Şişli Belediyesi'nin işçileri hakları için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyecek

Şişli Belediyesi'nin işçileri hakları için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyecek

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Şenol Erdem, Şişli Belediyesi'nde yaşanan grev ile ilgili YURT Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Erdem Çarşamba Günü İstanbul'dan Ankara'ya 'Adalet Yürüyüşü' başlatacaklarını ve sonrasında da miting yapacaklarını açıkladı.

Şişli Belediyesi'nin belediyeye ait Kent-Yol şirketini ihaleye sokmama kararıyla işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya olan bin işçi greve gitti. Dün gece işçilerin çöp toplamama kararı almasıyla Türkiye'nin en pahalı semti Nişantaşı ve Osmanbey çöpler altında kaldı.

Dün sabah saat 07:00'den itibaren iş bırakan işçilere belediyeye ait özel güvenlik müdahale etmek isterken ilerleyen saatlerde belediye önüne çevik kuvvet ve TOMA getirildi.  “Kentyol işçisi satılık değildir”, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Hak, hukuk, adalet”, “İş, ekmek, adalet”, “İşçiyiz adalet istiyoruz” sloganları atarak belediye önündeki bekleyişini sürdüren işçiler bugün de belediye binası önünde toplandı. 

YURT Gazetesi yazarlarından Süleyman Kılıç'ın DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Şenol Erdem ile gerçekleştirdiği röportaj şu şekilde:

-Daha önce bir direniş başlatmıştınız, o direnişten sonuç alamadığınız için mi dün ve bugünden itibaren yeni bir direnişe başladınız?

Daha önceki direnişimizi kaldırmamızın yegane amacı şu oldu. CHP İl Başkanımız Cemal beyle görüşmemize il yöneticilerimizin de katıldığı, DİSK genel başkanımızın da katıldığı bir toplantıyla belediye başkanıyla görüşmemizde bir komisyon önermiştim. Bu komisyonun belirleyeceği şartları kabul edip ona göre ihalenin yapılacağı konusunda hem fikir olmuştuk. Ama daha sonraki görüşmelerimizde bize farklı davranarak, ihaleyi yine kendi istedikleri gibi yapmak istediler. Biz de onun için eyleme başlayıp, üretimden gelen gücü durdurduk.

Şişli sokaklarında çöpler yığılma yapmış durumda, ana sebep nedir? 

Şimdi Cumartesi günü il başkanımızında olduğu, Bülent Tezcan beyin de katıldığı genel başkanımızla bir görüşme yapıldı. Genel baskanımız bu işin kısa sürede halledilmesine yönelik talimat vermesine rağmen belediye başkanı dahil telefonlara çıkmadılar. Kendi bildiklerini yapmakta direttiler. Olayı bu seviyeye getirdiler. Ben CHP'liyim. Ama bu konuda bizimde CHP milletvekilleri olsun genel başkan yardımcılarının olsun bunlarında buradaki ihalelerle ilgili bazı yanlış işler yaptığına dair 'duyumlarımız' var. Biz sayın genel başkanımızın başlattığı 'Adalet yürüyüşü'ne Genel İş Sendikası ve DİSK olarak destek verdik. En son Maltepe'deki mitinge Türkiye genelinden 500 araçla katıldık. O nasıl doğruysa bugün Şişli Belediyesi'nin yapmış olduğu o kadar yanlıştır. (İhalenin kent-yol'dan alınıp 3 taşeron firmaya verilmesi) O kadar adaletsizdir. Bunun içinde biz çarşamba günü saat 10:00'da Şişli Belediyesi önünde Türk kamuoyuna basın açıklaması yapıp İstanbul'dan Ankara'ya 'Adalet Yürüyüşü' başlatacağız.

-Kentyol A.Ş'ye bütçenin olmadığı söyleniyor peki bu 3 taşeron firmaya belediye yönetimi ödeme yapmayacak mı?

Şimdi ben ondan önce bugün ihaleye katıldım. İhale komisyonunda bazı eksiklikleri ve noksanlıkları anlatayım. İhaleye 27 tane şartnameyi indiren firma var fakat ihaleye katılan 2 firma var. İhaleye katılan 2 firmanın 1 tanesi her zaman olduğu gibi teminat mektubu almadan ihaleye katılmış ve ihaleden diskalifiye oldu. Bu ihaleyi kazanan şirketlerin tamamı prosedürünü tamamlamış, önceden anlaşmalı olaraktan içeri girmiş ve tek başına anlaşmalı olarak ihaleye katılmış. Bu yasaya aykırıdır. ikinciside 350 trilyon olan Kentyol'un ihalesini 182 milyar arttırılmış. Yani bizim bildiğimiz ihale açık arttırılma ile yapılır, ihalede kim düşük teklif verirse ihale onda kalır. Ama Kentyol'un ihalesinde böyle bir şey olmadı.

-Bahsedilen 3 şirkette bir ortaklık mı söz konusu yoksa tek bir şirkette birleşme durumu mu var?

Üç ortaklıkla katıldılar ihaleye. Alt işveren olaraktanda dağıtılan bildirilerde Kentyol'u kullanacaklarını söylüyorlar. Sorunun esas kaynağı burada başlıyor. Çünkü buradaki işçiler örgütlü. Amaç örgütlülüğü bitirmek. Mart 1 itibariylede toplu sözleşmeyi yapmak. 500 işçinin sözleşmesini feshetmek.

-Başlatacağınız adalet yürüyüşünde hedefiniz nedir?

Birincei sebep 10 günlük süremiz var. CHP Genel Başkanı'na buradan sizin aracılığnızla bir çağrı yapıyorum. En kısa zamanda Şişli belediyesindeki kadrolaşmayıda dahil olmak şartıyla buradaki yapıya el atması. Genel Başkanımızın buradaki atamaları bizzat kendisinin yapmasını talep ediyoruz. Çünkü bundan önceki ihalede yine tatsızlık olmuştu. İhale şartnamesini hazırlayan Mehmet diye bir vatandaş var. Onun ben nereden geldiğini kimle bağlantılı olduğunun araştırılmasını istiyorum. Ayrıca başkan yardımcılarının da kimlerle ne ilişkisi olduğunu, mal varlıklarının araştırılmasını istiyorum. Genel Başkan'ın buraya el atıp bir an önce buradaki emekçilerin yanında yer aldığını, taşerona karşı olduğunu en son grup toplantısında taşeronla ilgili açıklamalarını biliyoruz. Sayın Genel Başkanımızın bu işi çözeceğine inandığım için adalet yürüyüşünü başlatıyoruz. Aynı zaman da il yönetimine ve İl Başkanımızada bir çağrıda bulunmak istiyorum: Hayri İnönü, İnönü soyisminin ağırlığıyla CHP Genel Başkanı'na cevap vermiyorsa, söylediğini yapmıyorsa, il başkanının söylediğini yapmıyorsa, parti suçu işliyor. Disipline verilip gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. 

-YURT ailesine ne demek istiyorsunuz? 

YURT ailesine nasıl CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü başlattığında yanında olduysa, YURT ailesinin de emekçilerin yanında yer alacağına inancım sonsuz ve tamdır. Onun için de ben bu yürüyüşü yakından takip etmelerini bekliyorum. Son olarak başlatacağımız yürüyüşü miting ile sonlandıracağız.