ÖZEL | Nâzım Hikmet korkusu devam ediyor: Taranta Babu oyununa darbe uygulaması

ÖZEL | Nâzım Hikmet korkusu devam ediyor: Taranta Babu oyununa darbe uygulaması

Nâzım Hikmet'in Taranta Babu oyununa, Erzincan Valiliği, darbe koşullarını hatırlatan bir uygulama dayattı. Oyuncu Cansu Fırıncı konuyla ilgili değerlendirmelerini YURT'a aktardı.

Tolga Kaan Ateşli

Oyun Sandalı ekibi tarafından; Harun Güzeloğlu’nun yönetmenliğini yaptığı, Cansu Fırıncı’nın tek kişilik performansıyla sahnelenen, komünist şairimiz Nâzım Hikmet'in "Taranta Babu'ya Mektuplar" eserinden düzenlenmiş olan "Taranta Babu" oyunu, MHP'li Amasya Belediyesi tarafından 'politik' olduğu gerekçesiyle engellenmişti. Engele pek çok sanatsever tarafından tepki gösterilirken, AKP ve MHP'nin sanat düşmanı ideolojik yaptırımlarına da tepkiler çığ gibi büyümüştü. 

Oyuncu Cansu Fırıncı engellemeyi YURT'a değerlendirmiş, "Sosyalizm mücadelesinin bir değeri olan Nâzım Hikmet elbette o çevreleri rahatsız edecekti. Konumuz insansa, konumuz toplumsa, konumuz bireyse; o zaman zaten sanatın siyasete de değen, onunla rözenans halinde, etkileşim halinde olan bir doğası var. Bu doğa inkar edilemez. Bu doğa yasaklanamaz" demiş, halkın tarihsel çıkarları ve sanat arasındaki bağa işaret etmişti.

Nâzım Hikmet oyununa karşı bir yaptırım da Erzincan Valiliği'nden geldi. Tiyatroların oyun izni için yalnızca Erzincan Valiliği'ne bağlı Dernekler Masası'ndan izin alınabiliyorken, oyunun oynanabilmesi adına talep edilen belgeler ise duyanları hem kızdırdı hem güldürdü. Sosyal medya hesabı üzerinden istenen belgeleri yayınlayan tiyatro sanatçısı Cansu Fırıncı, "Erzincan'da tiyatro oynayabilmek için istenenlerin listesi. Gördüğünüz üzere tiyatro salonu müftülüğe verilmiş. Özel güvenlik şirketinden üç 'body guard' kiralamanız gerekiyor. Polis seyircisinin güvenliğini sağlamaya tenezzül etmiyor. Darbe döneminden eksiği vesika istenmemesi" ifadelerini kullandı. 

OYUN İZNİ İÇİN: DERNEKLER MASASI?

Alakası henüz anlaşılamayan ancak Erzincan'da bir tiyatro oyunu oynayabilmek için muhattap sayılan tek resmi organ olan Erzincan Valiliği Dernekler Masası'nın oyunun organizasyonunda görev alan yurttaşlardan istediği belgeler şöyle: 

Meseleyi YURT'a değerlendiren Cansu Fırıncı, dayatmayla alakalı; "Bu tarz şeyler ancak darbe dönemlerinde istenebilecek şeyler. Hiçbiri yasal değil... Biz yalnızca hangi tarihte, nerede oynayacağımızı ve oyuncu arkadaşlarımızın kimlik bilgilerini emniyete yollarız, olur biter. Yasal olan tarafı şu an yalnızca bu. Geri kalanı keyfe keder uygulamalardır" ifadelerini kullandı. 

DARBE HUKUKU DAYATMASI

"Gerçekten Türkiye'nin belli başlı yerlerinde tiyatro için bu tarz bir uygulama geliştirildiyse, bunlar ancak ve ancak olağan hukukun ortadan kalktığı, darbe hukukunun geçerli olduğunu gösterir" diyen Fırıncı, "Çünkü bunlar yalnızca olağanüstü hal hukukunun yürürlüğe girdiği zamanlarda uygulanabilirdi, uygulandı da. Demek ki bu ülkenin bazı bölgeleri olağanüstü hal hukukuyla, darbe hukukuyla yönetiliyor ki, tiyatro topluluklarına böyle muameleler, yaptırımlar uygun görülebiliyor. Veyahut da Türkiye'de hukuk muktedirlerin hukuku haline geldiği için, kendini muktedir gören kişi her kimse, o kişinin verdiği kişisel kararlar kanun hükmünde kararnameye dönüşüyor" dedi. 

SEYİRCİNİN GÜVENLİĞİNİ POLİS SAĞLAMIYOR

Devletin kolluk kuvvetlerinin ise bir tiyatro oyununun güvenliğini neden sağlayamadığını ya da sağlamadığını anlamadığını ifade eden Fırıncı, "Söyleyeceğim tek şey bu yetkililere, ister vali olsun, ister kaymakam olsun; korkun biz tiyatroyuz" diyerek, tepkisini dile getirdi. 

AYNI VALİLİK DAHA ÖNCE OYUN YASAKLAMIŞ

Erzincan Valiliği daha önce de John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar oyununa 'Herhangi bir eğitici mesaj barındırmadığı' gerekçesiyle yasaklama getirmişti.

ORHAN AYDIN'dan TEPKİ

Tiyatro ve sinema sanatçısı Orhan Aydın da duruma tepkisini "Binali Yıldırım'ın Erzincan'ında bir tiyatro gösterisi yapabilmek için istenenlerin listesi" diye paylaştığı listeye Orhan Aydın, "Orası sıkıyönetim bölgesi mi? Müftülükle sözleşme ne demek? Tiyatro sanatının ışığından ancak insanlığın cahil kalıp biat etmesini isteyen kafatasçı yobazlar korkar" ifadeleriyle gösterdi.