Siyasetin prensinden yeni proje...

Siyasetin prensinden yeni proje...

Turgut Özal'ın veliahtlarından, başarılı siyasetçi, devlet eski bakanı Yüksel Yalova oyunculuktan sonra şimdi de film sektörüne el atıyor. 

Ceren KAYA / YURT

10 parmağında 10 marifet olan bir siyasetçi, akademisyen, yönetmen, oyuncu... Yaptığı her işin hakkını vermiş; çalışmış, başarmış, emek vermiş... Sanata, spora, bilime düşkün... Hayatı okumak ve anlatmakla geçmiş; yazmış, çizmiş, oynamış, söylemiş... CV'si çok kabarık... Kimden mi bahsediyoruz? Yüksel Yolava'dan... Onu en son Star TV'de yayınlanan Avlu dizisinde oyuncu olarak gördük, izledik... Oyuculuğun da hakkını vermiş Yalova... Yalova ile oyunculuğunu ve bundan sonraki projelerini konuştuk. 'Şimdi sıra sinemada' diyen Yalova Sinema yapımcılığına da el atacağını, orada çok eksiğimiz olduğunu söyledi.

Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova Türkiye'de CV'si kabarık olan, aldığı eğitimleri hayatında uygulayan bir isim. Yolova'nın CV'sine kısa bakacak olursak, "İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora programlarını başarıyla tamamladı. Siyaset Bilimi ve Anayasa Hukuku kürsüsünde asistanlık yaptı. Fransa’da Nice Üniversitesi’nde eğitim aldı. İstanbul Belediye Konservatuarı mezunu... Bir dönem serbest avukatlık yaparken, bu dönemde Aydınspor Başkanlığı görevini de yürüttü. 1991-2002 döneminde Aydın Milletvekili olan Yalova, 1999-2000 yılları arasında TBMM Anayasa ve Dışişleri Komisyonu Asli Üyesi ve 1999-2001 arasında da Devlet Bakanı görevlerinde bulundu. 2001-2002 yılları arasında da TBMM Başkan Vekilliği yapan Yalova, aynı zamanda Okan Üniversitesi Danışma Kurulu Üyeliği, Türk Fransız Kültür Derneği Başkanlığı, Afrika Diplomatik Akademisi Başkan Yardımcılığı" görevlerinde de bulundu. Yalova, Yüksel Aksu'nun yönetmenliğini yaptığı 'Avlu' dizisinde bu sefer de karşımıza dizi oyuncusu olarak çıktı. Kendisi avukatlık da yapan Yalova Avlu dizisinde de bir avukat rolünü canlandırdı. 

TEKLİFİ NASIL KABUL ETTİ?

Avlu dizisinin yönetmeni Yüksel Aksu ile arkadaş olduklarını belirten Yalova, “Sen de avukatsın. Dizide avukat rolü var. Bunu sen oyna” deyince kabul ettiğini anlattı.

'DAHA ÇOK OYNAMAM LAZIM'

Yalova, oyunculuk için; İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yıllarca çalıştım, başka bir alandan gelmiyorum. Aslında daha çok oynamam lazım” dedi.

HOLLYWOOD ÖRNEĞİ...

Türkiye'de sinema sektörünün istenilen düzeyde olmadığının altını çizen Yalova, "Profesör Dr. Nuran Yıldız'ın Antalya'da bir seminerde dediği gibi; "Amerika'yı anlamak için Pentegonu anlamak şart, Pentagon’u anlarken
de Hollywood’un rolünü doğru tarif etmek lazım" dedi. Yalova, Amerika'nın sinema ile başarısızlıklarını bile başarı gibi gösterdiğini vurguladı.

İLK DEFA AÇIKLADI

"Türkiye’de sinema sektöründe de dünyayı bu gözle gören, transmedyanın da gelişim çizgisini bilen, Endüstri 4.0’dan anlayan insanların şirketlerin başına gelmesi lazım. Ben oyunculuğu da böyle görüyorum" diyen Yalova, ilk defa YURT gazetesine sinema yapımcılığına gireceğini açıkladı.

'DOĞRU DÜZGÜN BİR SARIKAMIŞ FİLMİ YAPILMADI'

İstanbul'da arkadaşları ile gerekli çalışmaları yürüttüklerini, her şeyi ince eleyip sık dokuduklarını anlatan Yalova, bir arkadaşının ‘Sarıkamış’ın senaryosunu yazdığını, fakat rahatsızlandığı için devam edemediğini söyleyerek neden sinema yapımcılığına girdiğini şu sözlerle anlattı:

Daha doğru düzgün bir Sarıkamış filmi yapılmadı. Benim de kafama taktığım ‘Yemen’ ile ilgili de doğru düzgün bir film yok. 1402 Çubuk Savaşı ile ilgili doğru düzgün roman da yok, dizi de yok. Oysa bunların hepsinin olması lazım.

KIZI DA OYUNCU

Yüksel Yalova’nın kızı Melike İpek Yalova'nın oyunculuğu seçtiğini ve işini severek yaptığını söyledi. Yalova, kızı Melike Yalova'nın, `Muhteşem Yüzyıl´ dizisinde `Kastilya Prensesi Isabella´, `Karadayı´ dizisinde `Ayten´ karakterini canlandırdığını belirterek kızının oyunculuğunu beğendiğini, çocukluğundan bu yana oyuncu olmak istediğini ifade etti.

Kızı Melike Yalova, Türkan Şoray'a benzerliği dikkat çekiyor

'KIZIMLA ARAKADAŞ GİBİYİZ'

Kızı ile arkadaş gibi olduklarını belirten Yalova, her konuda rahat rahat konuşabildiklerini belirterek, "Ben ona düşüncelerimi her zaman söylemişimdir, o da bana düşüncelerini çekinmeden söyler" dedi.

YALOVA ŞİMDİ NE YAPIYOR?

MEF Üniversitesi’nde ‘uluslararası güvenlik ve strateji’ dersi veren Yalova, ‘Entelektüel Şehirler’ adlı kitap yazıyor. İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca bilen Yalova, Latince ve Arapça kurslarına gidiyor. Mesleği avukatlığı da sürdürüyor.

İLERLEYEN ZAMANDAKİ PROJELERİ

Yalova, Ivan Sergeyeviç Turgenyev’in ‘Babalar ve Oğullar’ romanından uyarlanan tiyatro oyununda Nikolay Petroviç karakterini oynayacak. Yalova, gelecek sezon da Anton Çehov’un ‘Kuğunun Şarkısı’ adlı tiyatro oyununun yönetmenliğini yapacak, ‘Marilyn Monroe’nun Kısa ve Mutsuz Hayatı’ adlı kitabı tiyatro sahnesine uyarlayarak, orada da yönetmen koltuğuna oturacak. 

Yalova'nın albümünden fotoğraflar: