ÖZEL | Çorlu tren faciasında aile değil suçlular korunuyor

ÖZEL | Çorlu tren faciasında aile değil suçlular korunuyor

Çorlu tren katliamı ailelerinin Anayasa Mahkemesi önünde yapmak istedikleri açıklamaya polis saldırdı. Davayı yakından takip eden aile avukatlarından Akçay Taşçı olay anını Yurt’a anlattı.

Evrim Baykondu

8 Temmuz 2018’de 25 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamında yaşamını yitirenlerin ailelerinin, Anayasa Mahkemesi önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına polis müdahale etti. Ailelerin yanında TİP Milletvekili Barış Atay, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ve CHP eski milletvekili Aylin Nazlıaka da bulunuyordu.

Saldırı Anını Yurt’a anlatan avukat Akçay Taşçı, “Anayasa Mahkemesi’ne yapacağımız itiraz başvurusu öncesi ailelerle birlikte yapmak istediğimiz basın açıklamasına polis izin vermedi” dedi. Taşçı, “Polis bize AYM önünde değil karşısındaki parkta açıklama yapabileceğimiz söyledi. Park basın açıklaması yapmak için gerekli olan görüntüyü dahi vermiyor ayrıca insanların dinlenmeye ve eğlenmeye geldiği bir yerde böyle bir basın açıklaması yapmanın da anlamı yoktu. Aileler açıklamayı AYM önünde yapma konusunda ısrar etti, biz de bu konuda ısrarcı olduk. Yolun karşısında geçtik. Polis barikatını aştık. Daha sona polis bizi sürükleyerek tekrar park tarafına attı” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET SUÇLULARI KORUYOR’

Taşçı, “Anayasa Mahkemesi'ne bugün yaptığımız başvuru savcılık tarafından hazırlanan iddianame ve ayırma kararıyla önemli bir kısım yönetici ve siyasetçiler hakkında verilen takipsizlik kararıyla ilgiydi” dedi.

Facianın eksik, yanlış ve şaibeli bir bilirkişi raporuna dayandırıldığını vurgulayan Taşçı, “Raporu hazırlayan kişiler eğer soruşturma nitelikli olarak yapılsaydı şüpheli durumuna düşeceklerdi” ifadelerini kullandı.

Bilirkişi raporunu hazırlayanların Devlet Demir Yolları’na danışmanlık yapan veya ihale alan firmaların sahipleri olduğunu vurgulayan Taşçı, “Onların hazırladığı rapora dayandırılarak iddianame düzenlendi ve bir kısım yetkili hakkında Suç Ceza Hakinliği takipsizlik kararı verdi. Bu takipsizlik kararına karşı biz de Suç Ceza Hakinliği'ne itiraz ettik. Takipsizlik kararının kaldırılarak yeniden iddianame düzenlenmesi için verdiğimiz dilekçe reddedildi ve takipsizlik kararını hakimlik tarafından onadı” dedi.

Kanun gereği sonraki aşamanın Anayasa Mahkemesi'ne gitmek olduğunu söyleyen Taşçı, “Biz de bugün AYM’ye başvuru yapmak için ailelerle birlikte Ankara'ya geldik. Mahkemelerde haklarını aramayı sürdüren aileler diğer yandan da kamuoyuna seslerini duyurmak için açıklama yapmak istedi fakat ailelerin bu hakları da ellerinde alındı” dedi.

Taşçı son olarak saldırı sırasında torununu kaybetmiş bir müvekkillerinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı bilgisini verdi.