Seçime bir ay kala…’Muhalefet blokunda görülmemiş heyecan’

Seçime bir ay kala…’Muhalefet blokunda görülmemiş heyecan’

İktidar partisinden çok muhalefet partilerinin listelerinin tartışma konusu olmasının, ittifakın muhalefet blokunda şimdiye kadar görülmemiş ölçüde ümit ve motivasyona işaret ettiği belirtildi. Yeni sistemde meclise tanınan seçimleri yenileme yetkisinin ise muhalefetin sandalye çoğunluğunu alması halinde ‘Demokles’in kılıcı gibi Beştepe üzerinde asılı duracağı’ değerlendirmesine yol açtı.

Karar yazarı İbrahim Kiras, partilerin aday listelerinin kamuoyunda uyandırdığı ilginin ve yol açtığı tartışmaların çoktandır görülmediği kadar yoğun olduğunu ifade ederek, “Üstelik iktidar partisinin listesinden ziyade muhalefet partilerinin listeleri tartışma konusu. Buradan yola çıkarak, seçimin sonuçlarına ilişkin erken bir tahminde bulunmak yanlış olur elbette ama ittifakın muhalefet bloğunda şimdiye kadar görülmemiş ölçüde bir ümit, dolayısıyla da heyecan ve motivasyon uyandırmış olduğu kolayca söylenebilir” dedi.

Kiras, yeni sistemde Meclis’e tanınan “seçimleri yenileme” yetkisinin bugün itibarıyla oluşan tabloda birdenbire önem kazandığını vurguladı.

Kiras, “Aday listelerinde benim gördüğüm” başlıklı yazısında, milletvekili aday listelerinin açıklanmasıyla ittifak blokundaki heyecan ve motivasyona işaret etti. Listelere yönelik ilginin bir başka açıdan da ilginç olduğunu belirten Kiras, “Biliyorsunuz, aslında geçen yılki referandumda kabul edilen yeni sisteme göre Meclis’in ve dolayısıyla milletvekillerinin fazla bir etkisi yok. Gerçi yeni sistemde Meclis’e tanınan “seçimleri yenileme” yetkisi bugün itibarıyla oluşan tabloda birdenbire önem kazanmış durumda. Çünkü partilerin birbirleriyle ittifak yaparak seçime katılmaları özellikle yüzde on barajını geçme imkânı bulamayan muhalefet partilerine verilen oyların “boşa gitmesini” önlüyor” dedi.

Kiras, özetle şunları yazdı:

O DÜZENLEME MUHALEFETİN İŞİNE YARAYABİLİR

İktidar partisinin MHP ile ittifak için gerek duyduğu bu düzenleme sonuçta muhalefetin daha fazla işine yarayacak gibi görünüyor. Dahası, bu sayede mecliste çoğunluk oluşturulması durumunda hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı seçimleri muhalefetin öngördüğü bir takvimde yenilenebilecek. Yani muhalefetin adaylarından hiçbiri cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olamasa dahi seçim sistemi sayesinde Meclis’te sandalye çoğunluğu sağlanması halinde cumhurbaşkanlığı seçimi de arzu edilen tarihte tekrarlanabilecek. Erdoğan isterse ilk turda kazanmış olsa bile… Bu anlamda Meclis’in bu yetkisi Beştepe üzerinde Demokles’in kılıcı gibi asılı duracak…

Bu ihtimalin gerçekleşmesi çok büyük oranda HDP’nin seçim barajını geçmesine bağlı. Ancak kamuoyu araştırmalarına ve siyasi analizlere bakılırsa bu partinin baraj sorunu yaşaması düşük bir ihtimal, hatta Hendek siyasetine tepki olarak AK Parti’ye yöneldiği söylenen seçmeninin bir bölümünü de geri alması söz konusu. Dolayısıyla İktidar bloğunun Meclis’te çoğunluk oluşturamaması her halükârda mümkün bir ihtimal.

Ne var ki milletvekili aday listelerinin bugün neredeyse önceki seçimlerde gördüğümüzden çok daha fazla ilgi, merak ve tartışma konusu olmasının yegâne sebebi 24 Haziran’da oluşacak meclis tablosunun muhalefet bloğuna ekstra bir güç verme ihtimali olamaz. Yani tek başına bu olamaz.  Zaten ortalama seçmenin işin bu boyutunun farkında olduğunu düşünmek de makul değil. Seçmen satranç oyuncuları gibi bir sonraki hamlenin hesabını yaparak değil, o anda etkisi altında olduğu duygunun, düşüncenin ve toplumsal atmosferin gerektirdiği şekilde oy kullanır.”

CUMHUR İTTİFAKININ ZORLUKLARI

“Bu sefer iki zorluk var karşılarında. İlki, ittifak sistemi sayesinde oyların boşa gitmeyeceği ve “bu sefer bir şeylerin değişebileceği” düşüncesinin muhalefet seçmenini motive etmesi ve bu kesimdeki sandığa katılım oranını arttırma ihtimali. İkincisi ise kendi tabanındaki memnuniyetsiz kitlede gözlemlenen 7 Haziran sendromları.

AK Parti kurulduğu günden bugüne kadar hiçbir seçimde popülizm ve seçim ekonomisi yapmamakla övünürdü haklı olarak. Oysa hükümetin son haftalarda birbiri ardınca açıklamaya koyulduğu paketler olumsuz bir algı oluşturdu.

Seçim gününe daha bir ay var. O güne kadar değişecek çok şey olur. Dolayısıyla sandıktan çıkacak sonucu bugünden öngörmek imkânsız. Ancak halihazırda önümüzde duran tablo her iki taraf için de bir seçim garantisinin söz konusu olmadığını gösteriyor. Top ortada.”