Zimbabve'de askerler devlet televizyonunu ele geçirdi... Ordudan açıklama

Zimbabve'de askerler devlet televizyonunu ele geçirdi... Ordudan açıklama

Siyasi krizin gittikçe büyüdüğü Zimbabve'de askerler devlet televizyonunun kontrolünü ele geçirdi. Başkent Harare'de patlama sesleri duyulurken ülkenin Güney Afrika Büyükelçisi askeri darbe tehdidi olduğunu iddia etmişti. Zimbabve'de çok sayıda tankın başkent Harare'ye doğru yola çıktığı bildirildi.

Görgü tanıkları yerel medyaya yaptığı açıklamada, tankların başkent Harare'ye doğru ilerlediğini söyledi. Bu durum ülkede darbe iddialarını gündeme getirdi. Devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yapan Zimbabve ordusu, "askeri darbe yapılmadığını" savundu ve "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" açıklaması yaptı.

Zimbabve Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin, yardımcısı Emmerson Mnangagwa’ya görevden el çektirmesi üzerine ülkede yaşanan karışıklığa ordu da karıştı. Siyasi krizin giderek büyüdüğü Zimbabve'de askerlerin devlet televizyonu ZBC'nin merkez binasında kontrolü ele geçirdi. Başkent Harare'de patlama seslerinin duyulduğu da ifade edildi. Ancak bu patlamalara neyin sebep olduğu konusunda net bir bilgi yok.

Devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yapan Zimbabve ordusu, "askeri darbe yapılmadığını" savundu ve "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" açıklaması yaptı.
Ordunun ele geçirdiği devlet televizyonu ZBC’de bir general tarafından okunan bildiride, Cumhurbaşkanı Mugabe ve ailesinin güvende olduğu belirtildi.
Ülke genelinde askeri hareketlilik artarken, Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre dün akşam saatlerinde Zimbabve'nin Güney Afrika Büyükelçisi ülkede askeri darbe tehdidi olduğunu ifade etmişti. İktidardaki Zanu-PF Partisi de siyasete askeri müdahale uyarısı yapan ülkenin Genelkurmay Başkanı'nı "vatana ihanetle" suçlamıştı.  Genelkurmay Başkanı General Constantino Chiwenga, yardımıcısını görevden almasının ardından Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'ye meydan okumuş, Mugabe'nin Partisi Zanu-PF'nin içindeki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti.
 
Askerler devlet televizyonu ZBC'ye girdiğinde bazı televizyon kanalı çalışanlarının askerler tarafından itilip kakıldığı görüldü. ZBC çalışanlarına endişelenmemeleri gerektiği, askerlerin sadece binayı korumak için geldiği yönünde telkinlerin de yapıldığı ifade ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Zimbabve'deki krizin diyalog yoluyla aşılması yönünde çağrılarda bulunmuştu. ABD'nin Zimbabve Büyükelçiliği, bugün tüm çalışanları dahil ülkedeki ABD vatandaşlarından evde kalmalarını istedi ve 'devam eden siyasi belirsizlik nedeniyle' elçiliğin kapalı kalacağını ifade etti.