Şişli Belediyesi: Kimsenin maaşında 1 kuruş eksilme olmayacak

Şişli Belediyesi: Kimsenin maaşında 1 kuruş eksilme olmayacak

Şişli Belediyesi'nin belediyeye ait Kent-Yol şirketini ihaleye sokmama kararıyla işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya olan bin işçi iş bıraktı. Dün gece işçilerin çöp toplamama kararı almasıyla Türkiye'nin en pahalı semti Nişantaşı ve Osmanbey'den fotoğraf yağdı. İşte, Şişlilileri isyan ettiren çöp olayının detayları...

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi bir grubun, Şişli Belediyesi önündeki iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma eylemi nedeniyle ilçede çöpler toplanmadı. Hızla biriken çöpler sıcağın da etkisiyle kötü koku ve vatandaşların tepkisine neden oldu.

ŞİŞLİ Belediyesine ait Kent-Yol şirketinin personel alımı ihalesine sokulmadığını iddia eden Kent-Yol işçileri iş bıraktı. Şişli Belediyesinin Feriköyde bulunan Temizlik İşleri Müdürlüğündeki çöp araçlarının çıkışına izin vermedi.

Belediye önünde toplanan işçiler yarına kadar bir anlaşma sağlanmazsa, sabah İstanbuldan Ankaraya doğru 25 gün sürecek bir yürüyüşe başlayacaklarını duyurdu. Şişli Belediyesi ise Kent-Yolun ihaleye katılma şartları taşımadığı için ihaleye alınmadığını savunarak, işçilerin herhangi bir hak kaybına uğramayacaklarını ya da işsizlikle karşılaşmayacaklarını belirtti

İHALENİN SONUCUNU BELEDİYENİN ÖNÜNDE BEKLEDİLER

Sabahın erken saatlerinden belediyenin önünde toplanmaya başlayan belediye işçileri, ÿsaat 11:00de düzenlenen personel ihalesinin sonucunu bekledi. Kentyol işçisi emeğine sahip çıkıyor,ÿ Kentyol işçisi adalet istiyor yazılı pankartların açıldığı eylem sırasında belediye önünde çevik kuvvet ve TOMA da hazır bulundu. İhaleyiÿ Marmara Temizlik İnşaat; Doğan Sosyal Hizmetler ve Burç Yapı İnşaatdan oluşan konsorsiyumunun kazandığı öğrenildi.

YARIN SAAT 25 ARKADAŞIMIZLA ANKARA YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATIYORUZ

İhalenin sonuçlanması üzerine Genel-İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Şenol Erdem açıklama yaptı. Erdem, Düne kadar adalet isteyenler, Ankara’dan İstanbul’a gelenler, şimdi Kent-yol işçisini Ankara’ya beklesinler. Yarın saat 10:00’da 25 arkadaşımızla birlikte Ankara yürüyüşümüzü belediye başkanının önünden başlatıyoruz dedi.

BAŞKA BİR FİRMAYA İHALE EDEREK KAZANIMLARIMIZI YOK ETMEK İSTEDİLER

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca ise iki aydır Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve temsilcilerle müzakereler yapıldığını belirterek, yarına kadar çözüm bulunmadığı takdirde Ankaraya yürüyeceklerini açıkladı. Konca Bir yanlış yapıldığı takdirde buna seyirci kalmayacağımızı kendisine iletmiştik. Ama bugün gelinen aşamada 19 yıldır Şişli halkına hizmet eden emekçi arkadaşlarımın alınterini görmezden gelerek, başka bir firmaya işlerini ihale ederek, yıllarca verilen olduğunuz örgütlü mücadelenizi, sendikal haklarınızı, sosyal kazanımlarınızı yok etmek ve taşeron cehenneminde sizleri çalıştırmak istediler dedi.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ: HİÇ KİMSENİN MAAŞINDA 1 KURUŞ EKSİLME OLMAYACAK

Şişli Belediye Başkanı Yardımcısı Halil Özer, Şişli Belediyesinin Türkiye’de işçilere en yüksek ücreti ödeyen belediye olduğunu söyleyerek Çalışanların hak kayıpları ve iş güvenceleri konusunda asla geri dönüş olmayacak. Bu bir açık ihaledir. Bizim şirketimiz Kent-yol mali yetersizliklerden dolayı ihaleye giremedi. Bizim sokmamamız gibi bir durum söz konusu değil. Bu durumu işçi arkadaşlarımıza, sendika yöneticilerimize anlattık. Birkaç kez toplantı yaptık. Ama onlar her koşulda Kent-yolun ihaleye girmesini öne sürdüler. Bu yasal olarak ve mali olarak mümkün değildi. Sayın Hayri İnönü çalışanlarımıza şu mesajı iletmemizi söyledi: Kesinlikle hiç kimsenin maaşında 1 kuruş eksilme olmayacak. Herhangi bir işçi işten çıkarılmayacak. Hiç kimsenin hak kaybı olmayacak dedi.

BELEDİYE BAŞKANI İNÖNÜ'NÜN AÇIKLAMASI

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sendika temsilcilerinin işçileri yanlış yönlendirdiğini iddia ederek, şunları kaydetti: 
"Firma çalışanları, hiçbir şekilde hak kaybı yaşamayacak ve iş güvencesi ile çalışmaya devam edeceklerdir. 2014 yılında göreve geldiğim günden bugüne, işçi haklarını sonuna kadar koruyan ve onların lehine Türkiye'de eşi görülmemiş toplu sözleşmelere imza atmış bir belediye başkanı olarak, her zaman işçilerin yanındayım. 2014 yılından bu yana tüm çalışanların hakları günü gününe ödenmiş, hiçbir çalışanın alacağı olmadan son derece tatminkar oranlarda ücret artırımına giderek, işçi memnuniyeti sağlanmıştır." 

İnönü, herhangi bir grev kararı olmamasına rağmen, işçilerin bir bölümünün sendika tarafından işi bırakmaya zorlandığını öne sürerek, "İşçinin yanında olması gereken sendika temsilcilerinden en büyük beklentim, işçilere doğru ve eksiksiz bilgi aktararak, siyasi oyun ve manipülatif davranışlardan uzak olmalarıdır." ifadelerini kullandı.

ÇÖP KAMYONLARININ ÇÖP TOPLAMAYA ÇIKMASI ENGELLENİYOR

İşçilerin çöp araçlarının çalışmasını engellediği yönündeki iddialar üzerine ise Özer, Şu anda yasal bir kayıp olmamasına rağmen çöp kamyonlarının çöp toplamaya çıkması engelleniyor. Bu tamamen yasal olmayan bir şeydir. Bunun sürmesi halinde Başkanlığımız gerekli önlemleri alacaktır. Ama bunun haricinde iş barışını bozacak herhangi bir girişimimiz olmayacak dedi.

ÇÖP ARAÇLARI ÇIKTI

Belediye önünde toplanan kalabalık, konuşmanın ardından çöp araçlarının bulunduğu Feriköydeki Temizlik İşleri müdürlüğüne gitti. Bu arada çevik kuvvet ekipleri müdürlüğün girişi önünde kalkanları ile bariyer oluşturdu. Temsilcilerle yetkililerin görüşmesinin ardından uzlaşma sağlanamadığı belirtilirken, saat 15:00 sularında bazı çöp araçlarını müdürlükten dışarı çıkmaya başladı. Bu araçların hastane çevresindeki çöpleri toplayacağını belirten DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi, vatandaşların mağduriyeti üzerine Yıllardır emek veriyoruz. Karın tokluğuna mı çalışalım. Vatandaşlar şikayetlerini belediyeye iletsinler yorumunda bulundu.

OLAN VATANDAŞA OLDU

Şişli sokaklarında oluşan çöp dağlarını temizlemek ise vatandaşa düştü. Çok sayıda esnaf kapısının önünü temizleyerek çöplerini topladı. Mahalle aralarında da yaz sıcağında kötü kokuların oluşmasına neden olan çöp yığınları oluştu.