Siyasette kritik 72 saat: CHP hamlesinin devamı gelecek

Siyasette kritik 72 saat: CHP hamlesinin devamı gelecek

CHP’den 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesiyle ısınan siyasette; Karamollaoğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun ikinci adımı atıp 72 saat içinde yeni bir ittifak modeli ile ortaya çıkacakları konuşuluyor. Gelişmeler, ortak aday formülünü güçlendirirken, Abdullah Gül’ün adının yeniden denkleme girdiği kaydediliyor.  CHP’nin cumhurbaşkanı aday adayı olan Akşener'i, bu görüşünden vazgeçirmek için ikna turları düzenlediği de öne sürülüyor.

CHP'den 15 vekilin partilerinden istifa ederek İYİ Parti'ye geçmesiyle İYİ Parti'nin seçimlere girmesi kesinleşirken, ana muhalefet partisinin bu hamlesinin yankıları sürüyor. SP Lideri Karamollaoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, 72 saat içinde yeni bir ittifak modeli ile ortaya çıkacakları konuşuluyor. Kulis bilgilerini köşelerinden aktaran yazarlara göre, gelişmeler, ortak aday formülünü güçlendirirken, Abdullah Gül’ün adı, yeniden konuşulmaya başlandı.

B PLANI DEVREYE SOKULDU

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, CHP’li 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesiyle dengelerin değiştiğini belirterek, CHP’nin kararını bir defalığına yapılmış bir hamle olarak görmemek gerektiğini, devamının geleceğini yazdı. Selvi’nin aktardığına göre, CHP kurmayları, ”Kritik 72 saate dikkat. Baş döndürücü bir trafik yaşanıyor” uyarısında bulunurken, asıl önemli olan, ikinci adım olacak. Öncelikli olarak Meclis’te güçlü bir muhalefet bloku oluşturmak için “sıfır baraj ittifakı”ndan söz ediliyor.

Selvi, CHP’den 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesinin A değil, B planı olduğunu, ancak YSK’daki tartışmalarda İYİ Parti’nin seçime girmesine izin verilmeyeceği yönünde izlenim olunca, B planının öne çekildiğini kaydetti. Dünkü hamleden sonra Erdoğan’a karşı ortak aday formülünün yeniden güç kazanmaya başladığını ifade eden Selvi, muhalefet cephesindeki beklentinin; Karamollaoğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun ikinci adımı atıp 72 saat içinde yeni bir ittifak modeli ile ortaya çıkacakları yönünde olduğunu, ortak aday formülünün güçlenmeye başladığını ve Abdullah Gül’ün yeniden denkleme girdiğini aktardı.

AKŞENER’İ ADAYLIĞINDAN VAZGEÇİRMEK…

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ise CHP'nin, cumhurbaşkanı aday adayı olan İyi Parti Kurucu Genel Başkanı Meral Akşener'i adaylıktan vazgeçirmek için ikna turları düzenlediğini iddia etti.

Ankara Temsilcisi Gül, kulislerden en çok konuşulan konunun 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adaylığı olduğunu söyleyerek, "Adaylığına ilişkin olasılık yüzde 50’nin altında. Ama yine de var' yorumları yapılıyor" dedi.

Erdem Gül'ün, kulis haberinde, eski Cumhurbaşkanı Gül ile ilgili olarak yazdıkları şöyle:  

"Muhalefetteki bu arayış ve trafikler içinde içinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuyonunda en çok merak edilen isim konumunu kazandı. Partiler arasındaki görüşmelerde Gül’ün ismi gündeme gelmedi. Ancak kulislerde ortak aday noktasına doğru gidilmesi halinde Gül’ün durumuna ilişkin olarak, kendi kişisel tercihinin hiç bilinmemesi de dikkate alınarak, “Adaylığına ilişkin olasılık yüzde 50’nin altında. Ama yine de var” yorumları yapılıyor."

CHP’NİN ESAS ADAYI KİM?

Aydınlık Gazetesi yazarı İsmet Özçelik ise kulislere yansıyan bilgilere göre, Abdullah Gül’ün, CHP ve İyi Parti’den gelecek haberlere baktığını belirterek, “CHP ve İyi Parti “olur” derse, Gül’ün de “tamam” diyebileceği ifade ediliyor. Tabii bu arada parasını Gül’e yakın işadamlarının verdiği anketler de var. Yaptırılan anketlerin sonuçları da Gül’ün tavrında belirleyici olacak. Malum, “Gül risk almaz. Her şeyin altın tepside sunulmasını bekler. (Bu sözler eski yakın bir dostuna ait.)” diye yazdı.

Özçelik, “CHP yönetiminin ‘esas adayı’ başka ise, CHP zayıf aday çıkaracak” deniyor. İkinci tura “esas aday”ın kalması sağlanıp, CHP seçmeninin ona yönlendirileceği ifade ediliyor” iddiasını da aktardı.