Sıcak saatler: Karamollaoğlu'nun mekik diplomasisi

Sıcak saatler: Karamollaoğlu'nun mekik diplomasisi

Muhalefet cephesinde Cumhurbaşkanlığı adayını belirleme konusunda sıcak gelişmeler yaşanıyor. Ortak aday konusunda Abdullah Gül, en yakın olduğu aşamaya gelse de, ismi üzerinde henüz tam bir mutabakat yok. Gül’ün, tavrını çok önemsediği CHP’nin ise esnek model izlediği belirtiliyor. Tablo, Karamollaoğlu-Akşener görüşmesinin sonucuyla netleşecek. Uzlaşma sağlandığında SP Lideri'nin çağrısının ardından Gül'ün muhalefeti ziyaret edeceği de konuşuluyor.

CHP’nin İYİ Parti’ye 15 milletvekili transferiyle hareketlenen siyasette, sıcak saatler yaşanıyor. Mekik diplomasisini ise ‘hafta sonuna kadar işin netleşeceğini’ söyleyen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yürütüyor. Muhalefet bloğunun ortak adayı olma konusunda, en yakın aşamaya ulaşsa da, Abdullah Gül ismi üzerinden tam bir mutabakat sağlanamadığı, çok önceden adaylığını ilan eden İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in alacağı tavrın önemli olduğu kaydediliyor.

Siyaset kulislerinde, SP Lideri Karamollaoğlu’nun, Abdullah Gül'le görüşüp, onu ortak aday olmaya davet edeceği, bu çağrının ardından, Gül’ün, muhalefet partilerini ziyaret edip eğilimlerini öğreneceği de dillendiriliyor.

KARAMOLLAOĞLU’NUN GÖRÜŞMELERİ

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, ‘Abdullah Gül aday olacak mı?’ başlığıyla yazdığı yazıda, mekik diplomasisini yürüttüğünü belirttiği Karamollaoğlu’nun, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ardından asıl kritik görüşmeyi, adaylığını çok önceden ilan eden Akşener’le yapacağını ifade etti.

Karamollaoğlu’nun, bu görüşmelerden sonra Abdullah Gül ile bir araya gelerek, nihai bir değerlendirmede bulunacağını aktaran Selvi, “Abdullah Bey’in CHP’nin tavrını çok önemsediği söyleniyor. Eğer CHP evet derse, Abdullah Gül açısından önemli bir avantaj sağlanmış olacak. CHP, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda esnek bir model izliyor. Eğer Karamollaoğlu-Akşener görüşmesinde uzlaşma sağlanır, Meral Hanım adaylıktan feragat ederse yeni bir durum ortaya çıkacak. Ancak Akşener daha önce ilan ettiği şekilde Cumhurbaşkanı adaylığından geri adım atmazsa farklı bir tablo ortaya çıkacak. Abdullah Gül’ün ise bir partinin değil de ‘muhalefetin ortak adayı olduğu takdirde’ Cumhurbaşkanı adayı olup, Erdoğan’ın karşısına çıkacağı söyleniyor. Yok eğer bu ittifak sağlanamazsa Gül’ün aday olması beklenmiyor. Ortak aday olmadığı takdirde CHP, kendi adayını çıkaracak.”

KRİTİK 24 SAAT

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan ise bugünkü köşesinde, CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye transferi operasyonunun, muhalefet cephesinde taktik üstünlük ve moral-motivasyon yarattığını belirterek, “Ancak, CHP’nin bu riskli operasyonla, hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda seçilmesini önleme hem de genel seçimlerde mümkün olan en geniş ittifakla AK Parti’nin parlamento çoğunluğunu sarsma muradına ermesi tereyağından kıl çeker gibi olmayacağa benziyor” dedi. Çevikcan, özetle şunları yazdı:

“Her şeyden önce, muhalefet bloğunun ortak adayı olma konusuna, konuşulmaya başlandığı günden bu yana en yakın olduğu aşamaya ulaşsa da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ismi üzerinde tam bir uzlaşma sağlanamıyor. Gül de, beklediği momentumu yakalasa da beklediği en geniş destek yelpazesini yakalayamamış durumda.

En azından dün akşama kadar böyleydi. Değişebilir mi; değişebilir. Ancak bir yandan da CHP’deki Gül çatlağı ve cumhurbaşkanlığı adaylığından taviz vermeyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de var. Genel seçime dönük olası geniş ittifakın da ancak cumhurbaşkanlığı adaylığındaki konsensusla gerçekleşebileceği gerçeğinden hareketle önümüzdeki 24 saatin çok kritik olduğunu söyleyebiliriz.”

GÜL MUHALEFET PARTİLERİNİ ZİYARET EDECEK

Posta yazarı Oral Çalışlar ise kulislerdeki havayı aktarırken, Gül’ün adaylığı konusunda en kritik partinin CHP olduğunu ifade etti. Çalışlar, şunları aktardı:

Ana muhalefet partisindeki ağır basan eğilim, Gül'ün aday olması yönünde. Kılıçdaroğlu- Karamollaoğlu görüşmesinde, taraflar arasında bu konuda bir uzlaşma oluştuğu öne sürülüyor. Karamollaoğlu, Abdullah Gül'le görüşüp, onu ortak aday olmaya davet edecek. Muhtemelen, bu çağrının ardından, Gül, muhalefet partilerini ziyaret edip eğilimlerini öğrenecek. Olumlu karşılık bulursa ortak aday olma önerisini kabul edecek. Benim izlenimim şu: Muhalefetin adayı bu hafta içinde kesinleşebilir.”