Söz işçinin: İşte il il 1 Mayıs’ın kutlanacağı yer ve saatler

Söz işçinin: İşte il il 1 Mayıs’ın kutlanacağı yer ve saatler

Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler insanca çalışma koşulları için ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde alanlara iniyor.

Ekonomik krizin altında ezilen milyonlarca işçi bugün meydanlara inecek. “Kıdem tazminatıma dokunma” diye haykıracak.

Milyonlarca işçi ve memuru temsil eden sendikalar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları için bugün meydanlara iniyor. Sendikaların 1 Mayıs gündemi ise seçimlerin hemen ardından gündeme getirilen Kıdem Tazminatı Fonu ile zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) oldu. Sendikalar, meydanlardan iktidara “Kıdemime dokunma” mesajı verecekler.

EN ÖNEMLİ KONU KIDEM

1 Mayıs kutlamaları adeta Türkiye'nin dört bir yanına dağıldı. 1 Mayıs'ı Türk-İş Kocaeli'de, Hak-İş ve Memur-Sen Şanlıurfa'da, DİSK ve KESK İstanbul Bakırköy'de, Türkiye Kamu-Sen ise Samsun'da kutlayacak. Ayrıca başta Ankara ve İzmir olmak üzere yurdun bir çok ilinde de mitingler düzenlenecek.

İşçiler ve emekçiler, iktidarın ve sermayenin artarak süren saldırılarına karşı haklarına ve özgürlüklerine sahip çıkmak için yarın ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarında olacak. Bu yıl kutlamalara, kıdem tazminatı başta olmak üzere kazanılmış haklara dönük saldırılar ve bedeli emekçilere ödettirilmek istenen ekonomik kriz damgasını vuracak. Farklı işkollarından işçiler, kamu emekçileri, sayısı 7 milyonu aşan işsizler, geleceği çalınan gençler, eşitsizliğe ve şiddete karşı mücadele eden kadınlar, KHK’ler ile işinden edilenler, açlık sınırı altındaki maaşlar ile yaşamaya çalışan emekliler, emeklilik hakkı gasp edilen EYT’ler, aydınlar, sanatçılar, yaşam savunucuları, 1 Mayıs meydanlarında buluşarak taleplerini dile getirecek.

İstanbul 1 Mayıs'a hazır

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Bakırköy Halk Pazarı. Miting için toplanma saati 12.00, üç koldan yapılacak yürüyüşün başlama saati ise 13.00 olarak belirlendi. Alandaki program ise 14.00’te başlayacak.

DİSK üyesi sendikaların başında olduğu, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) ve CHP’nin de yürüyeceği kortej, Marmara Forum AVM önünde toplanacak. Bakırköy Halk Pazarı’na İncirli-Dikilitaş yönünden alana gelecek kortejin en başında KESK ve TMMOB yer alacak, HAZİRAN üyeleri de bu kortejde yürüyecek. E-5 Yan Yol kolunun başında ise TTB bulunacak. 1 Mayıs kutlamalarında DİSK Korosu, Bulutsuzluk Özlemi, Sadık Gürbüz, Grup Vardiya ve MKM sanatçılarından Nurcan Değirmenci de emekçilerle birlikte olacak.

1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, “Eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve kardeşlik için, emeğin Türkiye’sini ve demokrasiyi yeniden kurmak için HAYDİ 1 MAYIS’A!” çağrısı yaptı.

Ankara'da iki koldan yürüyüş

Ankaralı işçiler ve emekçiler, Tandoğan Meydanı’nda yapılacak kutlama için 2 koldan yürüyüş gerçekleştirecek. 1 Mayıs Tertip Komitesi’nde yer alan sendikalar, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, saat 12.00’de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanarak yürüyüş kolu oluşturacak. Tez-Koop-İş, TÜMTİS ve Yol-İş’in de aralarında olduğu Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların Ankara şubeleri ise Sezenler Sokak’ta bir araya gelerek miting alanına yürüyecek. DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası, ASMMMO ve Birleşik Kamu-İş’in düzenlediği mitinge, 45 yerel derneğin üst örgütü olan 6 federasyon da ortak pankartla katılacak. Federasyonlar, saat 11.30’da AKM önünde toplanacak. Mitingde basın açıklamasının okunmasının ardından Moğollar ve Çankaya Belediyesi işçilerinden oluşan Grup Teneke sahne alacak.

Gündoğdu'dan seslenecekler

İzmir’de 1 Mayıs, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacak. DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve Türk-İş tarafından düzenlenecek mitinge, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katılacak. Emekçiler tertip komitesinin belirlediği dört farklı noktada toplanacak, üç noktadan da alana giriş yapacak.

DİSK ve KESK, İkinci Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı’nda, İzmir Ticaret Borsası binası önünde toplanacak. Türk-İş Alsancak Limanı önünden alana girecek. CHP kendi il binası önünde toplanıp Gaziosmanpaşa Bulvarı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek, diğer siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri de Cumhuriyet Meydanı’nda toplanacak. Toplanma saati 11.30, yürüyüş saati ise 12.30. Kutlamalar saat 14.00’te başlayacak. Tertip komitesi adına tek konuşmayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yapacak. Konuşmadan sonra İzmir’de ilk defa oluşturulan işçi korosu sahne alacak. Çoğu kadın işçilerden oluşan koro marşlar seslendirecek, ardından da Kardeş Türküler konser verecek.

İl il 1 Mayıs

ADANA: 1 Mayıs günü saat 14.00’te Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelecek yurttaşlar, Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyecek ve burada miting düzenlenecek.

ADIYAMAN: Saat 11.00’de itfaiye önünde toplanılarak Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’na doğru yürüyüşe geçilecek. Saat 12.00’de ise Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’nda miting gerçekleştirilecek.

ANTALYA: Antalya’da yurttaşlar, Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek. Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting 14.00’te başlayacak.

ANTEP: Antep’te 1 Mayıs saat 11.30’da Kırkayak Parkı’nda düzenlenecek mitingle kutlanacak.

AYDIN: Aydın’da 1 Mayıs günü Taşköprü’de Aydın Büyükşehir Belediyesi arkasında saat 15.00’te bir araya gelecek yurttaşlar, miting için Atatürk Meydanı’na yürüyecek.

BALIKESİR: Balıkesir’de 1 Mayıs’ta bu yıl, Balıkesir merkez, Bandırma, Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde ayrı ayrı altı yerde etkinlikler düzenlenecek. Balıkesir merkezde 1 Mayıs saat 10.30’da Çarşamba Pazarı’nda kutlanacak.

BURSA: Bursa’da saat 13.00’te Eski Atatürk Stadyumu önünde bir araya gelecek işçi ve emekçiler 14.00’te Çarşamba’dan Kent Meydanı’na yürüyecek. Miting saat 15.00’te Kent Meydanı’nda gerçekleşecek.

ÇANAKKALE: Çanakkale’de işçi ve emekçiler, saat 13.00’te eski salı pazarında bir araya gelecek. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapılacak.

DENİZLİ: Denizli’de saat 12.00’de Çınar Meydanı’nda toplanılacak. Saat 13.00’te Tarım İl Müdürlüğü önünden miting alanına yürüyüş yapılacak.

DERSİM: Dersim’de saat 12.30’da Seyit Rıza Meydanı’nda miting düzenlenecek.

DİYARBAKIR: Diyarbakır’da miting, saat 13.00’te İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek.

EDİRNE: Edirne’de saat 11.00’de Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanacak yurttaşlar, Saraçlar’a yürüyecek.

ESKİŞEHİR: Eskişehir’de bu yıl tek program düzenlenecek. Saat 10.00’da Atatürk Migros karşısında bir araya gelecek yurttaşlar, Odunpazarı Meydanı’na yürüyecek.

HATAY: Hatay’da İskenderun ve Antakya’da olmak üzere iki ayrı kutlama yapılacak.

KAYSERİ: Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Mimar Sinan Parkı içinde yapılacak miting saat 16.00’da başlayacak.

KOCAELİ: Türk-İş’in çağrısıyla İzmit’te düzenlenecek miting için toplanma yeri Doğu Kışla Kapalı Pazar Alanı, toplanma saati ise 10.00. Alandan Perşembe Pazarı’na yürüyüş düzenlenecek.

KIRKLARELİ: Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Lüleburgaz Emek Platformu’nun çağrısıyla saat 12.00’de, Eski Hükümet Konağı önünde toplanılarak, Kongre Meydanı’na yürünecek ve miting yapılacak.

MALATYA: Malatya’da saat 11.00’de Emeksiz’de alt geçit çıkışında toplanacak yurttaşlar, saat 12.00’de başlayacak miting için Emeksiz Meydanı’na yürüyecek.

MANİSA: Manisa’da saat 11.00’de Sultan önünde bir araya gelecek yurttaşlar, saat 13.00’de başlayacak miting için Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek.

MERSİN: Mersin’de saat 16.00’da Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda bir araya gelinecek ve saat 17.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda miting düzenlenecek.

TEKİRDAĞ: Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde saat 13.00’te eski Carfour önünde toplanacak işçi ve emekçiler, saat 15.00’te düzenlenecek miting için Atatürk Meydanı’na yürüyecek.

ZONGULDAK: Zonguldak’ta 1 Mayıs, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), KESK Zonguldak Şubeler Platformu ve Zonguldak’ta bulunan demokratik kitle örgütleri ile birlikte Madenci Anıtı’nda saat 14.00’te kutlanacak. 1 Mayıs mitingi öncesinde İstasyon Caddesi’nde saat 12.30 toplanılacak ve Madenci Anıtı’na yürünecek.