Selahattin Demirtaş'tan 'devrim' mesajı

Selahattin Demirtaş'tan 'devrim' mesajı

HDK Genel Kurulu'na mesaj gönderen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fransız Devrimi ve Ekim Devrimi başta olmak üzere ezilenlerin tarih sahnesine yeniden çıktıkları dönemlere benzer bir dönemin yaşandığını belirtereken mesaj yayınladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDK Genel Kurulu'na gönderdiği mesajında, "Geçen yüzyıllarda yaşanan Fransız Devrimi ve Ekim Devrimi başta olmak üzere, ezilenlerin tarih sahnesine yeniden çıktıkları dönemlere benzer bir kaos dönemi yaşanıyor. Bu kaotik dönem ağır bedellere yol açsa da, beraberinde önemli ve devrim niteliğinde çıkış ve çözüm fırsatları yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 8. Genel Kurulu, Ankara Plaza Otel'de toplandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Genel Kurula mesaj gönderdi. 

"KAOTİK DÖNEM ÇÖZÜM FIRSATLARI YARATIYOR"

Demirtaş'ın mesajı ise şöyle: 

"Sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu başta olmak üzere baskı ve zulmün, faşizmin kol gezdiği bütün coğrafyalarda ezilen halkların tarihsel çözüm ve kurtuluş mücadelesi devam ediyor. Etnik kimliklerin, inançların, yaşam tarzlarının, cinsiyet kimliklerinin, emeğin ve doğanın saldırı altında olmadığı hiçbir yer kalmadı neredeyse. Kapitalizmin içine girdiği krizleri yeni krizler üreterek aşmak adına yol açtığı savaşlar, kıyımlar ve yıkımlar insanlığın sorunlarını daha da ağırlaştırıyor. Bilim, teknoloji ve iletişimde yaşanan devasa gelişmeler kapitalizmin hizmetine sunulurken; ezilen geniş kesimler bu gelişmelerden bırakın nasiplenmeyi, daha da ağır baskılara uğrayabiliyorlar. Geçen yüzyıllarda yaşanan Fransız Devrimi ve Ekim Devrimi başta olmak üzere, ezilenlerin tarih sahnesine yeniden çıktıkları dönemlere benzer bir kaos dönemi yaşanıyor. Bu kaotik dönem ağır bedellere yol açsa da, beraberinde önemli ve devrim niteliğinde çıkış ve çözüm fırsatları yaratıyor. Türkiye ve Ortadoğu, özellikle de Rojava’da yaşanan deneyimler tarihsel direniş mirasını insanlığa model olabilecek bir devrim aşamasına getirmiştir.

"TEKÇİ ZİHNİYETİN MUTLAKA AŞILMASI GEREKİR"

Halkların Türkiye ve Kürdistan’da büyük fedakarlıklarla, emek ve bedelle yarattığı kazanımlar bugüne kadar kalıcı bir başarıya dönüştürülememişse, bunda en büyük sorumluluk halkların öncülüğünü yapma iddiasında olanlarındır. Bu kadar büyük mücadele mirasını doğru bir örgütlenme, doğru bir söylem ve eylem tarzıyla büyük zaferlere taşımak bütün öncü güçlerimizin tarihsel sorumluluğu ve ahlaki görevidir. Halkların Demokratik Kongresi, işte bu doğru öncülüğü yapma iddiasıyla yola çıkmış, son derece önemli bir mücadele ve demokrasi örgütüdür. Tarihsel olarak devraldığımız bu büyük mirası başarıya götürmek için tek başına bir siyasi partinin, tek kişilik liderliklerin veya tekçi zihniyetlerin mutlaka aşılması gerekir. Aslolan köyden sokağa, mahalleden kasabaya, şehirden ulusal düzeye, fabrikadan atölyeye, tarladan üniversiteye kadar her yerde halkın meclisler aracılığıyla öz örgütlenmesine kavuşmasını sağlamaktır. Halkın özyönetimi, yani kendisini yönetmesi dediğimiz de zaten tam olarak budur. Özyönetim belediyecilik değil, particilik değil, sivil toplum örgütçülüğü de değildir. Bunların hepsi olsa olsa halkın öz yönetiminin birer unsuru ve parçası olabilirler. Kürdistan’da DTK, Kürdistan’ı da kapsayacak şekilde bütün Türkiye’de HDK Meclisleri bu yönüyle esas demokrasi gücü ve asli mücadele örgütü olmak zorundadır.

'FAŞİZMİ TUZLA BUZ EDECEĞİZ'

Bizler, Halkların Demokratik Kongresi içinden çıkmış ve onun partisi olan HDP olarak DTK ve HDK’nin tabandaki örgütlenmesine en önemli görevimiz olarak yaklaşmak zorundayız. Bütün toplumsal kesimlerin meclisler şeklinde örgütlenerek birbirleriyle dayanışma ve koordine halinde yürütecekleri çalışmayı doğrudan demokrasinin olmazsa olmazı olarak görmeliyiz. Halk meclisleri sırf bir mücadele örgütü olarak da ele alınamaz. Meclislerin asıl rolü, kendi yerelinde söz, karar ve eylem gücü olabilmeleridir. HDK’nin bu yönlü çalışmalarında yetmezlikler, eksiklikler olduğunu biliyoruz. AKP faşizminin ve OHAL rejiminin bütün toplumu baskı ve korkuyla teslim almaya çalıştığı bugünlerde doğrudan halk örgütlülüğünün ne kadar önemli olduğu sanırım daha iyi anlaşılmıştır. DTK ve HDK, AKP faşist rejimi tarafından terörize edilmeye çalışılsa da; bizler hep birlikte bu çalışmalara sahip çıkarak eşit ve adil birlikte yaşamı, barış içerisinde bir geleceği güvence altına alabiliriz. Bu HDK Genel Kurulu’nun eksikliklerin aşılacağı, güçlü hamlelerin yapılacağı bir döneme vesile olacağına inanıyorum. Faşizmi tuzla buz edip özgürlük çizgisini zafere taşıyacağımız inancıyla sizleri selamlıyor, bütün Genel Kurul bileşenlerine, yoldaşlarıma en içten selam ve sevgilerimi gönderiyorum."