Rahip Brunson'un avukatından flaş açıklama

Rahip Brunson'un avukatından flaş açıklama

Rahip Brunson'un avukatı: Savcının değişmesi davanın gidişatını değiştirebilir

ABD'li papaz Andrew Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt İzmir'de görülen davada, iddianameyi hazırlayan savcı Berkant Karakaya'nın görev yerinin değişmesini yorumladı. Halavurt değişikliğin davanın gidişatını olumlu etkileyebileceğini söyledi.

"SORUŞTURMAYI OLUMSUZ YÖNLENDİRİYORDU"

Brunson hakkındaki iddianameyi hazırlayan ve bu soruşturmayı yürüten savcının "iyi bir performans gösteremediğini" belirten Halavurt, "Savcı iddianamede dile getirdiği suçlamaları destekleyecek delilleri dosyaya giremedi. Son duruşmada iki tanık ifadesi geldi. Bu tanıkların ifadesi bu savcı tarafından alındı. Ve bu ifadelerin benim müvvekkilimle ilgisi yoktu" dedi. Avukat İsmail Cem Halavurt soruşturma savcısının davanın gidişatını "olumuz anlamda yönlendirmeye çalıştığını" savundu.

"DAVANIN GİDİŞATI DEĞİŞEBİLİR"

Brunson davasında soruşturmayı yürüten, iddianameyi hazırlayan savcının görev yerinin değişmesinin başka bir anlamı daha olabileceğini söyleyen avukat Halavurt, "Devlet Brunson'ın yargılanması konusunda ortaya bir irade koydu. Bu savcı da bu iradeyi yansıtıyordu. Şimdi savcının görev yerinin değişmesi, bu iradede değişiklik olabileceği anlamına geliyor. Yani devletin bu yargılamaya bakış açısı değişmiş olabilir. Bu değişiklik de savcı ile başladı. Bu elbette benim görüşüm. Dolayısıyla ben Brunson'ın özgürlüğüne kavuşması açısından savcının görev yeri değişikliğini olumlu buluyorum" dedi. 

ADALET BAKANI2NDAN SAVCI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda, medyada yer alan, "ABD'li papaz Brunson davasının savcısı değiştirildi" yönündeki haberlere ilişkin açıklama yapmış, "Dava savcısı değişmedi, iddianame savcısı değişti. Rutin bir işlem" demişti.

Bazı medya organlarında dün yer alan haberlerde, İzmir Adliyesi'nde ABD'li papaz Brunson'un soruşturmasını yürüten savcının da aralarında bulunduğu altı savcının görev yerinin değiştiği belirtilmişti. Haberlerde Brunson davasının savcısı Berkant Karakaya'nın Bilişim Suçları Bürosu Savcılığı'nda görevlendirildiği bilgisine yer verilmişti.

BRUNSON EV HAPSİNDE

İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin papazı Andrew Craig Brunson iki yıl tutuklu kaldıktan sonra tutukluluğu 25 Temmuz'da ev hapsine çevrilmişti. Brunson hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor. Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt'un, müvekkilinin tahliye edilmesine ilişkin talepleri şimdiye dek reddedildi. Brunson’ın bir sonraki duruşması 12 Ekim’de yapılacak.

2016 Ekim ayında sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınan Brunson, Aralık 2016’da tutuklanmıştı. Brunson için "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddiasıyla 15 yıla kadar, "casusluk yaptığı" iddiasıyla da 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.