Tahliye olan Mehmet Altan'dan ilk açıklama: İki yılım gitti

Tahliye olan Mehmet Altan'dan ilk açıklama: İki yılım gitti

Yerel mahkemece ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan Mehmet Altan, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin kararıyla dün Silivri Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliye edildi. Altan, tahliye ardından 'İki yılım gitti...' dedi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliye edilen Altan'ı, eşi Ümit Altan, çocukları ve gazeteci Hasan Cemal'in de aralarında bulunduğu arkadaşları karşıladı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Altan, tahliye sürecini şöyle değerlendirdi:
"Türkiye'nin en yüksek mahkemesi Anayasa Mahkemesi; Avrupa'nın en yüksek mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'dir. Bana ağırlaştırılmış müebbet cezası veren İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın en son halini inceleyerek benim gözaltına bile alınamayacağıma karar verdi. Tahliye olmamdan ziyade gözaltına alınmam hukuksuzdu, sonraki süreç de hukuksuzdu ve iki sene yattım. Aynı zamanda 30 yıl hocalık yaptığım, 1993'ten beri profesör olduğum İstanbul Üniversitesi'nden de atıldım. Tahliyemden ziyade Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek mahkemelerinin mevcut dosyanın son halini inceleyerek gözaltına bile alınamayacağımın incelenmesi gerekir. İnşallah iyi olur benim çıkmam, aynı zamanda gerçek bir evrensel hukukun da geri dönmesinin işareti olur."

Mehmet Altan bir süre burada yakınlarıyla sohbet ettikten sonra ayrıldı.

NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın tutukluluklarında hak ihlali olduğuna hükmetmiş, karar alt derece mahkemeleri tarafından uygulanmamıştı. Bunun üzerine konu AİHM'ye taşınmıştı.

AİHM, 20 Mart'ta Mehmet Altan ve Şahin Alpay'la ilgili aldığı kararında Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayı reddeden Ağır Ceza Mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti. Mahkeme ayrıca Altan ve Alpay'ın ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine dikkat çekmişti. Ankara davacıların her birine manevi tazminat olarak 21 bin 500 euro ödemeye mahkûm edilmişti.

AİHM'ye bireysel başvuru yapan gazetecilerden Alpay, yaklaşık 20 ay süren tutukluluğunun ardından Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez aldığı hak ihlali kararı sonrası 16 Mart'ta ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti. Mehmet Altan ise 22 Eylül 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunuyordu.

Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla yargılandıkları davada geçen Şubat ayında anayasayı ihlalsuçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.