'Takdir yetkisi bizde, takdir ettiğimize veririz'

'Takdir yetkisi bizde, takdir ettiğimize veririz'

15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbe girişimcisi askerlere direndiği için kendisine 'gazi' kartı verilen Cumali İbin'e, daha sonra muhalif basın kuruluşlarına AKP aleyhinde demeç verdiği gerekçesiyle madalya verilmeyeceği açıklandı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında sokağa çıkarak yaşamını yitiren 248 kişi "şehit", yaralanan 2 bin 193 kişi de "gazi" ilan edildi. O tarihten sonra yapılan başvurularla "gazi" sayısı 2 bin 723'e ulaştı.

"Şehit" ilan edilen kişilerin aileleri ile "gazi" ilan edilen şahıslara devlet övünç madalyalarının dağıtımına dün başlandı. Ankara, Bursa, Kars, Bartın gibi illerde söz konusu kişilere madalyaları takdim edildi.

AKP'Yİ ELEŞTİREN 'GAZİ'YE MADALYA YOK

İstanbul Valiliği baskını sırasında yaralanan ve daha sonra kendisine "gazi" kartı verilen Cumali İbin, açıklanan listede adını göremedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'ne bunun nedenini soran Cumali İbin, "Takdir yetkisi bizde. Takdir ettiğimize veririz, etmediğimize vermeyiz" yanıtı aldı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre 15 Temmuz'dan sonra başlatılan kampanyada toplanan 309 milyon liranın "şehit" yakınları ve "gazi"lere dağıtılmaması üzerine duruma tepki gösteren Cumali İbin, Cumhuriyet, Sözcü ve Oda TV gibi "muhalif" basın kuruluşlarına demeç verip AKP'yi eleştirmişti. 

'SOKAĞA ÇAĞRILIRKEN SABIKA SORULMADI'

Bazı "gazi"lerin devlet övünç madalyası verilecekler listesinde yer almadıklarını ifade eden Cumali İbin, nedenini sorduklarında "sabıka kayıtları olduğu" yanıtı ile karşılaştıklarını söyledi. İbin, "Hiçbir sabıka kaydım olmadığı halde bana da madalya verilmiyor. Bu ayrımcılığı kabul etmek mümkün değil. Kaldı ki milleti sokağa, ölüme çağırdığında 'sabıkası olanlar çıkmasın' denmedi" diye konuştu. 

Cumhuriyet, Sözcü ve Oda TV'ye demeç verdiğini hatırlatan İbin, "Bu basın kuruluşlarını ben seçmedim, feryadımıza sadece onlar kulak verdi. Gazi kartımı da iade edeceğim" dedi.