Savcı, Tahir Elçi için 'terör örgütü mensubu' dedi

Savcı, Tahir Elçi için 'terör örgütü mensubu' dedi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi'nin cenaze törenine ait fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan bir vatandaş için, "Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı" gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar nedeniyle Berat Baran isimli vatandaş hakkında 'örgüt propagandası yapmak' ve 'suç ve suçluyu övmek' iddiasıyla 1 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

İddianamede Baran hakkındaki soruşturmanın Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın kurumsal e-posta hesabına gelen ihbar e-mailiyle başladığı belirtildi. Yapılan soruşturma sonucunda Facebook hesabının Baran’a ait olduğu ileri sürüldü. Baran’a ait olduğu iddia edilen Facebook hesabında yapılan 6 paylaşım suçlama konusu yapıldı.

İddianamede, dikkat çekici suçlamalardan biri Diyarbakır Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için yapılan paylaşım oldu.

'TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBUNUN CENAZESİNE AİT…'

Savcı, Baran’ın sosyal medya hesabında paylaştığı Tahir Elçi’nin cenazesinin bulunduğu tabutun fotoğrafı için skandal yorumda bulundu. Elçi’nin tabutunun bulunduğu fotoğrafın ekran görüntüsünü iddianameye suç delili olarak koyan savcı, Baran’ın paylaştığı fotoğraf için şu ifadeyi kullandı: 

“Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı…”

HAPSİ İSTENİYOR

Savcı iddianamede, Baran’ın herkese açık sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda 'örgüt propagandası yaptığı', 'ölen örgüt mensuplarını kahramanlaştırdığı', 'örgütün amaç ve eylemlerini desteklediği, kamuoyu nezdinde övdüğü, meşru gösterdiği ve bunu sosyal medya üzerinde etkin bir şekilde yaptığını' ileri sürdü. Baran’ın 'örgütün şiddet, cebir ve tehdit yöntemlerini meşru gösterecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde örgüt propagandası yaptığı' iddiasında bulunan savcı, Baran’ın 'örgüt propagandası yapmak' ve 'suç ve suçluyu övmek' suçlarını işlediğini ileri sürerek cezalandırılmasını istedi. (Mezopotamya Ajansı)