Onur Yürüyüşü Komitesi: Taksim’de olacağız, geçen yıl da olduğu gibi

Onur Yürüyüşü Komitesi: Taksim’de olacağız, geçen yıl da olduğu gibi

Bu yıl 25. defa düzenlenecek olan Onur Yürüyüşü’nün İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından Onur Yürüyüşü Komitesi’nden açıklama geldi. 

Bu yıl 25 Haziran’da düzenlenecek olan 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığı açıklandı. İstanbul Valiliği’nin duyurusunun ardından Onur Yürüyüşü Komitesi’nden Emre Demir ile görüştük. Sendika.Org’a konuşan Demir’e valiliğin toplumun hassasiyetleri, resmi başvuru ve miting için tanımlı alan gerekçelerini sorduk. Onur Yürüyüşü’nün planının değişip değişmediğini öğrendik. Geçen yıl da yasak denildiğini hatırlatan Demir, “Geçen yıl da olduğu gibi Taksim’de olacağız” dedi. 

Toplumun hassasiyetleri konusunda valilik gibi düşünmüyoruz

Bu hassasiyetler vs. gibi iddialarla geçen sene de 25 yıl önce ilk defa yapmak istediğimizde de karşı karşıyaydık. Türkiye’de çok sık duyduğumuz bir şey bu ancak şu an karşımızda farklı bir durum daha var. Karşımızda gerici saldırı var. Politik olarak insan haklarına aykırı bir saldırı var ve bu saldırıyı toplumun hassasiyetleri olarak sunuyorlar. Toplumun hassasiyetleri dedikleri şey aslında doğrudan gericiliğin ve faşizmin propagandası. Toplumu bu çemberin içine sıkıştırmaya çalışıyorlar ancak biz toplumun biz olduğumuzu düşündüğümüz için, LGBTİ+’ların toplumun bir parçası olduğunu söylediğimiz ve düşündüğümüz için bu toplumun hassasiyetleri konusunda valilik gibi düşünmüyoruz. Gerici ve faşistlerin toplumun belli kesimleri üzerinde kurmaya çalıştığı bir baskıdır bu. Düşünce özgürlüğü falan da değil doğrudan insan hakları ihlalidir. 

Fransız Kültür Merkezi önünde buluşacağız

Valilik açıklamasında Taksim Meydanı’nın yasaklandığını söylemiş, biz de zaten meydanda buluşmayacağız. Fransız Kültür Merkezi önünde buluşacağız. Ki bu sene içinde Taksim Dayanışması’ndan 1 Mayıs anmalarına kadar bir çok açıklama yapıldı. Bizim de yürüyüş yapacağımızı düşünüyoruz. 

Tanımlı alanlara giderken saldırıya uğrayabiliriz

Tanımlı alan dedikleri yerler Kartal, Yenikapı. Bizim yürüyüşü Yenikapı’da yapmamız demek 20 bin 30 bin tane LGBTİ’nin buralara giderken saldırıya uğraması demek. Zaten bu alanlar daha önce toplumsal muhalefetin diğer bileşenlerinin de belirttiği gibi izole edilmiş alanlar. Biz buralara mahkum edilemeyiz. Derdimiz zaten görünür olmak o yüzden de Taksim’i seçiyoruz. Taksim en görünür olabildiğimiz ve bizim için de değerli bir alan. 

Biz orada olacağızBizim planımızda bir değişiklik yok. Fransız Kültür Merkezi önünde buluşacağız. Gelmek isteyenler sosyal medya hesaplarından takip edebilirler. Son olarak biz orada olacağız, tüm LGBTİ+’ları ve LGBTİ+fobi karşıtlarını bekliyoruz.(Sendika)