Prof. Dr. Şenatalar: Anketleri abartmayalım

Prof. Dr. Şenatalar: Anketleri abartmayalım

24 Haziran seçimi için yorumların anketler üzerinden yapılmasını yanlış bulan CHP PM üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, "Seçime sadece saatler kaldı. Çoğumuz yorumlarımızı anketler üzerinden yapmaktayız. Ne var ki, anketlerin o derecede önemsenmesi birçok açıdan yanlış" dedi.

Her anketin belirli bir günü ya da birkaç günlük süreyi yansıttığını söyleyen Şenatalar, "Seçimden ne kadar önce yapılıyorsa, o kadar temkinle karşılamak gerek. Özellikle 24 Haziran'a giderken adayların netleştiği tarihten sonra yaşanan süreç önemli değişiklikler getirdi. Örneğin farklı araştırma şirketlerine göre son birkaç haftada Muharrem İnce'nin oy oranı net bir şekilde yükseldi" diye konuştu.

YSK kararları nedeniyle, son günlerde anket sonuçları açıklanmadığını belirten Şenatalar sözlerine şöyle devam etti:

"Son olarak kamuoyuna ulaşan anketler 10 Haziran veya 14 Haziran gibi tarihleri yansıtıyor , dolayısıyla son mitinglerin etkisini yansıtmıyor."

Tüm anketlerin belirli bir hata payı olduğunu söyleyen Şenatalar, "Bu seçimdeki fark da büyük olasılıkla o hata payından da küçük olacak" dedi.

Şenatalar, kararsızların nasıl dağıtıldığı sorusunun çok önemli olduğunu ve de kararsızların toplamdaki oranı hakkında bile şirketlerin tahminlerinin oldukça farklı olduğunu ifade etti.

Anket sorularını yanıtlayan insanların gerçek tercihlerini açıklama konusunda kaygı ve korku duyup duymadıklarının önemli olduğunu belirten Şenatalar, "Bu etken de anketlerde belirli bir yanılma nedeni olabiliyor" dedi.

Şenatalar, sözlerini "Son haftalarda her geçen gün daha da güçlenen değişim rüzgarı ve demokrasi güçbirliği yeni dönemin kapısını açmaya aday" diyerek noktaladı.