Prof. Dr. İzzettin Doğan’dan partilere açık çağrı

Prof. Dr. İzzettin Doğan’dan partilere açık çağrı

Cem Vakfı ve Alevi Vakıflar Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, siyasi partilere seslendi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi'nin 2016 yılının nisan ayında verdiği “cemevi” kararını hatırlattı. Prof. Doğan, siyasi partilerin AİHM’nin tarihi kararının uygulanması ile ilgili ne tür somut adımlar atılacağını halka anlatması gerektiğini söyledi.

Cem Vakfı ve Alevi Vakıflar Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Cem TV yayınında yaptığı açıklamalarda siyasi partilere seslendi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin 2016 yılının nisan ayında verdiği kararı hatırlattı. Kararda, Alevilerin talepleri ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devletinin altına imza attığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin 9. maddesini ve ayrımcılık yasağına ilişkin 14.maddesini ihlal ettiğini belirtti. Prof. Dr. Doğan, siyasi partilerin AİHM’nin bu tarihi kararının uygulanması ile ilgili ne tür somut adımlar atılacağını halka anlatması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Doğan, 25-30 milyon Alevi inancına sahip yurttaşın vergi verdiği, askere gittiği yurttaş- lık ödevlerini yerine getirdiği buna karşılık kamu hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmamasının demokrasiye aykırı olduğunu vurguladı.

'ALEVİ SORUNLARI PARTİ PROGRAMLARINDA YOK'

‘Nasıl oluyor da demokrasinin ana maddesini oluş- turan siyasi partilerin, Alevilerin sorunlarının çözü- müyle ilgili projeleri, parti programları olmuyor’ diyerek serzenişte bulunan Prof. Dr. Doğan, şunları söyledi; “AİHM’nin vermiş olduğu bu kararları uygulanmaya konulmamasını basit bir olay olarak görmüyorum. Bir seçim döneminde sadece siyasetin bir aracı olarak bu konuların kullanılması tartışmasına girmiyorum. Benim asıl olarak üstünde durduğum demokrasi kavramıdır. Bu nasıl bir demokrasidir ki 30 milyon insan yok kabul ediliyor. 17 ayrı devletin yargıcından oluşan ve oy birliği ile alınan alevi yurttaşlara ayırımcı- lık yapılıyor haksızlık yapılıyor. Devamında 9 ve 14. Maddelerinde ‘Alevilerin hakları ihlal ediliyor’ diye açık hüküm veriyor. Nasıl oluyor da başta Ak Parti, CHP ve İyi Parti ve diğer partiler olmak üzere Alevilerin sorunlarıyla ilgili hiç bir projeleri ve programları yok. Siyasi partilerin Alevilerin sorunlarının çözümüyle ilgili projeleri olmayacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Olamaz böyle bir şey” dedi.

ÇÖZEMEYECEKSİNİZ, ÇEKİLİN

Türkiye’deki beka sorununun siyasiler tarafından sürekli dile getirilmesine vurgu yapan Doğan, Türkiye’nin beka sorunları var diyenlere sesleniyorum. Siz neye yararsınız siyasi partiler? Eğer Türkiye’de barış ortamını kuramıyorsanız tabi ki beka sorunu doğar. Alevilerin hakları da Türkiye’nin beka sorunlarından bir tanesidir. Sorunları çözmek için ordasınız, eğer çözemiyorsanız o zaman çekileceksiniz” dedi.