‘Seçimin çantada keklik olmadığını AKP’de bir tek Erdoğan biliyor.’

‘Seçimin çantada keklik olmadığını AKP’de bir tek Erdoğan biliyor.’

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, Twitter’da uluslararası boyut da kazanan TAMAM kampanyası için ‘İktidar Twitter’dan değil, sandıktan çıkar’ sözüne eleştiriler, arka arkaya geliyor. Gazeteci Koru, “Peki Erdoğan neden o olağanüstü çaba sarf ediyor? Kazın ayağı biraz farklı” yorumunu yaparken, Ahmet Hakan ise “Ne diye ‘Tamam’ tweeti atanlara savaş açıyorsunuz o zaman” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, uluslararası boyut da kazanan T A M A M kampanyası için “İktidar Twitter’dan değil, sandıktan çıkar” sözleri eleştirildi. Gazeteci Fehmi Koru, “Tayyip Erdoğan, 16 Nisan (2017) referandumundan hemen sonradan başlayarak, o il senin bu ilçe benim demeden, neden olağanüstü çaba sarf ediyor? Galiba hiçbir seçimin çantada keklik olmadığını AK Parti’de bir tek Tayyip Erdoğan biliyor” dedi. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ise ‘O zaman neden TAMAM tweeti atanlara savaş açıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Gazeteci Fehmi Koru, kişisel blokunda, “Siyasiler ‘akıllıca’ davransa da seçmenin sürpriz yapma alışkanlığı var” başlıklı yazısında, Bekir Bozdağ’ın ‘akıllı’ laflar ettiğini belirterek, gerçekten de Twitter’ın bir seçmen değil, iletişim aracı olduğunu kaydetti. Aritmetik olarak hem genel seçimin hem de cumhurbaşkanlığı seçiminin galibinin ‘Cumhur İttifakı’ olmasının doğallığına işaret eden Koru, ‘Ancak kazın ayağı biraz farklı” dedi. Koru, özetle şunları yazdı:

SEÇMEN SÜRPRİZLERİ

“Bu mantık örgüsünde aksayan tek şey şu: Oy kullanacak olan kitleler bazen farklı bir mantıkla davranarak iktidarda bulunanlara sürprizler de yapabiliyor.

O sürprizlerden biri ‘ülkeye çağ atlattığı’ iddiasının sahibi olan Anavatan Partisi’ne yapılmış, ‘siyasi haklar referandumu’nda eski siyaset kadrolarının yasaklarının kaldırılması konusunda ikircikli davranan ve sandıkta tam ortasından ikiye bölünen kitleler, ilk genel seçimde iktidarın el değiştirmesi yolunda oy kullanmışlardı.

Olmaz demeyin, oluyor işte.

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı mücadele cephesinin simge ismi İngiltere başbakanı Winston Churchill, zafer sonrasında gidilen ilk seçimde başbakanlığı terk etmek zorunda kalmamış mıydı?

Benzer bir olayı Baba Bush da ABD’de yaşadı. İlk Körfez Savaşı’nda Saddam Hüseyin’in işgal ettiği Kuveyt’i kurtarmış, dünyanın dört açılan gözleri önünde Irak üzerine yağdırdığı bombalarla ABD’nin liderliğini pekiştirmişti Baba Bush; herkes onun bir dört yıl daha ülkesini yönetmesi sonucunu beklerken, sandıktan, küçük bir eyaletin pek az tanınan valisi Bill Clinton başkan olarak çıkıvermişti.

Bazen seçime katılanlar farklı bir mantıkla hareket edebiliyor işte.

‘BİR TEK ERDOĞAN BİLİYOR’

Seçimin favorisinin Tayyip Erdoğan ve aritmetik bakımından daha birinci turda ipi göğüslemesi beklenen adayın da o olduğunu herhalde rakipleri de biliyordur. AK Parti’nin yüzde 50’ye yakın oyu vardı son seçimde, ittifak cephesinin ikinci partisi MHP de yüzde 12’ye yakın oy almıştı; en az yüzde 60’lık bir kitleyi arkalarına almış partiler bunlar.

Tayyip Erdoğan da halkın oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmayı yüzde 52 oyla ve ilk turda elde etmişti.

Bütün bunlar kuru ve yalın gerçekler. Bu gerçekler, önümüzdeki seçime kadar geçecek süre içerisinde yapılacak kampanyalar sonunda da varlığını sürdürecek olursa, iktidar partisi için zaten mesele yok demektir.

Peki ama Tayyip Erdoğan, 16 Nisan (2017) referandumundan hemen sonradan başlayarak, o il senin bu ilçe benim demeden, neden olağanüstü çaba sarf ediyor? Galiba hiçbir seçimin çantada keklik olmadığını AK Parti’de bir tek Tayyip Erdoğan biliyor.

Evet, Twitter oy kullanmıyor, ama oy kullananları etkilemede önemli bir unsur.

MADEM İKTİDAR, TWİTTER’DAN DEĞİL SANDIKTAN ÇIKAR

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan ise bugünkü yazısında, “Sayın Bekir Bozdağ, demişsiniz ki: “İktidar Twitter’dan değil sandıktan çıkar.” Doğrudur. İyi ama Bekir Bey, madem öyle o zaman ne diye ‘Tamam’ diye tweet atanlara savaş açıyorsunuz, onların FETÖ’cü, PKK’cı falan olduğunu kanıtlamaya çalışıyorsunuz, neden tweetlerin sahte olduğunu iddia ediyorsunuz, ne diye ‘Hadi arkadaşlar, biz de devam tweet’leri atalım, tamam tweet’lerini geçelim’ diye kampanya düzenliyorsunuz?” dedi.