sonuçlar doğurabileceğini tespit etmiş. O yüzden olumlu adımlar atılacağını düşünüyoruz. Bütün söylediklerimizi not aldılar. Yakında olumlu gelişmelerin olacağı müjdesini verdiler. OHAL ile ilgili birtakım düzenlemeler olabilir diye düşünüyoruz. Sayın bakanımız detay vermedi ama sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabileceği müjdesini verdi."Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Temmuz 2017 tarihli konuşmmasında "Terörle mücadele ne zaman biterse OHAL o zaman kalkar" demişti.

‘ÖNYARGILARI AZALTACAK MESAJLAR VERİLDİ

'Habertürk'ün aktardığına göre Şahinler Holding Başkanı Kemal Şahin ise Almanya'dan gelen turist sayısında geçen yıl yüzde 30, bu yıl da yüzde 30'a yakın bir kayıp yaşandığını anlattıklarını kaydederek, "Bunun için bir güven ortamının oluşturulması, özellikle Almanya'da, Alman halkında oluşan önyargıları azaltacak mesajlar verilmesi, buradaki şirketlerin Avrupalı şirketlere burayı iyi anlatması, hatta belki gelecekte büyük şirketlerle bizzat ekonomi bakanının da katılacağı toplantıların düzenlenmesini konuştuk" dedi.Toplantıya katılan Alman firmaları ve yetkililerinin isimleri şöyle: Steven Young Bosch - Otomotiv, Türkiye ve Ortadoğu BaşkanıHüseyin Gelis Siemens - Elektrik Elektronik-Sağlık, Türkiye CEO'suSüer Sülün Mercedes-Otomotiv, Türkiye CEO'suAylin Sömersan Allianz Sigorta, Türkiye CEO'suKaan Ünver Metro Grup-Perakende, Türkiye Genel MüdürüRefik Türkoğlu Türkoğlu Law-Hukuk-Danışmanlık, YK BaşkanıCan Yapan Thyssen Krupp-Demir-Çelik Sanayi, Türkiye Genel MüdürüTayfun Yardım Frankfurt Messe-Fuar, Türkiye Genel MüdürüAyşe Filiz Kolat Statkraft Elektrik-Enerji, Türkiye Genel MüdürüRıza Akgün Krone Tic. AŞ-Otomotiv Parça Üretimi, Türkiye Genel MüdürüKubilay Özerkan "Metro Market (Metro Grup)"-Perakente, Türkiye Genel MüdürüYasin Akdere Bosch tic. AŞ-Endüstri-Hidrolik Pompa/Valf, Türkiye ve Ortadoğu Direktörü (Yatırımlar-ARGE Merkezleri DışilişkilerBuğra Kavuncu Basf - Kimya, Türkiye CEO'suDevrim Çubukçu Eczacıbaşı İlaç-YK Üyesi (Hukuksal İşlerden Sorumlu)-YK Başkanı Yurtdışında-Haluk Yalçın PWC-Danışmanlık, Ülke BaşkanıYenal Gökyıldırım Media Markt (Metro Grup) - Perakende, Genel MüdürKemal Şahin Şahinler Holdign-Turizm, YK BaşkanıNicola Longo Dente Yapı Kredi-Unicredit-Banka, Ülke CEO'suHüseyin Özhan EBRD Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye Başkan Vekili