Seçim için son hafta: ‘Sandıktan sürpriz çıkarsa şaşırmayın’

Seçim için son hafta: ‘Sandıktan sürpriz çıkarsa şaşırmayın’

Şimdiye kadar her seçim öncesi anket çalışmalarının bir şekilde kamuoyuna duyurulduğu, ancak bu kez böyle olmadığı belirtilerek, bunda OHAL'in etkisinin de bulunduğu kaydedildi. 'Bu seçim sürprizlere fazlasıyla açık' yorumu yapılırken, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bıçak sırtı bir durumun oluştuğu da ifade edildi.

Gazeteci Yazar Fehmi Koru, “İnsanlar görüş açıklamaktan çekiniyor, görüş açıklayanlar da muhtemelen esas görüşlerini kendilerine saklıyorlar. Bu seçim sürprizlere fazlasıyla açık” dedi.

Koru, kişisel blokunda, ‘Seçime az kala: Pazar günü sandıktan sürpriz sonuç çıkarsa şaşırmayın…’ başlığıyla yayımlanan yazısında, “Şimdiye kadar, her seçim öncesinde, çok sayıda araştırma şirketi, yaptıkları anket çalışmalarını bir biçimde duyurmanın yolunu bulurdu. Bu defa öyle olmuyor. Özellikle de ciddiliği ile tanınan şirketler, müşterilerini (abonelerini) bulguları hakkında bilgilendirseler bile onları kamuoyuyla paylaşmakta eskisi kadar cömert değiller” ifadelerini kullandı.

'OHAL'İN VARLIĞI'

Koru, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Her taşın altında OHAL‘i aradığıma vermezseniz, bu konuda da OHAL’in varlığının bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. OHAL’li ortama korkular ve endişeler de hakim olabiliyor. Anket için sahaya giden elemanlara görüş açıklayanların sorulara doğru cevap verdiklerinden emin olamıyorsa araştırmacılar, ne kadar titiz ve kılı kırk yararak varmış olursa olsunlar, vardıkları sonucun gerçek durumu yansıtmayabileceğini görüyorlardır.

İnsanlar görüş açıklamaktan çekiniyor, görüş açıklayanlar da muhtemelen esas görüşlerini kendilerine saklıyorlar. Bu seçim sürprizlere fazlasıyla açık.”

BIÇAK SIRTI

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi ise seçimde son haftaya girilirken, seçmen eğilimlerini yazdı. Selvi, “16 Nisan referandum gecesi, CNN Türk ekranlarında, ”Türkiye’de yeni bir denge oluştu. Yüzde 51’e 49 dengesi demek mümkün. Erdoğan’ı destekleyenler ve Erdoğan’a karşı çıkanlar da denilebilir. Artık yüzde 70 sağ, yüzde 30 sol dengesi kalmadı” demiştim. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sonuçlar bu oranlara yaklaştı. Hatta biraz fazla yaklaştı. Bıçaksırtı bir durum oluştu diyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.