Ruh sağlığını korumaları için ​gazetecilere üç formül

Ruh sağlığını korumaları için ​gazetecilere üç formül

Yıllarca gangster çetelerinin arasında çalışan Donna DeCesare ruh sağlığını korumaları için ​gazetecilere üç formül önerirken "Taciz kurbanı çocukların fotoğraflarını yayınlamak için 20 yıl bekledim" dedi

20 yıl boyunca Guatemala ve Kolombiya’daki gangster çetelerinin arasında yaşamış, gençlerin, şiddet, uyuşturucu ve tacizle dolu hayatlarına tanıklık etmiş olan belgesel fotoğrafçısı Donna DeCesare, "Gazeteciler olarak kendi­mize iyi bakmalıyız. O kadar acı ve ızdıraba şahitlik ediyoruz ki... Ben tüm genç gazeteci­lere buna karşı kendi ruh sağ­lıklarını korumaları için 3 formül öneriyorum" diyerek şunları sıraladı:

"Farkındalık, denge ve bağ kurma. Kendinizin far­kında olun. Karşılaştığınız olaylar karşısında bedenini­zin strese nasıl tepki verdiğini takip edin. Özellikle korkutucu ve tehlikeli olaylar hakkında haber yaparken, inanılmaz derecede strese giriyoruz. Kor­kunuzu kontrol altına almayı öğrenin ama bu sizi duygusuzlaştırmasın. Nasıl etkilendiğini­zin farkına varın ve ne zaman mola vermeniz gerektiğini bilin. Sinirli, depresif ve hassas his­sediyorsanız bunu halının altına süpürmeyin."

Diyarbakır Fotoğraf Günleri ve çeşitli üniversitelerde konuşmalar yapmak üzere Türkiye’ye gelen DeCesare, "Hepimiz zalim olma potansiyeline sahibiz. İstisnasız hepimiz..." görüşünü savunuyor ve ekliyor:

"Çok iyi bir insan olduğunu düşünenlerimiz bile... Ve hepimiz, kötü olduğumuzun bilincine varırsak, kendimizi değiştirme kapasitesine sahibiz. İşte bu yüzden iyi tecrübeler yaşatmak önemli. Bu anlamda sanatın insanlara dönüştürücü bir deneyim yaşatabileceğine inanıyorum. Sanat yoluyla öfkenizi yıkıcı olmayan yollardan dışa vurabilirsiniz." 

Unicef ile taciz kurbanı çocuklar konusunda bir süre işbirliği yaptığını söyleyen DeCesare, çektiği fotoğrafları yayınlamak için 20 yıl beklediğini ifade ediyor. "Aradan geçen zamanda bir kısmı hayatını kaybetti, bir kısmı ise yaşlandı ve tipi değişti" diyen DeCesare, "Dolayısıyla onlara zarar verme ihtimalim kalmadı. Kitabın sonunda hayatını değiştiren kimi karakterlerin hikâyelerini yazdım" diyor.