İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs için İstanbul'da

İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs için İstanbul'da

İstanbul'da düzenlenecek olan Kudüs zirvesine Rusya'dan bile temsilci gelirken Suudi yetkililer daveti geri çevirdi. YURT Gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli Suudi Arabistan'ın gelmeyeceğini günler öncesinden açıklamış, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinde Suudilerin parmağı olduğunu söylemişti

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanımasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekete geçti.

RUSLAR BİLE VAR

Erdoğan'ın davetiyle birçok ülkenin lideri Türkiye'ye gelmeye başladı. Rusya'dan bile zirveye katılımcı gönderilirken Suudi Arabistan zirveye sıcak bakmadı.

SUUDİ ARABİSTAN YOK

Televiyon kanallarına Kudüs haberi yapılmaması için uyarılarda bulunan Suudi Arabistan yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uymayarak davete katılmadı.

KATAR

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a geldi.

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, özel uçakla İstanbul'a geldi.

İRAN

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a geldi. Konuk Cumhurbaşkanı Ruhani'yi, Atatürk Havalimanı askeri apronunda İstanbul Valisi Vasip Şahin ile bazı ilgililer karşıladı.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere tarifeli uçakla İstanbul'a geldi.

FİLİSTİN

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a geldi. Konuk Cumhurbaşkanı Abbas'ı, Atatürk Havalimanı askeri apronunda İstanbul Valisi Vasip Şahin ile bazı ilgililer karşıladı.

HÜSNÜ MAHALLİ'NİN AÇIKLMALARI İÇİN TIKLAYINIZ

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi, saat 08.30’da Dışişleri Bakanları toplantısıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Çavuşoğlu açılış konuşmasının ardından basın mensuplarına kapatılan toplantıda, İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarına şöyle seslendi:

ZULME DUR DEMEK İÇİN TOPLANDIK

“Bugün  zulme dur demek için toplandık. ABD yönetimi geçtiğimiz hafta aldığı kararla insanlık vicdanını yaraladı. Hem de derinden yaraladı. ABD’nin attığı bu adım İsrail’in Kudus’ü işgal girişimini meşrulaştırmayı hedefliyor. İslam ümmetinin bu tabloya sessiz kalmasını bekliyorlar. Ama biz hiçbir zaman susmayacağız. Bu zorbalık, barış olasılığını ve ortak yaşam zeminini yok eder. ABD’nin aldığı bu karar bizim için yok hükmündedir.

ALTINDA İMZASI BULUNAN KARARLARI İHLAL EDİYOR

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla tüm dünyaya yaptığı çağrıyı yenilemek istiyoruz. Gelin üç semavi dinin kutsal mekanı olan Kudüs’e sahip çıkalım. Karşı karşıya olduğumuz duruma bir bakın. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi, altında kendi imzası bulunduğu kararları ihlal ediyor.

ÖNCELİK FİLİSTİN’İN TANINMASI

Değerli kardeşlerim, peki bizler ne yapıyoruz? Neler yapacağız? Öncelikle Filistin devletinin diğer tüm ülkelerce tanınması gerekiyor. Bunun için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Bir tarafta işgalci konumunda olduğu BM kararlarıyla tespit edilmiş İsrail var. Diğer tarafta ise işgal altında olduğu uluslararası toplumca kabul edilen, üstelik her geçen gün daha fazla toprağı gasp edilen Filistin var. Geldiğimiz noktada Filistin devletinin tanınmasının barış sürecine atıfla geçiştirilmesi mümkün değildir. Diğer ülkeleri Filistin devletini 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde tanımaya teşvik etmeliyiz. Bu noktada hayati önem arz eden bir diğer husus, Filistinli kardeşlerimizin birlik ve beraberliğinin sağlanmasıdır.

HUKUK ÇİZGİSİNDEN AYRILMADAN MÜCADELE

Değerli kardeşlerim, bu mücadelede hukuk çizgisinden elbette ayrılmayacağız. Provokasyonlara kapılmayacağız. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tüm organlarının ve Kudüs Komitesi ile Kudüs Temas Grubu gibi mekanizmalarının sağlayacağı destek son derece önemlidir. Bu mekanizmaları da çok aktif bir şekilde kullanmamızda fayda var. Kudüs’ün kutsiyetine ve tarihi statüsüne el uzatılmasına asla izin veremeyiz. Yapılacak olan olağanüstü zirve, İslam ümmetinin mücadele azmini gösterecektir. Bu davayı, bu bayrağı hep beraber daha ileriye birlikte taşıyacağız.” 

ZİRVEYE KATILAN LİDERLER 

Zirveye Suudi Arabistan’dan devlet başkanı düzeyinde katılım olmadı. Zirvenin devlet başkanları listesinde bir sürpriz isim ise dikkat çekti. Başka bir toplantı için İstanbul’da bulunan Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, misafir olarak toplantıda bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi katılımcı listesinde yer alan liderler ise şöyle sıralandı:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabuh Mansour Hadi, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, Umman Kralı’nın özel temsilcisi Seyit Assad bin Tarıq Al Said, Katar Emiri Şeyh Tamim, Flistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Brunei Kralı Hasan El-Bolkiah, Cibuti Başbakanı Abdulkader Kamil Mohamed, Kazakistan Meclis Başkanı Kassım Jomart Tokayev, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Faiez Serrag, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Ürdün Kralı Abdullah, Özbekistan Senato Başkanı Nigmatulla Yuldaşev, Malezya Başbakanı Najib Razzak, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani.

Harbiye'de Kudüs protestosu

İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin başladığı dakikalarda İstanbul Kudüs Platformu üyesi bir grup yaptıkları basın açıklamasında İsrail ve ABD’yi kınadı. Eylemciler İİT ülkelerinin bayraklarını taşıdı

İstanbul Kongre Merkezi’nde biraraya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Liderler Zirvesi’nin toplandığı sıralarda İstanbul Kudüs Platformu üyesi bir grup Harbiye’de basın açıklaması yaptı. İİT üyesi ülkelerin bayraklarını taşıyan ve üzerinde Mescid-i Aksa resimlerinin olduğu maskeler takan göstericiler ABD ve israil’i protesto etti. Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması kararını eleştiren göstericiler “Kahrolsun Amerika, kahrolsun İsrail” sloganları attı. Eylem sırasında basın açıklaması yapan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Başkanı avukat Cihat Gökdemir, Cumhurbaşkanı ve İİT Dönem Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri talep mektuplarını okudu.

ELÇİLİKLER GERİ ÇEKİLSİN

Cihat Gökdemir, İİT üyesi ülkelere hitaben gönderdiği talep mektubunda “ABD son Kudüs kararını geriye çektiğini açıklayana kadar üye ülkelerdeki ABD elçileri gönderilmeli, üye ülke elçileri de geri çekilmelidir. Üye ülkeler olarak Filistin Devletine yardım ve destek için özel tedbir ve destek kararları alınmalıdır. İsrail’in işlemiş olduğu tüm suçlarla ilgili İİT’nin desteği ile kurulacak bir uluslararası mahkemede tüm İsrailli suçlular yargılanmalıdır” dedi.

"ABD'NİN KARARI YASA DIŞI"

Ruhani, Tahran'dan ayrılmadan önce Mehrabad Hava Limanı'nda yaptığı açıklamada, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesine yönelik ABD ve İsrail'in aldığı kararın " yanlış ve yasa dışı" olduğunu söyledi.

"BUGÜN DAYANIŞMADAN BAŞKA YOLUMUZ YOK"

Türkiye ziyaretini, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine yaptığını söyleyen Ruhani, "İstanbul'daki zirvede Kudüs meselesinin tüm İslam âleminin meselesi olduğunu söyleyeceğiz. Bugün dayanışma ve vahdetten başka bir yolumuz yok." ifadelerini kullandı.

MÜSLÜMANLAR TEPKİ GÖSTERMEZSE...

Alınan kararın bölgede yeni bir gerilimin başlangıcı olacağı uyarısında bulunan Ruhani, "Hep birlikte ABD'nin yanlış kararına karşı çıkmalıyız ve bunun gerçekleşemeyeceğini belirtmeliyiz. Müslümanlar, gayri meşru bu harekete karşı sessiz kalıp tepki göstermezse daha nice kötü planlanmış emellerle karşı karşı kalır." diye konuştu.