Ajanlar savaşıydı... Naim Süleymanoğlu'nun unutulmaz fotoğrafları

Ajanlar savaşıydı... Naim Süleymanoğlu'nun unutulmaz fotoğrafları

Ahmet Özal, bugün Naim Süleymanoğlu'nun cenazesinde efsanenin Türkiye'ye getirilişini anlattı, "Adeta ajanlar savaşıydı" dedi.

Bulgaristan’ın Mestanlı kentinde 23 Ocak 1967’de dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, güreşle başladığı spor hayatına halterle devam ederken, Naum Şalamanov adıyla Bulgaristan’a 2 dünya şampiyonluğu getirdi. Doğu blokunun boykot etmesi nedeniyle, altın madalya kazanmasına kesin gözüyle bakılan 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’na katılamayan Naim, 1986’da Melbourne’de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda Büyükelçiliğimize sığınarak Türkiye’ye iltica etti. Büyükelçilik ilk başta şampiyon sporcuyu kabul etmek istemese de devreye bizzat Başbakan Turgut Özal girdi ve işlemlerin tamamlanmasını sağladı.

Ahmet Özal bugün yaşananları şöyle anlattı:

"İltica etmek istediği için babama geldi bilgisi. Bunun üzerine tabi biz de MİT’in mensuplarıyla beraber, tabi onlar o zamanlar Jivkov dönemi Bulgarların. Ve biliyorsunuz Bulgar ajanları da peşinde Naim’in. Bizimkiler daha akıllı çıktı. Çeşitli şekillerde yollarını kaybettirerek ondan sonra rahmetlinin başbakanlık uçağı ile direkt Ankara’ya getirdik. Yani bir casusluk filmi olabilir bu. Ajanlar savaşı diyelim…Zaten hatırlarsınız olimpiyatlara katılabilmesi için, 3 olimpiyata katıldı, Bulgaristan federasyonunun onay vermesi gerekiyordu Naim’e. Hatta o zamanlar hatırlıyorum, rahmetli babam televizyonda bir açıklama yaptı. Bulgar federasyonuna 1 milyon dolar rüşvet verdim dedi. Hatırlarsınız o zamanları. Ondan sonra Türkiye’nin gururunu kabarttı. Türkiye’nin olamayacak tanıtım ve reklamını yaptı."

1 Temmuz 1991'de, 11. Akdeniz oyunlarında podyuma çıkan halterci Naim Süleymanoğlu, koparmada 125, silkmede 160, toplamda 285 kg kaldırarak Akdeniz oyunlarındaki beş eski rekoru kırarak üç altın madalya kazanmıştı.

25 Aralık 1986'da, Dünya Şampiyonu halterci Naim Süleymanoğlu kendisine verilen lojmanda görülüyor.

3 Şubat 1999'da, Milli Halterci Naim Süleymanoğlu, Bursa'dan bağımsız milletvekilliği adaylığı için başvuru yapmaya giderken görülüyor.

22 Kasım 1999'da, Dünya Şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu antrenman yaparken görülüyor

26 Nisan 2000'de Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Naim Süleymanoğlu, Avrupa Halter Şampiyonası'nda koparmada Bronz madalya almıştı.

2 Ocak 1990'da Milli Halterci Naim Süleymanoğlu, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın (solda), yeni yıl dolayısıyla verdiği resepsiyonda görülüyor.

13 Aralık 1986'da, Dönemin Başbakanı Turgut Özal, Dünya Halter şampiyonu Naim Süleymanoğlu ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında görülüyor.

26 Eylül 1988'de, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu yurda döndükten sonra vatandaşları selamlarken görülüyor.

24 Ağustos 2001'de, Sabancı Center'de düzenlenen basın toplantısı sonrasında Milli Halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, İş adamı Sakıp Sabancı'yı havaya kaldırırlarken görülüyor.