Seçimlerin iptali konuşuluyor… YURT uyarmıştı…

Seçimlerin iptali konuşuluyor… YURT uyarmıştı…

Hürriyet yazarı Selvi, bugünkü yazısında, Anayasa Mahkemesi’nin, CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başlayacağını belirterek, “Seçimlerin iptali söz konusu olur mu derseniz, burası Türkiye, dikkatli izlemekte yarar var” ifadelerini kullandı. YURT yazarı Adnan Bulut, günler öncesinde, “Seçimlerin yenilenmesi kararının alınması ve yeniden sandığın önümüze konması kuvvetli bir ihtimal” diye yazmıştı.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugün dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Erken seçim kararının alınmasından bu yana en kritik gelişmenin yaşanacağına dikkat çeken Selvi, Anayasa Mahkemesinin, CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başlayacağını hatırlatarak, “Seçimlerin iptali söz konusu olur mu derseniz? Kime sorduysam olmaz dediler ama burası Türkiye, dikkatli izlemekte yarar var” ifadelerini kullandı.

Selvi’nin kaleminden gündeme getirilen seçim iptali konusuna, günler öncesinde YURT yazarı Adnan Bulut, dikkati çekmişti. Bulut, 25 Mayıs günü yayınlanan ‘Bir açık var… Belki de tuzak!’ başlıklı yazısında, özetle şu görüşlere yer vermişti:

‘SEÇİMLERİ YENİLEME KAZANLARI KAYNIYOR’

“24 Haziran seçimi yapılmadan, yenilenme veya erken seçim kazanları kaynıyor iktidar kulislerinde. Muhalefet 24 Haziran’a odaklanmış, söylentilere çok da kulak asmıyor. Ama kesinlikle bazı hazırlıklar yapılıyor; seçim sonuçlarının iktidar cephesinde yeterli bulunmaması ya da iktidarın kaybedilmesi durumunda A, B ve C planlarının olduğu yazılıp çiziliyor.

Bu planların içinde, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması ve yeniden seçim sandığının önümüze konması da kuvvetli bir ihtimal. Böyle bir ihtimal gerçekleşirse ne olur? Belki de ilk kez benden duyacağınız bir durum yaşanacak. Yenilenecek seçimler eski sisteme göre yapılacak. Yani daha somut yazayım, partiler ittifak yapamayacak ve son yapılan değişiklikler uygulanmayacak. Bu öngörümün yasal dayanağı ile ilgili hukukçuların desteğiyle oluşturduğum tespitlere gelin birlikte göz atalım;

Tespit 1: Anayasa madde 67 son fıkra hükmü gereği; seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yürürlük tarihi üzerinden bir yıl geçmedikçe uygulanamayacağı hüküm altına alınmış ve bu anayasa emri halen yürürlükte.

Tespit 2: Geçen yıl yapılan 16 Nisan referandumuyla kabul edilerek değiştirilen maddelerin sonuna eklenen geçici 21. Maddenin son (H) fıkrasında “Seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, bu anayasa madde değişiklikleri (referandumla değiştirilenler) yürürlüğe girdikten sonraki ilk Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Milletvekili seçimlerinde, yukarıda yazılı Anayasa md 67 son fıkra hükmünün uygulanmayacağı da yazılı”.

Tespit 3: İlk seçimlerin (24 Haziran 2018) gerçekleştirilmesinden sonra, gerek yeni Cumhurbaşkanı, gerekse TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, 16 Mart 2019 tarihine kadar belirlenecek yeni seçim tarihinde, üstte yazılı Geçici Madde 21 / H fıkra hükmü geçerliliğini yitirmiş olacağından, 16 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren seçim kanunundaki değişikliklerin uygulanması mümkün olmayacak. Çünkü, Geçici Madde 21/H fıkra hükmünde yazılı (...yapılacak İLK milletvekili genel seçimi ile...) ilk kelimesi gereği ikinci ya da üçüncü kez yapılacak seçimlere (16 Mart 2019 tarihine kadar kaç kez seçim yapılırsa yapılsın) etki etmeyeceğini ve ilk seçimden sonra hükmünün son bulacağını kabul etmek gerekir.

‘ESKİ SİSTEM GEÇERLİ OLACAK’

Tespit 4: Buna göre, seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, yapılacak seçimlerde eski sistem (16 Mart 2018 den önceki kanun maddeleri) geçerli olacak ve partilerin ittifak yapması mümkün olmayacak ya da seçim güvenliği ile ilgili diğer değişiklikler geçersiz olacak. İşte o zaman şu anki ittifaklar kurulmadan her şey eski düzene göre olacak. Yani her koyun kendi bacağından asılacak. MHP belki baraj altı kalacak ama Millet İttifakı partileri seçime kendi başlarına girecekleri için birinci çıkması muhtemel AKP’nin arkasında kalıp muhalefete düşecekler.”