ÖZEL | Çevrecilerden Bahçeli'ye tepki: Tespih iade edilmeli, suç işliyorsunuz

ÖZEL | Çevrecilerden Bahçeli'ye tepki: Tespih iade edilmeli, suç işliyorsunuz

MHP lideri Devlet Bahçeli'ye hediye edilen tespihte hayvan parçalarının kullanılmasına bir tepki de Antalya- Isparta- Burdur- Denizli- Kaş -Çevre Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz'den geldi.

Aliseydi Karagöz | Antalya

MHP Kastamonu İl Başkanı Yüksel Aydın'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye hediye ettiği özel tasarım tespihte 6 hayvan türüne ait kemik kullanılmasının yanı sıra, koruma altındaki hayvan türlerine ait parçaların da kullanılması büyük tepkilere neden oldu.

Antalya - Isparta - Burdur - Denizli - Kaş Çevre Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, YURT'a yaptığı açıklamada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin suç işlediğini ve kendisine hediye edilen tespihi bir an önce iade etmesi gerektiğini söyledi.

'HUKUKİ İŞLEM BAŞLATACAĞIZ...'

Başkan Hediye Gündüz, “Bahçeli’nin kabul ettiği bu hediye suç unsurudur, bu kişiler de suç işlemektedir. T.C. Devleti olarak Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bir girişim başlatılmaz ise, bizler gerekli yasal başvuruyu yapıp, Devlet Bahçeli ve sorumlular hakkında hukuki işlem başlatacağız” dedi.

Hediye Gündüz'ün açıklaması şöyle:

“MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye 6 hayvana ait kemik ve dişlerden oluşan tespih hediye edildiğini ve bu hediyeyi kabul ettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yapılan tespihte habbeler için büyük köpekbalığı fosili, imame için su aygırı, fren için balina dişi, ayraç ve duraklar için kılıç balığı kılıcı, sistem arası habbeler için deniz kaplumbağası, hitame ve sarkaç için mors dişi özü ve minesi kullanıldığını öğrendik.

T.C. Devleti olarak Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Deniz Kaplumbağalarının Korunması Genelge 2009/10 gereğince; Deniz Kaplumbağaları, taraf olduğumuz Bern (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması) Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmış olup, Caretta caretta ve Chelonia Mydas türleri IUCN (Dünya Koruma Birliği) Kriterlerine göre “Nesli Tehlikede” statüsündedir, denilmektedir.

'BU HAYVANLAR NEREDEN ELDE EDİLDİ?'

Bu durumda, tespihte sistem arası habbeler için kullanılan deniz kaplumbağası nereden ve nasıl elde edildi? Genelgenin 15. Maddesine göre 'ölü ve yaralı olarak rastlanılan kaplumbağalara il müdürlükleri tarafından müdahalede bulunularak, tedavilerinin yapılması zorunluyken bu hayvanların ölüsü veya canlısı yasa dışı olarak nereden elde edildi?

Caretta caretta için durum yukarıdaki gibiyken, kılıç balığı için de durum şöyledir. Önemli yaşam alanı olan Akdeniz’de, Karadeniz’de ve Marmara’da soyu tükenme noktasına gelmiştir. Köpek balığı yine Akdeniz ve diğer denizlerimizde nesli tehlike altındadır.

'BU YAŞANANLAR NEDİR?'

Su aygırı Afrika kökenli bir hayvandır ve yine nesli tehlike altındadır. En büyük etken ise avcılıktır. Mors dişi için Kuzey Kutbu'nda morslar öldürülmektedir. Kapalı Çarşı'da Kaçakçılık Şubesi, nesli tehlike altındaki hayvanlara ait parçalar için, mors dişleri için operasyon düzenlerken, bu yaşananlar nedir?

Burada önemli bir başka unsur daha vardır. Adı geçen bütün hayvanlar dünyanın çok farklı bölgelerinde yaşamakta ve hepsi de nesli tehlike altındaki türlerdir. Dikkat çeken nokta ise uluslararası bir boyutu olmasıdır. Nesli tehlike altında türler, Kuzey Kutbu'ndan Afrika’ya, oradan Akdeniz ve Türkiye’ye uzanan bir boyutu vardır.

Devletler uluslararası yanlışlar boyutu olan bir işlem hacminin parçası olamaz, olmamalıdır. Bizler doğanın ve yaban yaşamın korunmasından yana olanlar olarak, yapılan bu tespihten son derece rahatsız olduk. Doğanın korunması ilk önce T.C. Meclisi'nde yer alan siyasi partilerin görevidir.

'BU HEDİYE SUÇ UNSURUDUR...'

Anayasanın 56. Maddesi bu konuda hem ödev verir, hem de hak verir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Anayasal görevini ve sorumluluğunu hatırlatıyor ve bu tespihi iade etmesini istiyoruz. Yoksa vicdanlar kanamaya devam edecektir. Bahçeli’nin kabul ettiği bu hediye suç unsurudur, suç işlemektedir.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nü de göreve davet ediyoruz. Korumakla yükümlü olduğu caretta carettalarla ilgili yasal işlemi başlatmak zorundadır. Eğer bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bir girişim başlatılmaz ise, bizler gerekli yasal başvuruyu yapıp sorumlular hakkında hukuki işlem başlatacağız”