Trump’tan ulusal marşı protesto eden sporculara: O.. çocukları

Trump’tan ulusal marşı protesto eden sporculara: O.. çocukları

ABD Başkanı Donald Trump, NFL'de oynanan maçlar öncesi çalınan ulusal marş esnasında diz çökerek protestoda bulunan çoğunluğu Afro-Amerikan sporculara "O.. çocukları" ifadesini kullanarak tepki gösterdi. Trump'ın bu sözleri tepki çekerken LeBron James de konuyla ilgili sessiz kalmadı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Afro-Amerikan yıldız sporcular arasındaki gerginlik her geçen gün büyüyor. Trump’ın başkan seçilmesi ve Afro-Amerikan halk üzerinde artan polis şiddeti nedeniyle NFL’de geçen yıl ekim ayında San Francisco 49’ers’ın yıldız ‘quarterback’i Colin Kaepernick, ABD Ulusal Marşı sırasında diz çökerek gündemi sarsan bir protesto gerçekleşmişti.

Tartışmalar Colin Kaepernick’in (ortada), Eli Harold (solda) ve Eric Reid’in (sağda) protestosuyla başladı.

Bu protestodan sonra ciddi tartışmalar yaşanırken NFL’de pek çok Afro-Amerikan oyuncu ulusal marş esnasında aynı protestoyu hem Kaepernick’e destek vermek hem de Afro-Amerikan halk üzerindeki şiddete dikkat çekmek adına gerçekleştirdi.

Üçüncü haftası oynanan NFL’de bu sezon da aynı protesto devam ederken Donald Trump, önce Twitter’da sonra da Alabama’da yaptığı bir mitingde olay yaratan sözler sarfederek topu NFL yönetimine ve taraftara attı. “NFL izleyicileri marşa ve bayrağa yapılan bu saygısızlık sona erene kadar maçlara gitmezse, işlerin çabucak değiştiğini görürüz. Kovun veya ceza verin!” şeklinde bir paylaşımda bulunan Trump, konuşmasında da benzer ifadeleri kullanırken Colin Kaepernick ve protestoda bulunan sporcular hakkında küfürlü ifadeler de kullandı.

Trump, “Biri bayrağımıza saygısızlık ettiğinde NFL’deki takım sahiplerinin ‘Bu o… çocuklarını derhal dışarı atın’ dediğini duymak hoşunuza” dedi ve “The Apprentice” adlı programla televizyon yıldızı olduğu dönemlerde kullandığı “You’re fired!” (Kovuldun!) ifadesini kullandı. Trump’ın küfürlü sözleri büyük tepki çekerken LeBron James de konu hakkında sessiz kalmadı.

Geçtiğimiz günlerde Trump’ın Stephen Curry hakkında yaptığı açıklamadan sonra Trump’ı eleştiren bir ‘tweet’ atan LeBron bu konu hakkında ise “Biraz sinirim bozuk çünkü göreve getirdiğimiz bu adam yine bizi bölmeye çalışıyor” dedi. Yıldız isim, “Trump sporu; bizi bölmek için bir platform olarak kullanmaya çalışıyor” dedi. Trump’ın küfürlü ifadeleri takımları adeta birleştirdi. 3. hafta maçlarında neredeyse tüm takımlardan oyuncular diz çökerek protestoya katıldı. Bazı oyuncular ise protestoyu bir adım öteye taşıyarak marş esnasında yerlerinden dahi kalkmadı.