Soma'daki 'maden katliamı'nda yeni skandal

Soma'daki 'maden katliamı'nda yeni skandal

Soma Katliamı’nın ardından işten çıkarılan 2831 madencinin yılan hikâyesine dönen tazminatlarında yeni bir protokol skandalı daha yaşandığı ortaya çıktı.

Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, 2015’te yapılan ilk protokolün geçtiğimiz yıl revize edilmesinin ardından 2017 Ağustos ayında bitmesi gereken tazminat ödemelerinin yapılmadığını ve geçtiğimiz günlerde Soma AŞ ve Maden -İş arasında gizli kapaklı yeni bir revize protokolün daha yapıldığını açıkladı.

Biçer, bu yolla TMSF’nin tazminatların ödenmesi için el koyduğu Soma AŞ’ye ait mal varlıklarının bilinçli bir şekilde satışa çıkarılmadığını ve protokol yalanı ile madencilerin bilinçli bir şekilde mağdur edildiğini söyledi.

Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer; İş hukukuna da aykırı bir biçimde aslında hiçbir hukuki karşılığı olmayan protokollerle ödemelerin bilinçli olarak geciktirildiğini ve bu yolla Alp Gürkan ve Soma AŞ’nin devlet eliyle korunduğunu savundu.

Biçer, TBMM Genel Kurulu’nda aldığı söz esnasında, “Manisa'da bir tarafta Soma Kömürleri AŞ'nin ayak oyunlarına izin veren TMSF, diğer tarafta temsil yetkisini kaybetmiş sendika, yalan ve hile ile katliamı yaşayan işçilerin alın terini gasp etmeye devam etmektedir. Soma katliamından sonra işten çıkarılan 2.831 işçinin tazminatı hâlâ ödenmemiştir. Soma Kömürleri AŞ, TMSF'nin el koyduğu malların satışını engelleyerek, sendikayla, eski protokollere uymayıp hukuksuz bir şekilde yeni bir protokol imzalamıştır. Önceki protokole göre işçilere ilk taksitin Ağustos 2016, son taksitin Ağustos 2017'de ödenmesi gerekirdi. İşçiler eğer bu sefer de mağdur edilirse iki elimiz -ki bunu mecazen söylemiyorum- hem TMSF'nin hem şirketin hem de sendikanın yakasında olacaktır.” ifadelerini kullandı.