Turizm cennetinde kâbus: Yanardağ faaliyete geçti!

Turizm cennetinde kâbus: Yanardağ faaliyete geçti!

Endonezya'nın Bali adasında yer alan Agung Yanardağı yeniden faaliyete geçti. Yetkililer yanardağın püskürttüğü küllerin 3 bin metreye kadar yükseldiğini açıkladı. Bölgede yaşayan çok sayıda kişinin tahliye edildiği belirtiliyor.

Bali’de yeniden faaliyete geçen Agung Yanardağı’ndan yükselen küllerin 3 bin metreyi bulduğu belirtildi. Bölgede alarm durumu en üst ikinci seviyede tutuluyor.

Adanın turistik merkezi Kuta'ya 75 km uzaklıkta bulunan yanardağda cumartesi günü aynı hafta içinde gerçekleşen ikinci patlamanın hala devam ettiği, ancak Bali'ye uçuşların etkilenmediği ve adadaki Ngurah Rai Havaalanı'nın faaliyette olduğu belirtildi.

Ulusal Afetle Mücadele Ajansı sözcüsü Sutopo Nugroho, yanardağın püskürttüğü küllerin güneydoğu yönünde komşu ada Lombok'a doğru ilerlediğini söyledi.

Garuda Indonesia Havayolu, lavlar nedeniyle gidiş-dönüş 18 uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. Yetkililer küllerin etkisini yitirip, durum normale dönünceye kadar adaya seferlerin yapılmayacağını açıkladı.

ALARM SEVİYESİ DEĞİŞMEDİ

Ulusal Afetle Mücadele Ajansı sözcüsü Sutopo, yanardağ için alarm seviyesinin en üst ikinci seviyede kaldığını söyledi. 22 Ekim'de söz konusu yanardağ için alarm seviyesi en yüksek seviyeye çıkartılmış, bu durum ani bir tahliyeden endişe eden 130 binden fazla bölge sakininin evlerini terk ederek geçici barınaklara sığınmasına neden olmuştu.

Ancak geçen ay yanardağın faaliyetinde belirgin bir düşüş gözlenmesi üzerine yetkililer alarm seviyesini en yüksek seviyenin bir derece altına çekmişti. Sutopo, yanardağın faaliyetleri nedeniyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan ve hala geri dönemeyenlerin toplam sayısının ise yaklaşık 25 bini bulduğunu söyledi.