STK'ler: OHAL rejimine son verilsin

STK'ler: OHAL rejimine son verilsin

OHAL’in bir kez daha uzatılmasını eleştiren emek ve meslek örgütleri başkanları, OHAL ve KHK rejimine son verilmesi talebini yineledi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB başkanları beşinci kez uzatılan OHAL’e tepki göstererek, OHAL değil, demokrasi ve adalet istediklerini altını çizdi. Emek ve meslek örgütlerinin başkanları “(K)eyfi (H)ukuksuz (K)ıyım Rejimi ve OHAL derhal kaldırılmalıdır” çağrısı yaptı.

DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB ikinci Başkanı Sinan Adıyaman, OHAL’e son verilmesi talebiyle TÜM BEL SEN Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

HDP Milletvekilleri Mahmut Toğrul, Sibel Yiğitalp ve CHP Milletvekilleri Necati Yılmaz ile Şenal Sarıhan ile emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri de toplantıda yer aldı.

Emek ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in üzerinden bir yılı aşkın süre geçtiğini ve bu süreçte ciddi hukuksuzluklar ile keyfiyetin hakim olduğunu söyledi.

"130 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ"

OHAL ile 26 KHK çıkarıldığını anımsatan Gezen, bu süreçte 130 bin kamu emekçisinin ihraç edildiğini ve 107 kanunda ise değişiklik yapıldığını vurguladı. KHK’lerin yönetim aracına dönüştürüldüğünün altını çizen Gezen, Anayasa’nın askıya alınarak hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkelerinin kaldırıldığını belirtti.

Emek ve meslek örgütlerinden binlerce kişinin darbe ile ilişkilendirilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Gezen, “DİSK üyesi 2 bine yakın işçi, KESK üyesi 4 bin kamu çalışanı, 3 bin 315 hekim ve TMMOB üyesi 3 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısı ihraç edildi” dedi.

"İŞLERİNE İADE EDİLSİN"

OHAL rejimi altında işçi ve emekçilerin açlık sınırında yaşamaya mahkum edildiğini kaydeden Gezen, ihraç edilerek hakları gasp edilen 37 kişinin intihar ettiğini ve açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın ise kritik aşamada olduğunu belirtti.

Gezen, emek ve meslek örgütleri olarak taleplerini şöyle sıraladı:

OHAL ve KHK rejimine son verilmelidir. KHK'lar iptal edilmeli, ihraç edilenler ve açığa alınanlar bütün haklarıyla birlikte işlerine iade edilmelidir.
Nuriye Gülmen ve Semih Özkaça’nın tutukluluk halleri sonlandırılmalı, telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkmadan bir an önce görevlerine iade edilmelidir.
Herkes için ulaşılabilir, eşit, parasız, kamusal hizmet sağlanmalıdır.
Kıdem tazminatı ve iş güvencesinin kaldırılmasına son verilmelidir.
Demokratik ve barışçıl yollardan hakkını arayanlara yönelik şiddet son bulmalıdır.
Toplumsal barışın, bir arada yaşamın kurulduğu, demokratik, laik bir ülkede yaşamak hepimizin hakkıdır.

"MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

KESK, TMMOB, DİSK ve TTB olarak OHAL rejimine karşı mücadeleyi yükselteceklerini de vurgulayan Gezen, “Taleplerimiz karşılanana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Tüm renkleriyle HAYIR’ı kazanan, adalet talebiyle yan yana yürüyen herkesi, bulundukları alanlarda emeğin taleplerini, barışın içinde bir arada yaşam, laik, demokratik Türkiye mücadelesini yükseltemeye çağırıyoruz” diye konuştu.