Katalonya'da gerginlik sürüyor: 460 kişi yaralandı!

Katalonya'da gerginlik sürüyor: 460 kişi yaralandı!

Katalonya, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bugün sandık başına gitti. Dünyanın takip ettiği seçimler, TSİ 10.00 itibarıyla başladı. Ancak seçimler başlar başlamaz İspanya İçişleri Bakanlığı oy sandığı ve pusulalarına el koyulmaya başlandığını açıkladı. İspanyol polisi, oy kullanılmasını engellemek için orantısız güç kullanıyor. Polisin müdahalelerinde en az 460 kişinin yaralandığı açıklandı. Öte yandan, Madrid'in merkezindeki Plaza Mayor ve Puerta del Sol'da referandum karşıtları toplandı.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, yasa dışı ilan edilen bağımsızlık referandumu için oy kullanma işlemlerinin saat 09.00'da (TSİ 10.00) başladı. İspanya hükümeti, Katalonya özerk yönetimince yapılan bağımsızlık referandumunu engellemek için önlemlerini artırırken, Katalonya özerk yönetimi ise merkezi hükümetin önlemlerine rağmen referandumu gerçekleştirmeye çalışıyor.

18.04: İspanya İçişleri Bakanlığı referandum için açılan sandıkların 95'inin polis tarafından kapatıldığını duyurdu.

17.46: Barcelona Valisi referanduma yapılan müdahalelerde 460'tan fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Polis çağrıda bulunan Vali, 'savunmasız halka saldırmayı bırakın' ifadelerini kullandı.

17.13: İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya'daki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, yasa dışı, demokrasi karşıtı, anayasaya aykırı birgirişimin gerçekleştirilmesinin hiçbir anlamı yok." dedi. Santamaria, 'referandumu durdurun' çağrısı yaptı.

16.58:  Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz" ifadesini kullandı.

15.30: Katalonya referandumunda polis müdahalesi sonrası bilanço ağırlaştı, hükümet sözcüsü olaylarda 337 yaralı olduğunu açıkladı. 

14.30: Belçika Başbakanı Charles Michel, Barcelona'da yaşananlara tepki gösteren ilk devlet başkanı oldu. Michel, "Şiddet hiç bir zaman çözüm olamaz!" dedi. 

14.23: Polis tarafından plastik mermiyle vurulduğu bildirilen bir kişi acil olarak hastaneye kaldırıldıi. 

14.15: İspanya İçişleri Bakanlığı, 9 polis ve 2 Askeri Polis Kuvvetleri görevlisinin yaralandığını açıkladı 

14.10: Madrid'de protesto gösterileri: Madrid'in merkezindeki Plaza Mayor ve Puerta del Sol'da referandum karşıtları toplandı. Topluluk, "Ben İspanyol'um, İspanya birdir, bölünemez" şeklinde sloganlar attı. 

13.45:  İspanya hükümeti, "Katalonya bağımsızlık referandumu saçmalığının sona erdirilmesini" istedi. 

13.00: Ünlü yazar J.K Rowling, Katalonya'daki polis şiddetiyle ile ilgili tweet attı! "Bu iğrenç ve yasadışı"

12.47: Katalunya sağlık hizmetlerinden yapılan açıklamaya göre çıkan olaylarda, 3'ü ağır 38 yaralı bulunuyor. 

12.40: İspanya İçişleri Bakanı polis müdahalesini "ortantılı ve profesyonel" olarak nitelendirdi. 

11.52: Polis, oy kullanılmasını engellemek için plastik mermi kullanıyor. 

11.40: İspanyol hükümetinin Katalonya Valisi Millo: Yasa dışı olan bir referandumu engellemek için seçim masaları, sandıklar ve oy pusulalarına müdahale ediyoruz. İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık.

11.05: Jandarma, bazı oy kullanma merkezlerinde interneti kesti.

11.00: İspanya polisi, Katalonya referandumunda oy vermeye çalışan seçmenlere müdahale ediyor. Çok sayıda yaralı var.

10.40: Barcelona'daki bağımsızlık referandumunda, Katalonya Başkanı Puigdemont'un oy kullanacağı merkezin etrafı sarıldı. Ancak Puigdemont'un tüm müdahalelere rağmen oy kullandığı bildirildi. Katalan Bölgesel Başkanı Carles Piedgement, yaşanan gereksiz şiddetin korkunç bir İspanya görüntüsü verdiğini söyledi.

10.23: İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Katalonya referandumu için oy kullanan halka saldıran polislerin videosunu paylaşarak, "Bu referandum yasal değildi!" ifadelerini kullandı.

10.05: İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde bağımsızlık referandumu için yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) oy verme işlemi başlarken İspanya İçişleri Bakanlığı oy sandığı ve pusulalarına el koyulmaya başlandığını açıkladı.

10.00: Referandumda oy kullanma işlemlerinin başlama saati. İspanyol polisi okullar önünde biriken  kalabalığa engel olmaya çalışıyor. Bölgede gerginlik tırmanırken, polis kuvvetleri yer yer kalabalığı ayırmak için cob kullanıyor. 

09.00: Bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütleri ve Katalonya yerel hükümeti, halka sabah erken saatte oy kullanılacak okulların önüne gidip, uzun kuyruklar oluşturması çağrısında bulundu.

İspanya İçişleri Bakanlığı ise 10 binden fazla ulusal polis ve jandarmayı takviye güç olarak Barselona'ya gönderdi. Barselona limanına gelen üç büyük gemide konaklayan takviye güvenlik güçlerinin, 1 Ekim ve sonrasında gerçekleşebilecek olası şiddet olaylarına karşı hazır bekletildiği açıklandı.

Okullar işgal altında


Merkezi hükümetin kontrolü altındaki polis, oylamanın yapılması planlanan 2 bin 315 okuldan 1.300'üne kapatmak için gittiğini, ancak 163 okulun işgal edildiğini açıkladı.

Referandumun gerçekleşmesi için aileler Cuma akşamı okul çıkışı itibariyle okulları işgal etmeye başlamıştı.

Polis Pazar sabahı 06:00 itibariyle okulların boşaltılmasını talep ettiği için aileler ve vatandaşlar en geç sabah 05:00'de okullara akın etti.