Sığınmacıların barınma, sağlık gibi sorunları Diyanet’e emanet

Sığınmacıların barınma, sağlık gibi sorunları Diyanet’e emanet

Hükümet, eğitim, barınma, sağlık gibi ihtiyaçlardan yoksun sığınmacılarla ilgili sorunun çözümünü, Diyanet aracılığıyla “dini danışmanlık ve manevi destek” vermekte buldu

Birgün'ün haberine göre; Hükümet, tartışmalı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın etki alanını giderek genişletiyor. Yoksulluk ve geleceksizlik başta olmak üzere eğitim, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken sığınmacılar da dini ve manevi destek verilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na emanet edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın güncellenen 2017 yılı görev ve çalışma yönergesinde Diyanet’e bağlı bir “Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı” oluşturulacağı bilgisi yer aldı. Yönergede, “Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı”nın görevleri ve faaliyet alanları da sıralandı. Buna göre Diyanet, iç ve dış göçün doğurduğu dini, kültürel ve sosyal problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yürütecek.

3.5 milyon Suriyeli sığınmacı var

Suriye’de 2011 yılında başlayan çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin büyük bölümü Türkiye’de bulunuyor. Türkiye, resmi rakamlara göre 3 milyon 551 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Resmi kurumlarca kayıt altına alınamayanlarla birlikte Türkiye’de 4 buçuk milyon Suriyelinin olduğu düşünülüyor.

Çözüm ‘dini destek’

Suriye’de yarım milyon kişinin yaşamına mal olan çatışmalar nedeniyle ülkelerinden ayrılarak Türkiye’ye gelen üç milyon civarındaki sığınmacıya yönelik yürütülecek başkanlık hizmetlerini planlamak ve bu alanda çalışan kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma yürütmek gibi görevleri olan Göç ve Manevi Destek Dairesi sadece Suriyelilere din hizmeti vermeyecek. Göç ve Manevi Destek Dairesi aynı zamanda çeşitli nedenlerle yaşadığı şehri terk etmek zorunda Türkiyeli yurttaşlara da dini danışmanlık ve ‘manevi destek’ sunacak.

Cezaevindeki çocuklara ‘manevi eğitim’

Suriyeli mültecilere dini destek sağlamak için harekete geçen Diyanet, uyuşturucu bağımlıları, engelliler ve cezaevine düşen çocukların da ‘dini ihtiyaçlarını’ karşılayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın güncellenen yönergesiyle duyurulan “Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı”nın diğer görevleri şöyle sıralandı:

“Afet ve acil durumlarda sunulacak din hizmetleri hususunda ilgili kurum, kuruluş ve STK’lerle iş birliği içinde yürütülecek çalışmaları planlamak ve uygulamak
“Afet ve acil durumlarda alınması gereken tedbirlerin başta Diyanet personeline ve halka aktarılmasında ve olağanüstü durumlarda paydaş kurumlarla birlikte çalışmak
“Mevsimlik işçilere sunulacak Başkanlık hizmetlerini koordine etmek
“Engellilere yönelik manevi destek hizmeti sunulmasını sağlamak
“Denetimli serbestlik kapsamında bulunan vatandaşlara manevi destek hizmeti sunmak
“Ceza infaz kırımı ve çocuk eğitim evlerinde manevi destek hizmeti sunmak için gerekli çalışmaları yapmak.
***

Suriyeli öğrenciler imam hatiplere 

Denizli'de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen günlerde Suriyeli öğrencilere yönelik din öğretimi çalıştayı yapıldı. Çalıştayda, Denizli’de kayıtlı 868 Suriyeli öğrencinin bulunduğu ve bu öğrencilerin imam hatip okullarına yönlendirilmesi için çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Fırat Kalkanı’nda 66 cami yapımı

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, “Fırat Kalkanı operasyonunda terör unsurlarından temizlenen bölgelerle ilgili, Çobanbey, Azez, Cerablus’ta Başbakanlık ile ortak 66 caminin yapım ve onarım kararını aldık” dedi.