Reza Zarrab Davası'nda flaş gelişme: Hakan Atilla'ya 6 ayrı suçlama

Reza Zarrab Davası'nda flaş gelişme: Hakan Atilla'ya 6 ayrı suçlama

ABD’de yargılanan Reza Zarrab davası Mehmet Hakan Atilla davası olarak değişti. Davada 82 jüri adayından 12'si seçilirken ilk duruşma bugün (TSİ) 17.15’te görülecek. ABD’nin New York şehrinde dünkü oturumda jüri seçiminin tamamlanması ardından hakimden mahkemenin 11 Aralık’a kadar uzamasını talep eden Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, savcılığın ellerindeki kanıtları kendileriyle zamanında paylaşmadığını ileri sürdü. Avukatların verdiği dilekçede, jürili duruşmada yargılanmayacağı ortaya çıkan davanı

ABD’de yargılanan Reza Zarrab davası Mehmet Hakan Atilla davası olarak değişti. Jüri seçimi yapılan dünkü oturuma sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları katıldı. Reza Zarrab duruşmada yoktu. Yargıç Richard Berman, 82 jüri adayına hitaben yaptığı konuşmada dava ile ilgili bilgi verirken; “Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır” dedi. Berman, usul gereği jüri adaylarına hitaben konuşmasında “Sizler mahkemede sunulan delillere bakarak neyin gerçek olduğuna karar vereceksiniz, biz ise yasalara bakacağız. Bunu yapamayacak olan varsa şimdiden söylesin” çağrısı yaptı.

Yargıç Berman’ın bu açıklaması; ABD bankacılık sistemini dolandırmak, kara para aklamak, İran ambargosunu delmekle suçlanan Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını güçlendirdi.

ATİLLA’YA 6 AYRI SUÇLAMA

Berman, Atilla’ya 6 suçlamayı okudu:

- ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için örgüt kurma

- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma

- Bankacılık sisteminde sahtekârlık yapma

- Bankacılık sisteminde sahtekârlık yapmak için örgüt kurma

- Karapara aklama

- Karapara aklamak için örgüt kurma

Duruşmaların 3-4 hafta sürebileceğini belirten Berman, 25 Aralık Noel gününe kadar duruşmanın bitmemesi durumunda 3 Ocak’tan sonra devam edileceğini kaydetti.

JÜRİYE İSİM LİSTESİ VERDİ

Berman, jüri adaylarına savcılarla veya savunma avukatlarıyla kişisel veya iş ilişkileri olup olmadığını da sordu. Daha sonra duruşmalarda ismi geçebilecek isimlerden oluşan 9 sayfalık bir listeyi jüri adaylarına dağıtan yargıç, içlerinden herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Listede 175 kişi ve 119 firma ismi yer alırken, sanık ve avukat isimlerinin yanı sıra Fetullah Gülen, Egemen Bağış, Bilal Erdoğan, Ali Babacan, Muammer Güler, Barış Güler, Ebru Gündeş, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da isimleri yer aldı.

Listede 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar ve eski polislerin isimleri de vardı. Davayla ilişkilendirilen ABD bankalarının da yer aldığı listede Türkiye’den Halkbank’ın yanı sıra Ziraat ve Aktif Bank da yer aldı.

AVUKATLAR ERTELEME İSTEDİ

Yargıç Berman, 6’sı kadın 12 kişilik jürinin ve 6 yedek üyenin seçildiğini, esastan yargılamanın TSİ 17.15’te başlayacağını duyurdu. Ancak Atilla’nın avukatları savcılığın son anda sunduğu deliller nedeniyle itirazda bulunarak, iki hafta süre talep etti.

"Mahkemeye sunulan belgeler altında gömülü kaldıklarını" savunan Atilla'nın avukatları, davaya bakan Yargıç Richard Bermana ilettikleri dilekçede dava başlangıcının iki hafta ertelenmesini istedi. Savcılık, avukatların isteğinin "kurallara uygun olarak haksız zaman kazanma girişimi" olduğunu savundu ve davanın ertelemesine itiraz etti.

Berman ise bugün TSİ 16.45’te talebi karara bağlamak için tarafları duruşmaya çağırdı. Mahkeme avukatların isteğini reddederse jürili yargılama hemen başlayacak.

Yargıç Bermanın, davada son kararı vermesi bekleniyor.

Deliller arasında tanık olarak geçen Reza Zarrab’ın FBI sorgulama videosu olduğu iddia edilen bir görüntü ile eski Hazine Bakan Yardımcısı David Cohen’in Kongre’deki savunması da yer alıyor. Reza Zarrabın sorgu videosu dosyaya girdi, avukatlar zamanlamaya itiraz etti

Hakim Richard Berman’ın 12 asıl, 6 yedek jüri üyelerinin belirlenip, bugün New York saatiyle sabah 09:15’de (TSİ 17.15) mahkemeye gelmeleri kaydıyla evlerine göndermesinin ardından söz alan Hakan Atilla’nın avukatı Victor Rocco, savcılığın kendileriyle paylaşmak zorunda olduğu çok sayıda önemli belgeyi kendilerine haftasonu ulaştırdığını, bunları incelemek için zamana ihtiyaçları olduğunu belirterek duruşmayı 11 Aralık’a kadar ertelemesini istedi. Hakim Berman ise bu istek üzerine, tarafları salı günkü jürili duruşmadan 30 dk. önce salona gelmelerini ve bu isteği orada karara bağlayacağını söyledi. 

DELİLLER SAVUNMADAN SAKLANDI

Gece yarısı mahkemeye 7 sayfalık dilekçe gönderen, Atilla’nın avukatları Victor Rocco ve Cathy Fleming, ilk olarak ABD Hazine Bakan yardımcısı ve David Cohen’in Türkiye’den İran’a altın ticareti ile ilgili 47 ABD’li milletvekilinin çağrısı ile Mayıs 2013 tarihinde Kongre’de verdiği ifadelerde Atilla lehine olabilecek ifadeler kullandığı ve savcılığın bu delilleri savunmadan sakladığını öne sürdü.

ABD hukukunda Brady yasası gereği, savcılık elinde bulunan deliller arasında sanıkların lehine kullanılabilecek bölümleri, savunmanın hazırlanıp duruşmada kullanabilmesi için mahkemeye önceden vermesini öngörüyor.

Eski CIA Direktör yardımcılığı görevinde de bulunan Cohen’in Kongre’de yaptığı açıklamada Türkiye’nin İran’dan doğalgaz alırken altın ile ödeme yapmadığını, Türkiye’den İran’a yönelik altın satışının önemli bölümünün özel şahıslar tarafından gerçekleştirildiğini söylediği kaydedildi. 

Cohen’in bu açıklamaları Atilla’nın savunmasıyla uyuştuğu için avukatlar, Atilla’nın lehine kullanılabilecek bu delilin kendilerine geç verildiğini ileri sürdüler.

'TANIK ZARRAB’IN VİDEOSU

Avukatların verdiği dilekçenin ikinci önemli maddesi ise jürili duruşmada yargılanmayacağı ortaya çıkan davanın bir numaralı sanığı Reza Zarrab’ın videosu oldu.

Avukatlar verdikleri dilekçede savcılığın en önemli tanığı, “Delillere Gizlilik Kararı” gerekçesiyle, kimliği gizlenen ve sadece ‘Tanık” ( The Witness) olarak belirttikleri kişinin videosunun kendilerine cumartesi gecesi akşam 18:14’de e-posta ile gönderdiklerini ve bunun 1963 tarihli Brady yasasına ters düştüğü ve savcılığın yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği kaydedildi.

Videonun Reza Zarrab’ın Miami havalimanında ABD’ye giriş yaptıktan sonra gözaltına alınmasının ardından FBI tarafından yapılan sorgulama olduğu iddia edilirken, videoyu izleyen Atilla’nın avukatları bu videoda Atilla’nın savunmasına yarayacak ifadeler bulunduğunu düşünüyor. 

Atilla’nın avukatları savcılığın 6 Kasım’dan bugüne kendilerine verdiği delillerin tarihlere göre listesini de yayınlayarak savunma hazırlamalarını kasten zorlaştırdığını öne sürdüler..

SAVCI 63 SAYFA DEMİŞTİ, 76 SAYFA GETİRDİ

Savcılığın daha önce kendilerine 63 sayfa delil listesi sunacaklarını belirtmesine rağmen sayda sayısının 76’ya da çıktığına dikkat çeken Atilla’nın avukatları bunun 16 bin sayfayı geçtiğini belirttiler.

Hakim Berman, 6’sı kadın 12 asil ve 6 yedek üyenin seçildiği duruşmada, jüriye, dava hakkında aileleri de dahil hiç kimseyle konuşmama ve hatta dava süreci boyunca gazete ve televizyon haberleri izlememeleri, kimsenin etkisinde kalmama uyarısında bulundu. Jüri üyeleri haftaiçi her sabah 9:15- 16:45 arası duruşmaya katılmak üzere evlerine gönderildi. 

Bugün TSİ 17.15’te başlayacağı duyurulan jürili duruşmalar öncesinde tarafları 16:45’de mahkemeye çağıran Hakim Berman, avukatların iki hafta sure taleplerini karara bağlayacak. Savcıların da görüşünü alacak olan Berman, avukatların isteğini reddederse jürili yargılama hemen başlayacak.

FİRARİ FETÖ’CÜLER DE LİSTEDE

Berman, duruşmalarda ismi geçebilecek isimlerden oluşan 9 sayfalık bir listeyi jüri adaylarına dağıtarak içlerinden herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Adaylardan bazıları sadece adı geçen ABD bankalarını tanıdıklarını belirttiler.

Listede FETÖ firarisi eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Ekrem Aydemir ve eski polisler Selami Altınok, Yasin Topçu, Hakan Sıralı, Mehmet Akif Üner, Selami Yıldız, Halil İbrahim Akkaya, Kazım Aksoy, Orhan İnce, Vefa Karakurdu, Hüseyin Korkmaz ve gümrük memurları Mücahit Korkmaz ve Servet Kaplan’ın da isimleri yer aldı.

Çok sayıda Türk ve İranlı işadamının da yer aldığı listede davayı soruşturan FBI ajanları ve İran Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da bulunuyor.