Patates ithalatından Pakdemirli çıktı

Patates ithalatından Pakdemirli çıktı

Patates üretiminin yasaklanması ve 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanması dışa bağımlılığı arttırıyor. Öte yandan Bekir Pakdemirli'nin 2013-2018 yılları arasında dondurulmuş patates üreticisi McCain Food'un danışmanlığını yapmış olması tartışma yarattı

Yurt Haber Merkezi

Türkiye'de 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekar alanda patates üretimi 'hastalık' gerekçesiyle yasaklandı. Bunun ardından, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 20 Nisan 2019 tarihine kadar, 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı. Üretim engellenirken, ithalatın önü açıldı. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2013-2018 yılları arasında dünyanın en büyük dondurulmuş patates üreticisi McCain Food'un danışmanlığını yapmış olması tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı. Akıllarda, ‘Bekir Pakdemirli danışmanlık yaptığı şirketten patates mi alacak’ sorusu yer etti. Pakdemirli’nin şirkette danışmanlık yapmış olmasına sosyal medyadan da tepkiler gelirkn, "McCain Food'dan ne kadar gümrüksüz patates alınacak" sorularına sebep oldu. Bu soru, Tarım, Orman ve Köyişleri Komsiyonu üyesi CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu tarafından Meclis gündemine de taşındı.

GAYTANCIOĞLU SORDU

Türkiye’nin üretimden uzaklaştığına ve en temel tarım ürünlerinde dahi dışa bağımlı hale gelindiğine dikkat çeken CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Danışmanı ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, iddialar bir açıklık getirilmesini isteyerek soru önergesi sundu. Gaytancıoğlu, 17 yıldır iktidarda olan AKP hükümetlerinin üretime önem vermemesinin ciddi bir rol oynadığına dikkat çekerek, “Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen patates bile üretilemez hale gelmiş, gümrük vergileri sürekli sıfırlanarak yurttaşlarımız bir zamanlar en ucuz gıda olan patatesi alamaz duruma getirilmiştir. Uygulanan niteliksiz politikaların temelinde Tarım Bakanlığı görevine getirilen kişilerin sektör dışından olması ve küresel ticaret firmalarına yakınlığına yönelik olarak yazılı ve görsel başında birtakım haberlere rastlanmaktadır" dedi.  Gaytancıoğlu, “Türkiye sıfır vergi ile patates ithalatını, dondurulmuş patates sektöründe faaliyet gösteren küresel bir firma olan McCain Food şirketi aracılığıyla Rusya, Ukrayna ve Irak'tan mı gerçekleştirecektir? Halen Tarım ve Orman Bakanı olan Bekir Pakdemirli, bir zamanlar McCain Food şirketine danışmanlık yapmış mıdır? Patateste yerli üretimi arttırabilmek için bir politikanız ve üretim planlamanız var mıdır?” sorularını yöneltti.

DİKİM YASAĞININ SEBEBİ NE?

Patates üretimine getirilen yasağın ardından ithalatın önünün açılmasına dikkat çeken bir diğer isim ise CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer oldu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi veren Gürer, Bakan Pakdemirli'ye; "Ülkemizde ne kadar alanda hangi ürünlere dikim ekim yasağı uygulanmaktadır? Nedeni nedir? Hangi illerdedir? Yasaklama süreci ne kadardır? Ne kadar il, ilçede hayvan hastalığı nedeni ile riskli alan ilan edilmiştir? Hangi illerdedir? Kamu ve KİT kuruluşlarda arazi ya da besicilikte riskli alan ve arazi uygulaması bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

ÜRETİMİN KALELERİNE YASAK

Soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, karantina nedeniyle 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını bildirdi. Türkiye'de en çok patates ekilen illerinde aralarında bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon'da patates ekiminin yasaklanması dikkat çekti. Yasağın, patates siğili, patates ve domateste bakteriyel solgunluk, patates kahverengi çürüklüğü, patates halka çürüklüğü ve patates kist nematodlan hastalıkları nedeniyle bu bölgelerde ekim yasağı uygulandığı belirtildi.