Topkapı Sarayı'nda tarihinin en büyük restorasyonu başlıyor

Topkapı Sarayı'nda tarihinin en büyük restorasyonu başlıyor

Belirli bölgeleriyle ilgili zaman zaman sıkıntı yaşanan Topkapı Sarayı'nda tarihinin en kapsamlı restorasyonu başladı. Restorasyon için 220 milyon TL bütçe ayrıldı.

Topkapı Sarayı, çöken duvarları, temeli ve tahrip edilen bölümleriyle uzun dönemdir gündemdeydi. Fatih Köşkü’nde gözlemlenen çatlaklar, Saray’ın Gülhane Parkı’na bakan duvarının yıkılması geniş kapsamlı restorasyon çalışmalarını zorunlu kıldı. Sabah’ın haberine göre, Saray etrafında halihazırda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III. Ahmet Kütüphanesi, Harem 1-2- 3’üncü etaplar, Beşirağa Camisi, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki istinat duvarları ile Sur-i Sultanı birinci etabında restorasyon çalışmaları başladı.

YÜZLERCE KİŞİ RESTORASYONDA YER ALACAK

24 iş ve projeden oluşan geniş kapsamlı restorasyon çalışmaları bugüne kadar Topkapı Sarayı için ayrılan en büyük bütçeyle yapılacak. Yaklaşık 220 milyon liraya mal olacak çalışmalarda yüzlerce işci, restoratör, nakkaş, akademisyen ve çeşitli bilim dallarında uzman yer alacak.

RESTORASYONUN ARDINDAN DAHA ÇOK BÖLGE ZİYARETE AÇILACAK

Saray’ın Müze Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri şu anda alanın tarihindeki en ciddi restorasyon sürecinden geçildiğini belirterek, “Topkapı Sarayı’nın binalarından avlu ve bahçelerine kadar birçok noktasında güçlendirme, restorasyon, peyzaj ve teşhir ve tanzim çalışmaları sürüyor. Saray yapılarının restorasyonu için bütüncül projeler hazırlanıyor. Güvenlik sistemleri kurulumu sürdürülüyor. Başta Harem olmak üzere saray yapılarının çini konservasyonu, kalemişi ihyaları ve restorasyonu, sıva ve derz ile çatı kurşunu imalatları ve izabesi yapılıyor. Ahşap pencerelerle kündekâri ve sedef kakma kapılar, dolap kapakları temizlenerek onarılıyor. Geçmişte belli bir güzergâh dahilinde ziyaret edilen Harem yapıları, hizmet birimleri boşaltılarak, restorasyon çalışmalarının bitmesinden sonra, yazılı ve görsel belgelere göre yapılacak düzenlemelerle ziyarete açılacak; böylece daha çok mekânın görülmesi ve daha iyi anlaşılması sağlanacak” dedi.