Mimarlar'dan yeni AKM projesine tepki: Yıkmak suçtur!

Mimarlar'dan yeni AKM projesine tepki: Yıkmak suçtur!

Mimarlar, yeni AKM projesine tepki gösterdi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yapılan açıklamada, onaylı restorasyon projesinin uygulamaya sokulması gerektiği belirtilerek, "Atatürk Kültür Merkezi özgün yapısı, kullanımı ve çevresiyle toplumun hizmetine sunulmalıdır. AKM’yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur" denildi.

Taksim’deki anıt yapılardan Atatürk Kültür Merkezi’nin yeni projesiyle ilgili TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni projeye dair Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Mimar Mücella Yapıcı, sanatçı Orhan Aydın ve avukat Can Atalay açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün tanıtılan yeni proje için “Koruma ve imar mevzuatına aykırı olarak, hiçbir hukuki belgeye dayanmayan ve yine alışılagelen yöntemle hazırlık sürecinde toplumdan gizlenen projenin tanıtımı, kültürel mirasın korunması ve mimari tasarım kültüründen yoksun bir siyasal anlayış doğrultusunda adeta bir gösteriye dönüştürülmüştür” denildi.

“Erdoğan konuşmasında cumhuriyetin simgelerinden biri olan AKM'yi yıkmak ve yerine ‘kendi döneminin simgesi’ bir yapı yapmak istediğini açıkça belirtmektedir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şöyle denildi:

‘YENİ PROJENİN AKM İLE BİR İLGİSİ YOK’

“Daha önce depreme karşı güvenli hale getirilerek restore edilmesi konusunda hazırlanan proje, ihalesi yapılıp uygulanmaya başlanmışken, hukuki ve bilimsel dayanağı olmayan, ideolojik bir tavır içerisinde verilen talimatla durdurulmuş, böylece kamu kaynağı israf edilmiş ve ne yazık ki anıtsal yapı yıkıma terk edilmiştir.

Tarihi eserin korunması gerekirken sunulan yeni projenin AKM ile uzaktan yakından bir ilgisi olmadığı anlaşılmaktadır. 1. grup tescilli bir yapının yıkılarak yerine aslından oldukça uzak bir projeyi uygulamak koruma ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Söz konusu projenin AKM'nin proje müellifi olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu tarafından hazırlanmış olması AKM'nin korunduğu anlamına gelmediği gibi eser olan yapıya bizzat oğlu tarafından ‘ihanet’ edilmesi mesleki anlamda ayrıca değerlendirilmesi gereken bir husustur.