Dolar ve euro yeni haftaya nasıl başladı? (27 Kasım 2017)

Dolar ve euro yeni haftaya nasıl başladı? (27 Kasım 2017)

Geçen hafta boyunca sert hareketlerin yaşandığı döviz piyasasında 3,98 liranın üzerini gören dolar, yeni haftanın ilk gününde 3,94 liranın hemen üzerinde alıcı buluyor.

Dolar/TL, bugüne düşüşle başlayarak saat 09.50 itibarıyla yüzde 0,27 azalışla 3,9390 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,44 düşüşle 4,6990'dan, sterlin/TL de yüzde 0,53 azalışla 5,2470'ten işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinin, yurt dışında ise ABD ekim konut satışları ile Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi'nin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,90'ın destek, tarihi zirve olan 3,9830'un direnç olarak izleneceğini dile getirdi.

Geçen hafta 3,98'leri gördü

Geçen hafta Çarşamba günü 3.98 ile yeni tarihi zirvesini gören dolar/TL Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan'ın açıklamalarının da desteğiyle Cuma gününü 3.94 civarında tamamlamıştı. Ertem geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamalarda enflasyon beklentileri bozulduğu taktirde TCMB'nin faizleri yukarı çekebileceğini, bir sonraki PPK toplantısının olduğu 14 Aralık'ı beklemesine de gerek olmadığını belirterek, "TCMB bir bakarsınız yarın da GLP'yi yukarı çıkartır" dedi.

Çeyrek altın ne kadar?

Karahan ise Cuma günü canlı yayında yaptığı açıklamada TCMB'nin yılbaşında yaptığı 400 baz puanlık sıkılaştırmaya dikkat çekerek bu sıkılaştırmanın bankaya siyasi bir müdahale olmadığını açıkça gösterdiğini, bu konuda bir çekince olmaması gerektiğini söyledi. Karahan, "Fiyatlama davranışlarında, beklentilerdeki bir bozulmaya kesinlikle mahal vermemek gerekiyor. Bu nedenle gelişmeleri dikkatle izlemek ve çok geç kalmadan da gerekli bulunduğu taktirde para politikası tarafından adımların atılması kesinlikle önemli" dedi.

Almanya'daki gelişmeler sonrası euro değer kazandı

Almanya'da Merkel'in muhafazakar bloğu, iş dünyasını destekleyen Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller Partisi arasında kurulmaya çalışılan koalisyon görüşmeleri geçen hafta sonuçsuz kalınca Merkel'in dördüncü dönemine ilişkin şüpheler artmıştı. Sosyal Demokratlar'ın Merkel'in muhafazakar partisi ile "büyük koalisyon" görüşmeleri yapmayı kabul etmesiyle siyasi belirsizliğe ilişkin endişeler azaldı. Siyasi belirsizliklerin azalması euroda değer kazançlarının nedeni oldu.