8 milyonluk vurgunu memurun dikkati önledi

8 milyonluk vurgunu memurun dikkati önledi

Altındağ Tapu Müdürlüğü’nde görevli bir memurun dikkati, sahte evrakla başkasına ait yaklaşık 8 milyon liralık taşınmazı satmaya çalışan dolandırıcıların planını bozdu. Polis, sahtekarları suçüstü operasyonla yakaladı.

Ankara'da yaşayan 77 yaşındaki mal sahibi kadının nüfus kaydı bilgilerine ulaşan dolandırıcılar, aynı yaşlardaki bir başka kadına ait fotoğrafla yeni bir kimlik kartı çıkarttı. Daha sonra İzmir'deki bir noterden nüfus kağıdına göre düzenlenmiş vekaletname alan dolandırıcılar, 21 Eylül'de yaşlı kadına ait Altındağ sınırlarında bulunan 17 arsanın satışı için Altındağ Tapu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Ancak evraktaki sahtecilik, tapu personelinin gözünden kaçmadı. Altındağ Tapu Müdürlüğü ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suç ve Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin planıyla dolandırıcılar suçüstü yapılarak yakalandı. Altındağ Tapu Müdürü Cengiz Şimşir olayı şöyle anlattı:

PARÇALARI BİRLEŞTİRDİK

"Satış müracaatı yapıldıktan sonra belgeler işlem birimine havale ediliyor. Ancak mal sahibine ait evveliyat kaydındaki resim ile vekaletnamedeki resmin aynı olmaması işlem yapan arkadaşımızı şüphelendirmiş, konuyu müdür yardımcısıyla paylaşmış. Yaptıkları inceleme sonucunda daha önceki işlemlerde mal sahibinin ‘okudum, anladım’ yazarak imza kullandığını ama son gelen vekaletnamede parmak izi olduğunu görmüşler. Aynı mal sahibi mayıs ayında da bir taşınmaz satışı yapmış ve sistemdeki kayıtlara göre bu işlemde de imza kullanmış. Mal sahibi kadına ait bizde bulunan 2003 tarihli evraklardaki fotoğraflarda başı açık, küt saçlı bir kadın görüyor. Vekaletnamede gelen fotoğrafta ise başörtülü, gözlüklü, yüzü tam da seçilemeyen birini kullanmışlar. Ayrıca vekaletname İzmir'den verilmiş. Mal sahibi Ankara'da yaşıyor. Şüphelerimiz üzerine telefondan gerçek mal sahibine ulaştık. ‘İzmir'e gittiniz mi’ diye sorduk. Olumsuz yanıt alınca müdürlüğe çağırdık, durumu anlattık. Kendisinin herhangi bir tarihte İzmir'e gitmediğini, böyle bir vekaletname vermediğini belirtti. Kimliğini ibraz etti. Vekaletnamedeki tüm bilgiler tutuyordu. Sadece fotoğraf ve nüfus müdürünün imzası farklıydı."

POLİSLE PLAN HAZIRLADIK

Evrakların sahteliğine emin olduktan sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suç ve Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine haber verdiklerini ve birlikte bir plan hazırladıklarını aktaran Şimşir, "Ertesi gün bu kişilere saat 10.00'a randevu verdik. Tam imza aşamasında mali şube ekiplerince suçüstü yakalandılar. 2 kişi imzaların alındığı üst katta, aynı ekipten 3 kişi de aşağıda yakalandı. Öğrendiğimize göre daha sonra buraya gelen kişi mahkemeye sevk edilip tutuklanmış, 4 kişi serbest bırakılmış" ifadelerini kullandı.

E-DEVLET’TEN KONTROL EDİN

Devlet güvencesi altında tutulan tapu sicilinin sorumluluğunun en üstteki yöneticiden en alttaki çalışana kadar önemini dile getiren Şimşir, "Vatandaşımızdan, gayrimenkullerinin güvende olduğunu öğrenmeleri için e-Devlet kapısı üzerinden mallarına zaman zaman ulaşıp, kontrol etmelerini istiyoruz. Böylece mallarının güvende olduğunu, devlet adına tapu müdürlüğünün bunu en iyi şekilde yaptığını görmelerini, rahat ve güven içerisinde yaşamlarına devam etmelerini istiyoruz" dedi.