Seçimin dip dalgası bulundu...

Seçimin dip dalgası bulundu...

Hürriyet yazarı Ergin, ‘Seçimin dip dalgası MHP sürprizi çıktı’ derken, Cumhuriyet yazarı Kadri Gürsel, ‘Hiç kampanya yapmayan MHP’nin oyu yüzde 11.22 seviyesindeydi. Gerçek dip dalga MHP olmalıydı’ dedi.

Yakın zamanda içinden ciddi bir muhalefetin kopmasına rağmen MHP’nin oy oranını önemli ölçüde muhafaza etmesinin, seçimlerin çok konuşulan dip dalgasının, partinin gücünü koruması olduğu kaydedildi.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, ‘Seçimin dip dalgası MHP sürprizi çıktı’ başlığıyla yazdığı yazının ilgili bölümünde, “Kabul edelim ki, bu seçimin en önemli sürprizi, yakın zamanda içinden ciddi bir muhalefet hareketinin kopmasına ve ayrıca hakkında yürütülen bütün spekülasyonlara rağmen, MHP’nin oy oranını önemli ölçüde muhafaza edebilmesidir. Bu yönüyle galiba 24 Haziran seçiminin çok konuşulan ‘dip dalga’sı, tökezleyeceği konusunda yürütülen bütün tahminlere karşılık MHP’nin gücünü koruması olmuştur” dedi.

GERÇEK DİP DALGA

Cumhuriyet yazarı Kadri Gürsel ise ‘Bu seçimin galibi halktır’ başlıklı yazısında, şunları kaydetti:

“Yazıyı bitirip gazeteye göndermeden önce saat 22.30’da bir kez daha televizyona baktım; Anadolu Ajansı’nın verdiği sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.79 ile öndeydi; bu orana göre ilk turda kazanıyordu.  Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı oyların yüzde 53.8’ini alarak Meclis’te çoğunluğu kazanmaktaydı… Hiç kampanya yapmayan MHP’nin oyu yüzde 11.22 seviyesindeydi. Gerçek dip dalga MHP olmalıydı. Bütün bu rakamların nihai gerçeği yansıtmadığını varsaysak da “sonuç” diye ekranlara yansıtılan buydu ve YSK’nin açıklayacağı da buna benzer bir seviyede olacaktı…

Ve bu “resmi sonuçlar”, bize Türkiye’de seçimle işbaşına gelenler tarafından düzenlenen en antidemokratik seçimlerin halihazırdaki iktidara yazıldığını söylüyordu. Ne adil, ne serbest, ne de güvenli olan bu seçimler sonuçta başka bir şey söyleseydi, mesela muhalefet kazansaydı, Türkiye bir istibdat rejimini seçimle değiştiren ülke olarak siyaset bilimi literatürüne ve tarihe geçecekti.

Muhalefet kazanmadı belki ama halk kazandı. Bu seçimin gerçek galibi halktır.

Adil olmayan, serbest olmayan, güvenli olmayan ve de demokratik olmayan bu seçimlerin tüm bunlara rağmen gerçek bir seçim olarak tecelli etmesinde en büyük pay önce halkın sonra siyasi muhalefetindir.”