Söz işçide: Dakika dakika Bakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları

Söz işçide: Dakika dakika Bakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirildi. Emineyet'in verilerine göre, Bakırköy'de 1, Beşiktaş'ta 55, Beyoğlu'nda 29, Şişli'de 38 Kağıthane'de 4 kişi gözaltına alındı.

Yurt Haber Merkezi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. İstanbul’da kutlamaların adresi Bakırköy oldu.

Gruplar 3 koldan yürüyüşle alana girdi. Bayrak ve flamaları hazırlayan gruplar zaman zaman çalan müzik eşliğinde halay çekti. 

Kutlamaların yapılacağı Bakırköy Pazar Alanı’na sahne kurulumu yapılırken, etkinliğin yapılacağı yere çıkan yollara ise polis bariyerleri konuldu. Valiliğin kutlamalara kapattığı Taksim de bariyerlerle kapatıldı. Beşiktaş ve Şişli'de de Taksim'e çıkan birçok yol ve sokak, trafiğe kapatıldı.

Bakırköy Pazar Alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için toplanan gruplar yürüyerek alana geldi. Grupların bazıları otobüslerle bazıları ise metrobüslerle Bakırköy'e geldi. Bakırköy metrobüs durağında yoğunluk oluşurken, durakta toplanan gruplar kortej halinde alana doğru yürüdü. DİSK kortejine katılanlar halay çekti.

Alana yürüyen grupların en önünde 1 Mayıs çelengi yer aldı. Güvenlik noktalarından geçen gruplar, sloganlar atarak alana doğru hareket etti. Gruplar, üye oldukları sendika ve sivil toplum kuruluşlarına ait bayrak ve flamalarla yürüdü. Güvenlik noktalarında bazı flamalarda bulunan sert plastiklerle alana girilmesine izin verilmedi. Daha sonra kortej, ikinci arama noktasından geçerek, alana giriş yaptı.

Şanlıurfa'da 1 Mayıs kutlamalarına gittikleri sırada geçirdikleri kaza sonucu 5 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle konser programı iptal edildi. Sahneye DİSK Korosu ve Vardiya Müzik Topluluğu çıkarak, türkü ve marşlar söyledi.  

EKREM İMAMOĞLU DA KATILDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da miting alanına geldi. Eşiyle birlikte platforma çıkan İmamoğlu, 'Yaşasın 1 Mayıs' sloganı attıktan sonra kısa bir konuşma yaptı. İmamoğlu, “Emekçi kardeşlerim alın terinizin, bileğinizin bayramı kutlu olsun. Sizlerle bir arada olmaktan ötürü çok mutluyum. 1 Mayıs'ın tadını almış bir kardeşinizim. İnşallah şehrimizde 1 Mayıs'ı doya doya özgürce, mutlu bir biçimde, hep birlikte bir arada olduğumuz günlerde kutlamak dileğiyle. Hepinizi çok seviyorum. Emeğinizin karşılığını aldığınız günlerde hep birlikte olmak dileğiyle hepinizi kucaklıyorum. Bugün hayatını kaybeden kardeşlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Bayramınız kutlu olsun" dedi.

'BU ÜLKENİN GÜVENCESİ BİZİZ'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşma yaptı. Çerkezoğlu, “Bu ülkenin geleceğinin güvencesi biziz. Çok iyi biliyoruz ki, Türk'ün, Kürt'ün, Alevi'nin, Sünni'nin, inançlının, inançsızın, yani bütün ezilenlerin ve emekçilerin birliği, bu ülkenin aydınlık geleceğinin biricik teminatıdır" ifadelerini kullandı.

'ÜRETEN BİZİZ YÖNETEN DE BİZ OLACAĞIZ'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Aysun Gezen ise, emekten, barıştan, demokrasiden, laiklikten yana olanların ittifakını kuracaklarını söyledi. 1 Mayıs meydanlarından aldıkları güçle aydınlık yarınları emeğin birleşik mücadelesiyle kuracaklarını belirten Gezen, "Üreten biziz, yöneten de biz olacağız" dedi. Lösemi hastaları için herkesi kan bağışı yapmaya çağıran Gezen, “Öykü Alin'i hepiniz tanıdınız, bizim iki üyemizin sevgili çocuğu. Öykü Alin çok zor musibet türüyle mücadele ediyor. Öykü Alin gibi onlarca çocuk, onlarca hasta da lösemi ile mücadele ediyor. Bizim gibi dayanışma örgütlerinin bir görevi de yaşatmaktır. Hepinizi hem Öykü Alin için, hem de lösemi hastası herkes için kan bağışı yapmaya, kobay olmaya çağırıyoruz. Dayanışma yaşatır" şeklinde konuştu.

Türkçe ve Kürtçe olarak 1 Mayıs metninin okunmasının ardından kutlamalar sona erdi.


İstanbul Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan gelişmeler şöyle:

16.03 - Bakırköy'deki miting alanından gruplar dağılmaya başladı

15.30: TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz Bakırköy'de konuştu.

"Bugün Çırağan'da çocuklarına sınırsız düğün yapan medya patronlarının değil, halka doğru haber veren gazetecilerin günü. 

"Bugün hakları için mücadele den kadınlarımız günü. Bugün küçük üreticinin günü. “Bugün Urfa'da 1 Mayıs'a yola çıkan ve yaşamını kaybeden beş işçinin günü. 

"Bugün 1 Mayıs 1977'de katledilen yoldaşlarımızın günü. 

"Bugün emperyalist sömürüye hayır diyen canlarını yaşamlarını işkence sehpalarında devrimcilerin yurtseverlerin günü."

15.15: KESK Eş Başkanı Aysun Gezen alandakilere seslendi. Gezen özete şunları söyledi: 

"Ülkemizi tamamen borçlandıran, ranta dayalı bu ekonomik model çöküyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranları ile karşı karşıyayız. 

"Emeğimizi sermayeye peşkeş çekmek istiyorlar. İzin vermeyeceğiz."

15:10 -  Bakırköy 1 Mayıs kutlamalarında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Elbet haramilerin saltanatını yıkacağız. Kavgamızın şehrine emeğin şehrine İstanbul’a selam olsun. Bugün İstanbul’da 1 Mayıs Meydanı’nı, Taksim Meydanı’nı işçilere kapatılanların saltanatı elbet yıkılacak. İşçilerin iradesini yok sayan bu düzen yasakları ile birlikte kül olup gidecek. İşçi sınıfı Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak yenden kazanacak. Bir kişinin ağzından çıkan sözün ferman sayıldığı bir düzene karşı demokrasiyi özgürlüğü kazanacak mıyız? Ekonomik işsizliğin ortasında bizler mücadele derken bir avuç patronun bekasını savunan düzene son verecek miyiz? Bana söz verin. Güzel bir ülke için mücadele edecek miyiz?

Bizim memleket dediğimiz tek kişinin konuştuğu herkesin alkışladığı bir memleket değil. Demokrasi olsun, seçme, seçilme, grev hakkımız tam olsun, kimse cinsiyet kimliğinden dolayı ikinci sınıf yurttaş sayılmasın, eşit yurttaşlık ülkenin her yanında hakim olsun. Hep beraber söz verelim. Baskıcı rejimin harap ettiği ülkemizi omuz omuza yeniden kuracak mıyız?" dedi.

14:55 - TKP korteji kitlesel bir biçimde meydana giriyor. 

Video: (soL)

14:50 -  Bakırköy'de DİSK korosu Enternasyonal marşını seslendirdi.

14:40 - İşçi Dayanışma Derneği "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganlarıyla alana girdi.

14:21 - Ekrem İmamoğlu Bakırköy'deki miting alanına girdi. Yurttaşlar "Ekrem başkan" sloganları attı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Alın terinizin emeğinizin bayramı kutlu olsun. Sizlerle bir arada olmaktan çok mutluyum 1 Mayıs'ın tadını almış bir kardeşinizim, inşallah şehrimizde 1 Mayıs'ı doya doya özgürce hep birlikte kutlamak dileğiyle. Emeğinizin karşılığını aldığınız günlerde hep birlikte olmak dileğiyle, hepinizi kucaklıyorum. Hepinizi çok seviyorum, bayramınız kutlu olsun

14:10 - 'FAŞİZME, FAŞOLİGE, E-BİLETE, GERİCİLİĞE GEÇİT YOK'

Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamasına katılan Fenerbahçe taraftar grubu 'Sol Açık' 'Faşizme, faşolige, e-bilete, gericiliğe geçit yok" pankartı taşıdı.

14.08 - Bakırköy Pazar Alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için toplanan gruplar yürüyerek alana geldi. Grupların bazıları otobüslerle bazıları ise metrobüslerle Bakırköy'e geldi. 

Alana yürüyen grupların en önünde 1 Mayıs çelengi yer aldı. Güvenlik noktalarından geçen gruplar, sloganlar atarak alana doğru hareket etti. Gruplar, üye oldukları sendika ve sivil toplum kuruluşlarına ait bayrak ve flamalarla yürüdü. Güvenlik noktalarında bazı flamalarda bulunan sert plastiklerle alana girilmesine izin verilmedi. Daha sonra kortej, ikinci arama noktasından geçerek, alana giriş yaptı.

KONSERLER İPTAL EDİLDİ

Öte yandan miting alanında verilecek konserlerin, Şanlıurfa'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden yola çıkan, işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle, iptal edildiği duyuruldu.

13.35 -  Bakırköy miting alanının pazar girişinden alana girmek isteyen Don Kişot Bisiklet Kolektifi alana alınmadı. Güvenlik nedeniyle alana alınmadıklarını belirten bisikletlilerden biri, "Biz ulaşım haklarımız için geldik zaten. Girmeye çalışacağız yine" dedi. Alana çocuklarıyla gelen yurttaşla ve partililer güvenlik noktalarında aranarak içeri girdi.

 

13:49 - Şişli'de 28, Beşiktaş'ta 29, Beyoğlu'nda 22, Kağıthane'de 4, Bakırköy'de 1 olmak üzere gözaltına alınanların sayısı 84'e yükseldi.

13.07 - CHP’li ilçe örgütleri, Canan Kaftancıoğlu, Ali Şeker, yüksel Mansur KILINÇ, Turan Aydoğan, Müslüm Sarı, Akif Hamzaçebi, Kadir Gökmen Öğüt, İl Kadın Kolları Başkanı Yeşim Arman, Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce , Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin alana yürüyor. Alana geçen CHP'lilerin 'Çav Bella' söylediği görüldü. (Cumhuriyet)

12:55 - Sloganlarla Bakırköy 1 Mayıs alanına giren Birleşik Metal İş: İktidar şaşırma, sabrımızı taşırma!

12:50: TKP'li Aydemir Güler Bakırköy'de konuşuyor: "Bu ülke kaçılası bir ülke değil, bu ülke faşistlerin, yobazların ülkesi değil. Bu ülke emekçilerin ülkesi. Bu ülkeyi değiştireceğiz, yaşanası bir ülke yapacağız"

12:35 - Ataşehir Belediyesi işçileri, Bakırköy 1 Mayıs alanına yürüyor: Faşizme karşı omuz omuza!

12.32 - Bakırköy'de toplanan DİSK Basıniş, 'Gazetecilere Özgürlük' pankartı açtı.

12:31: Sanatçı Orhan Aydın Bakırköy'de konuşuyor: "Yalnız ülkemizde değil, tüm dünyada meydana çıkanların 1 Mayıs'ı kutlu olsun! Tüm Türkiye'de tam 19 ayrı noktada meydanları dolduran TKP'lilere selam olsun"

12:29 - Bakırköy'de yurttaşlarla yan yana yürüyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu emekçilerle birlikte yürüdü.

12:20 - Bakırköy'deki 1 Mayıs mitingine Beşiktaş taraftarları da formalar, bayraklar ve Che Guevara posteri ile katıldı.

12:00: Türkiye Komünist Partisi'nin İncirli metrobüs durağında kurduğu kürsüde Zehra Güner konuşuyor: Eşit ve özgür bir Türkiye için, insanın insanı sömürmediği bir düzen için bir araya gelmemiz, gönüllü olmamız, örgütlenmemiz lazım. Bu düzeni değiştirmek için iş yerlerimizde, mahallelerimizde, okullarımızda umudu çoğaltmalı, örgütlülüğü büyütmeliyiz.

12:00 - Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamaları için toplanan grupların alana yürüyüşü başladı. Grupların bazıları otobüslerle bazıları ise metrobüslerle Bakırköy'e geldi. Bakırköy metrobüs durağında yoğunluk oluştu. Durakta toplanan gruplar kortej halinde alana doğru yürümeye başladı. DİSK kortejine katılanlar halay çekti. Grupların alana yürüyüşü sürüyor.​

11.30: Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) kortejdeki yerini, “Gazetecilik suç değildir” pankartıyla aldı. (Cumhuriyet- Seyhan Avşar)

Söz işçide: Dakika dakika Bakırköy'de 1 Mayıs kutlamaları

11.20: Kitleler kutlama için Bakırköy Halk Pazarı'na yürüyor. 

11:17 - DİSK Genel İş Sendikası üyeleri Marmara Forum AVM önünde “kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyiz “ yazılı pankart çevresinde halay çekiyor. (Cumhuriyet - İlayda Kaya)

11:06 - Bakırköy metrobüs durağı İncirli’deki korteje katılmak isteyen işçilerle dolup taştı. (Cumhuriyet - Seyhan Avşar)

10:41 Üniversiteli Kadınlar İnisiyatifi "Üniversiteli Kadınlarız isyandayız. Kampüsleri fethedeceğiz" yazılı pankartla yürüyüş kortejindeki yerine geldi. (Cumhuriyet)

10:40 Bakırköy İncirli'de buluşan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyeleri "sömürüye ve iş cinayetlerine son vereceğiz" pankartı açtı. (Cumhuriyet)