'Şaibeli referandum'da 'mühürsüz pusula' kararından sonra bir yargı skandalı daha

'Şaibeli referandum'da 'mühürsüz pusula' kararından sonra bir yargı skandalı daha

Danıştay Genel Sekreteri Abdurrahman Gençbay, 16 Nisan referandumundaki “mühürsüz oy” kararı nedeniyle Danıştay kökenli YSK üyeleri hakkında Danıştay Başkanlık Kurulu’na yapılan kovuşturma istemli başvuruyu kendi kendine karar vererek reddetti.

Avukat İsmail Sami Çakmak, 16 Nisan 2017 halkoylamasında “mühürsüz oy pusulalarını” geçerli sayma kararının altında imzaları bulunan Danıştay’dan gelen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri hakkında, anayasa ve yasalara aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle haklarında kovuşturma yapılması için Danıştay Başkanlık Kurulu’na başvuruda bulunmuştu.

BAŞVURUYU REDDETTİ

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Danıştay Başkanlık Kurulu yerine Danıştay Genel Sekreteri Abdurrahman Gençbay, tek başına karar vererek, “Danıştay meslek mensuplarına isnat olunan görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçunu işlediklerine dair somut delil bulunmadığı” gerekçesiyle bu başvuruyu reddetti.

Bunun üzerine İsmail Sami Çakmak, bu kez Genel Sekreter Gençbay’ın, dilekçesini Başkanlar Kurulu’na yönlendirmeyip, kendi kendine “işlem yapılmasına yer olmadığı kararı” vererek görevi kötüye kullandığını ileri sürdü ve Danıştay Başkanlar Kurulu’na başvurdu. Çakmak başvurusunda, Genel Sekreter Gençbay’ın tutumu ile ilgili şu görüşe yer verdi:

“Şikâyetimize konu yazı ve bu yazıda söz konusu edilen karar keyfi ve anayasayı, TCK’yi ve Danıştay Yasası’nı da ciddiye almayan, hepsini hiçe sayan bir yazı ve karardır. Oysa biz Danıştay’ı bütünüyle; yaşayageldiğimiz keyfi karar ve uygulamaların karşısında bir hak, bir sığınak olarak göregeliyoruz.”