AKP’den muhalefete ‘parti kapatma tehdidi’

AKP’den muhalefete ‘parti kapatma tehdidi’

2010’da bazı AKP’lilerin de tepkisiyle reddedilen parti kapatmayı çoğunluk partisinin iznine bırakan Anayasa Değişikliği Teklifi’nin yeniden gündeme getirilmesi için hazırlık yapıldığı öne sürüldü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 2010’da bazı AKP’lilerin de tepkisiyle reddedilen parti kapatmayı çoğunluk partisinin iznine bırakan Anayasa Değişikliği Teklifi’ni yeniden gündeme getirmeye hazırlandığı bildirildi.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Erdoğan, iki kez “Parti kapatma zorlaştırılıyor” görüntüsü altında TBMM gündemine getirdikleri, ancak kabulünü sağlayamadıkları Anayasa değişikliği teklifinin yeniden TBMM’ye sunulması talimatını verdi.

Edinilen bilgiye göre, Saray’da Anayasa’ya uyum amacıyla altı yasada yapılması planlanan düzenlemelerin ele alındığı toplantıda, çoğunluk partisine siyasi parti kapatma yolunda önemli bir olanak sağlayacak düzenleme de gündeme geldi. Erdoğan, kurmaylarından bu konuyla ilgili düzenlemenin de uyum yasaları sürecinde ele alınmasını istedi.

Toplantıya katılan bazı isimler bu durumu kabul ederken hukukçu kökenli bazı milletvekilleri, bunun ancak Anayasa değişikliği yoluyla yapılabileceğini belirtti. Toplantıda, hazırlanacak tek maddelik değişiklik teklifine, MHP’nin destek vermesine kesin gözüyle bakılarak, CHP ve HDP ile de görüşülmesi kararlaştırıldı.

Bu toplantıdan sonra AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “2010 referandumunda gündeme getirdiğimiz, 26 maddelik pakette yasalaşmayan, siyasi partilerin kapatılmasını imkansız hale getiren, siyasi partileri kapatmak yerine suç işleyen kişilerin cezalandırılması konusunda bir düzenleme üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” diyerek teklif hazırlıklarını duyurdu.

İLK KEZ 2010’DA

AKP, ilk kez 2010 yılında kabul edilen Anayasa Değişikliği Paketi içine parti kapatma düzenlemesini yerleştirdi. Siyasi partiler hakkında kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Anayasa Mahkemesi’nde açılmasına ilişkin uygulamayı değiştiren teklif, TBMM’yi sürece katıyordu. Teklif, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin temsil edildiği bir komisyonun vereceği izin üzerine dava açılmasını öngörüyordu.

AKP’nin “temelli kapatma” yerine “kapatma” yaptırımı öngörmesi, kapatmanın yanı sıra milletvekillerinin cezalandırılması ya da Hazine yardımının kesilmesi gibi hükümler dolayısıyla “Parti kapatma zorlaştırılıyor” diye sunduğu teklif, o dönem muhalefetin yanı sıra daha sonra siyasetten tasfiye edilen bazı AKP’lilerin de tepkisini yol açtı.

Bu düzenlemenin oylamasında en az sekiz AKP milletvekilinin de muhalefete destek vermesiyle madde reddedildi. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın büyük tepki gösterdiği ret kararından beş yıl sonra teklifin benzeri yeniden TBMM’ye sunuldu. Bu teklif de o dönem komisyonda kabul edildi ancak yasalaşmadı.