Polisin kolunu kırdığı Zeynel Danacı felç kalabilir

Polisin kolunu kırdığı Zeynel Danacı felç kalabilir

Ankara’da polisin kolunu kırdığı kameralara yansıyan Zeynel Danacı’ya doktorlar felç kalma ihtimalinin olduğunu söyledi. Danacı, olaydan sonra polisin yanına gelerek, “İftira atıyorsun” dediğini ve ambulansın olay yerine gelmediğini de belirtti.

139 gündür açlık grevinde olan tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek olmak için Pazar günü Güvenpark’ta toplananlara polis sert müdahale etmiş, 72 kişi gözaltına alınmıştı.Bu sırada Zeynel Danacı adlı yurttaşın kolunun bir polis tarafından kırılması da kameralara yansımıştı.

Dihaber'in haberine göre, Olay gününü hatırlatan Danacı, “Görüntülerde de net olarak görüldüğü gibi direk kolumu kırmaya yönelik bir müdahale vardı” diye konuştu ve şöyle devam etti:

İlhan Kaya adlı bir eylemciye işkence yapıyorlardı. İşkence yapmamaları için yanlarına gittim. Hala insani ve vicdani olarak daha fazla işkence yapmasınlar diye üzerine kapandım. O sırada beni İlhan’ın üzerinden kaldırdılar, benim bir kolum İlhan’ın koluna yapışıktı. Ondan sonra beni İlhan’dan ayıramayınca, kolumu kırarak beni etkisiz hale getirdiler. Bunu yapan tek polisti.

“Polis ‘iftira atıyorsun’ dedi, ambulans bile gelmedi”

Kolunu kıran polisin ilk önce alandan uzaklaştığını ardından da tekrar yanına geldiğini aktaran Danacı, şunları anlattı: 

Kolum kırıldıktan sonra ben kameraların beni çekmesini istedim. O sırada kolumu kıran polis yanıma gelerek, ‘iftira atıyor. Ben bu kişinin yanına bile yaklaşmadım’ şeklinde kendini savundu. Ama benim kolumu kırdığı açık şekilde videolarda var. İşkence gören bir insana sahip çıktığım için o polis benim kolumu kırdı. Daha sonra oradan uzaklaştı. Ne bir ambulans geldi ne de başka bir şey. Orada bir kişiye rica ettim. O da beni hastaneye getirdi.

“İşkence sokağa taşınmış”

Danacı, OHAL ile birlikte işkencenin sistematik hale getirildiğini de söyledi.“Eskiden siyasi şube polisleri yapardı işkenceleri ama şimdi sıradan karakol polisleri bile yapıyor” diyen Danacı, işkencenin sokağa taşındığına vurgu yaptı:Önceleri karakollarda yapılan işkenceler günümüzde alenen, insanların gözü önünde yapılıyor. Çünkü yaptığı işkencenin bir bedeli yok. Yani ceza almıyorlar aksine ödülleniyorlar. İşkence yapan kişi polis ise komiser rütbesine terfi ediyor. Doğal olarak kamuya açık alanlarda da çok açık şekilde yapıyorlar. Bunun sebebi de ceza almamaları, herhangi bir yaptırımın olmaması.

“Suç duyurusunda bulunacağız"

Kendisine yapılanı da “işkence” olarak tanımlayan Danacı, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.Danacı, “Suç duyurusunda bulunacağız elbette ama şunu çok iyi biliyoruz ki hiçbir şey çıkmayacak. Çünkü dediğimiz gibi arkalarında siyasi erk var” dedi.

“Felç kalabilirim”

Sağlık durumu hakkında da bilgi veren Danacı, “Kolumun sinirlere yakın, dirseğin üstü ile omuz arasında bir yerden kırıldı. Doktor felç kalabilme ihtimalimin olabileceğini söylüyor. Kurul olarak görüşüp ameliyat etmek için karar almışlar. Bana tüm riskler anlatıldı. Kabul edersem yarın kolumu açıp ameliyat edecekler. Ama dediğim gibi risk var. Ameliyattan sonra dahi belli bir dönem parmaklarımı bile sallayamayacağım” diye konuştu.