Reuters: İstanbul'u kaybetmek Erdoğan için büyük şok

Reuters: İstanbul'u kaybetmek Erdoğan için büyük şok

Türkiye'deki yerel seçimler dünya basınında da çok yakından takip ediliyor. İşte öne çıkan yorumlar...

 31 Mart yerel seçimleri dünya basınında geniş yer buldu. Haberlerde, Ankara’yı CHP’nin kazanması ve İstanbul’da da sonuçların bu yönde olması için “Türkiye Cumurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ağır bir darbe” yorumu öne çıktı. İşte dikkat çeken haberlerin özetleri:

REUTERS: SİMGESEL ŞOK

İngiliz haber ajansı Reuters, “Erdoğan ağır bir gerileme ile karşı karşıya; AK Parti bir yerel seçimde ilk kez Ankara’yı kaybetti ve Erdoğan, ülkenin en büyük kent, İstanbul’da da yenilgiyi kabul etmiş ibi göründü” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın kampanya sürecinde seçimleri bir ‘varoluş meselesi’ olarak tanımladığı belirtilen haberde, “Fakat Türkiye’nin ekonomik resesyona doğru kayışı seçmende kendini gösterirken, Cumhurbaşkanı’nın her gün yaptığı mitingler ve ezici medya desteği, ülkenin başkentini kazanmaya veya İstanbul’da kesin bir sonucu garanti etmeye yetmedi” denildi.

Reuters, “Erdoğan’ın İslamcı kökenli partisinin Ankara’da yenilmesi cumhurbaşkanı için ağır bir darbe. Siyasi kariyerini başlattığı ve 1990’larda belediye başkanlığını yaptığı İstanbul’u kaybetmek ise daha da büyük bir simgesel şok ve azalan desteğin daha kapsamlı bir göstergesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

NYT: AĞIR BİR DARBE

Amerikan gazetesi New York Times, ‘Erdoğan Türkiye’nin en büyük iki kentinde ağır yenilgi almış görünüyor’ başlıklı haberinde, ‘sonuçların ülkeyi sarstığı’ ve Erdoğan için iktidarındaki ilk büyük gerileme olduğu yorumu yapıldı. NYT, “Seçimler, Türkiye ekonomisinin resesyona girmesi ve Erdoğan’ın kapsamlı bir yürütme yetkisini almasının ardından seçmen nezdindeki desteği için barometre olarak yakından izleniyordu” ifadelerini kullandı.

Gazete, “Erdoğan siyasi kariyerinde ilk kez Türk siyasetinin merkezi Ankara ve hatta belki de kendi memleketi ve ülkenin iş merkezi olan İstanbul’da yenilgiyi tadıyor” diye yazdı.

Haberde, “Adayının İstanbul yarışını kaybetmesi, Erdoğan’ın partisi için ağır bir darbe olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

BLOOMBERG NEWS: HIZLI POPÜLİST ÇÖZÜMLERE SON

Bloomberg News ise haberinde ‘Türkiye resesyonun acısını hissetmeye başlarken Erdoğan kilit kentleri kaybetti’ başlığı kullanıldı. Haberde, “Erdoğan kentleri inşa eden ve yöneten bir kişi olarak kendisiyle gurur duyuyor. Fakat 1994 bu yana kentlerin birçoğu ilk kez ona sırtını çevirdi” denildi. Haberde, seçim sonuçlarının ekonomide değişikliğe yol açacağı yorumu yapıldı: “Sonuçlar Erdoğan’ın yürütme organı üzerindeki gücünü etkilemeyecek olsa da, desteğindeki gerileme ekonomiyi tekrar büyüme yoluna koyma ve yıllardır görülen hızlı popülist çözümlerin ardından yatırımcı güvenini yeniden kazanma çabalarındaki aciliyeti artıracaktır.”

THE GUARDIAN: 16 YILDIR İLK KEZ CEZALANDIRILDI

İngiliz gazetesi The Guardian “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 16 yıldır sandıkta ilk kez cezalandırıldı” ifadelerini kullanırken, “Türkiye çapında rutin bir yerel seçim olması gereken oylama, ülkenin ekonomik sorunlarının halk desteğini azaltmaya başladığı bir dönemde Erdoğan’ın 16 yıllık iktidarı üzerine bir referanduma dönüştü” denildi.