Suriye'den Erdoğan'a flaş 'mutabakat' yanıtı: İşte öne sürülen şartlar...

Suriye'den Erdoğan'a flaş 'mutabakat' yanıtı: İşte öne sürülen şartlar...

Erdoğan'ın sözleriyle gündeme gelen "Adana Mutabakatı"na ilişkin Suriye'den dikkat çeken bir yanıt geldi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinin ardından yaptığı konuşmada, 1998 yılında Suriye ile Türkiye arasında Adana Mutabakatı imzalandığını hatırlatarak, "bunun altında bir yerde bölücü terör örgütünün bize teslimi yatıyordu. Şimdi tabii dünkü seyahatten sonra Sayın Putin’le yaptığımız görüşmelerle bu Adana Mutabakatı'nın yeniden gündeme gelmesi, bunun üzerinde ısrarlı bir şekilde durmamızın gerekliliğini daha iyi anlıyoruz" demişti.

Erdoğan’ın sözleri üzerine Suriye Devleti’nin resmi haber ajansı SANA’dan dikkat çeken bir haber yayımlandı. “Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığında yetkili bir kaynak ‘Adana Mutabakatı’ konusuna açıklama yaptı” ifadelerinin kullanıldığı haberde, Suriye’nin Türkiye ile imzalanan “Adana Mutabakatı”na sadık olduğunun altı çizildi.

“Suriye’nin Adana Mutabakatı ve tüm şekilleriyle terörle mücadele konusunda iki devlet arasındaki tüm anlaşmalara hâla tam olarak bağlı olduğuna vurgu yapan yetkili kaynak; fakat Türkiye rejiminin 2011 yılından beri bu anlaşmayı ihlal ettiğini ve ihlal etmeye devam ettiğinin altını çizdi. Yetkili kaynak Türkiye rejiminin 2011 yılından beri Suriye ve halkına karşı teröre her türlü desteği temin edip finanse ettiğini, eğitimin yanı sıra güvenli geçit ve barınak temin ettiğini vurguladı” denilen haber şöyle devam etti:

“Yetkili kaynak dolayısıyla Adana Mutabakatının herhangi bir şekilde yeniden etkinleştirilmesinin iki devlet arasındaki sınırların eski haline dönmesini gerektirdiğinin altını çizdi. Adana Mutabakatının yeniden etkinleştirilmesinin aynı zamanda Türkiye rejiminin teröre her türlü desteğini kesmesini gerektirdiğini vurgulayan yetkili kaynak; Suriye topraklarında bulunan askeri güçlerinin tamamını geri çekmesi gerektiğini belirtti.

Yetkili kaynak ancak bu şekilde iki devlet ve sınırlarının güvenliğini garantileyen Adana Mutabakatının yeniden etkinleştirilebileceğini vurguladı.”