Soma işçi katliamı davasında madenci ailelerinin tek talebi adalet!

Soma işçi katliamı davasında madenci ailelerinin tek talebi adalet!

Soma işçi katliamının 19'uncu duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülüyor.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği işçi katliamıyla ilgili altısı tutuklu toplam 51 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 98 gün sonra devam edildi. 

Hakimler Savcılar Kurulu yaz kararnamesiyle tayini çıkan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı’nın yerine Kahramanmaraş’ta Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçükte 11 işçinin hayatını kaybettiği davayı yöneten Salih Pehlivanoğlu atandı.

Sabah saat 09.30’da başlayan Soma işçi katliamı davasının 19’uncu duruşması öncesi yaşamını yitiren madenci aileleri ile ailelere destek veren kurumların temsilcileri, tren istasyonu önünden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önüne kadar yürüdü. Kitle yol boyunca ellerinde madencilerin isimlerinin de olduğu "Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı pankart taşıdı. Kalabalık sık sık “301’in hesabı sorulacak”, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak”, “Kaza değil cinayet, kader değil katliam” sloganları attı.

Ardından bir basın açıklaması yapıldı. Grup adına basın açıklamasını maden işletmesinde hayatını kaybeden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak yaptı. Çolak, “Soma madenci aileleri, Sosyal Haklar Derneği, emekten yana siyasi partililerimizin demokratik kitle örgütlerimiz ve davanın takipçisi dostlarımızla 19’uncu blok buluşmanın yapılacağı bugün bir sefer daha buradayız. Soma davasının 41’inci ayında unutmamak ve unutturmamak, katillerden ve bu katliamın sorumlularından hesap sormak için adalet aramak için buradayız” dedi. Tek taleplerinin adalet olduğuna işaret eden İsmail Çolak, adalet için inanç ve ısrarlarının da devam edeceğini vurguladı.

Madenci ailelerinin avukatlarından Can Atalay, “Soma davasını takip etmek, adalet aramak suçmuş gibi anlatmaya çalışıyorlar. Suç değildir, evlatlarının hesabını sormaya çalışan ailelerin mücadelesi onlarla birlikte etmek suç değildir. Bugün 10 aydır dosyayı kilitleyen Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının, karara çıkmak üzere olan dosyayı kilitleyen Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının ne yapacağını göreceğiz. Elbistan’dan gelen başkanın ne yapacağını göreceğiz” dedi.

Yapılan basın açıklaması ardından madenci aileleri ile avukatları, polis kontrol noktasına ardından mahkeme salonuna giriş yaptı ve mahkeme ilk kez Salih Pehlivanoğlu başkanlığında başladı.

Davada altısı tutuklu sekiz kişi için "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez ve 20 ilâ 25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 ilâ 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. Tutuksuz yargılanan 45 kişi hakkında ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 ilâ 15 yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuklu altı sanık Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.

Tutuksuz 45 sanığın isimleri ise şöyle:

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan; yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın; emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz, Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.